Update: Dit zijn alle PS5 details op een rij

  2020 is het jaar van de next gen consoles. Zowel Microsoft als Sony zullen hun nieuwe console voor het eind van het jaar op de markt brengen. Microsoft heeft al veel details inclusief de volledige specificaties bekendgemaakt, Sony houdt de kaarten nog tegen de borst. Maar wat weten we al wél van de PlayStation 5?

  Het zijn mooie tijden voor game-liefhebbers. De huidige generatie consoles, de PlayStation 4 en Xbox One gaan inmiddels ruim zes jaar mee. Hoog tijd dus voor next gen, de volgende generatie consoles. Deze keer is dat extra spannend. Zowel Microsoft als Sony staan in de startblokken om hun volgende generatie dit jaar nog uit te brengen.

  Het lijkt dan ook een mooie titanenslag te worden tussen beide console bouwers. Terwijl Microsoft de nieuwe Xbox One Series X aangekondigd heeft, is Sony nog niet zover. Toch is er al een en ander wel bekend. In dit artikel verzamelen we alles wat we inmiddels weten.

  De PlayStation 5 komt er eind 2020 aan

  In augustus 2019 maakte Sony op haar website bekend dat de PlayStation 5 release voor de kerstperiode van 2020 zal komen. In een blogpost meldde CEO Jim Ryan het grote nieuws van de releaseperiode. Ook kon hij bekend maken dat de console daadwerkelijk PlayStation 5 zal gaan heten. Hij wist ook te melden dat de controller van de PlayStation 5 haptische feedback en adaptive triggers zal krijgen.

  Releaseperiode eind 2020 opnieuw bevestigd

  De berichten rond het coronavirus leidden tot speculaties dat deze periode mogelijk zou verschuiven, maar AMD heeft onlangs in een presentatie nog bevestigd dat deze planning nog steeds staat.

  De exacte releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

  PlayStation 5 logo eindelijk uit de doeken gedaan door Sony

  Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, beter bekend als de CES, was Sony aanwezig. Op de persconferentie die het maandag heeft gehouden, zijn een aantal dingen bekendgemaakt, waaronder het logo van de PlayStation 5.

  Alle PlayStation 5 details tot nu toe uitgelegd

  Nu worden we even technisch. Mark Cerny, de hoofdontwerper van de hardware van de PlayStation 5, heeft in september vorig jaar diverse specificaties bekendgemaakt in een interview met Wired. De PlayStation 5 zal een CPU en GPU van AMD bevatten, een speciale SSD schijf gebruiken voor gegevensopslag, 3D audio ondersteunen en via upscaling resoluties tot 8K ondersteunen.

  PlayStation 5-controller bevat hartslag- en zweetmeter

  We wisten al dat de DualShock 5 haptische feedback en adaptive triggers zou krijgen. Een nieuw patent heeft onthuld dat daar mogelijk ook een hartslag- en zweetmeter, ookwel een biofeedback sensor genoemd, bij zou kunnen komen.

  Kan de PS5 4K Blu-rays afspelen?

  De PlayStation 3 was de eerste console met een Blu-ray speler. Ook de PlayStation 4 heeft deze speler. Waar velen verwacht hadden dat de PlayStation 4 Pro misschien een 4K Blu-ray speler zou bevatten, bleek dat niet het geval te zijn. Goed nieuws: De PlayStation 5 zal wél 4K Blu-rays kunnen afspelen.

  Alle Xbox Series X en PS5 games op een rijtje

  Techniek en hardware zijn mooi, maar het gaat natuurlijk om de games. De volledige line-up van de PlayStation 5 is nog niet bekend, maar een aantal games is al wel aangekondigd. Zo weten we dat Godfall een launchgame zal zijn voor de PlayStation 5. Daarnaast heeft Ubisoft bekendgemaakt dat Rainbow Six: Siege een next-gen game gaat worden.

  Shuhei Yoshida bemoeide zich ermee

  Zowel PlayStation 5 als Xbox Series X verschijnen op Tokyo Game Show, 24 tot en met 27 september. Het is nog onduidelijk of dit de eerste keer zal zijn wanneer de twee next-gen consoles de strijd met elkaar aangaan. Sony namelijk ook aanwezig bij gamescom 2020, die plaats vindt van 25 tot en met 29 augustus. Of de PS5 hier aanwezig zal zijn, is nog onduidelijk.

  PS5 backwards compatible met alle PlayStation games?

  Het is al bekend dat de PlayStation 5 console backwards compatible wordt. Volgens Youtuber HipHopGamer gaat dit niet alleen om PlayStation 4 titels. De console zou namelijk veel uitgebreider functionaliteit voor oude games krijgen, middels een remastering engine.

  Maar wanneer wordt de PlayStation 5 nou onthuld?

  In Januari en Februari gonsde het van de geruchten dat de reveal ab-so-luut in Februari plaats zou vinden. David Jaffe, de regisseur van God of War en Twisted Metal, verkondigde zelfs half januari dat de reveal binnen vier weken plaats zou vinden. En ook Shuhei Yoshida bemoeide zich ermee. Dat is niet gebeurd, dus nu is het afwachten.

  PS5 Games - Welke series willen we terug zien?

  In afwachting van meer nieuws sloeg ook de XGN redactie aan het filosoferen. Welke gameseries zouden we graag terugzien op de Playstation 5? Horizon: Zero Dawn, Grand Theft Auto, The Elder Scrolls, Uncharted, God of War, het waren zomaar wat namen die voorbijkwamen.

  Is Horizon Zero Dawn 2 onderweg naar PS5?

  Een vacature van Guerilla Games is dermate specifiek, dat deze wel erg sterk hint naar een vervolg op Horizon Zero Dawn. In de vacature is te lezen dat er vier teams aan de omgevingen van het project
  werken en dat er een team is dat zich richt op het maken van 'prachtige bebossing'.

  Sony wil sterke exclusives maken voor PS5

  In een blogpost schijnt Hermen Hulst, voormalig CEO van Guerilla Games en huidig hoofd van de wereldwijde Studios van PlayStation, zijn licht op de richting waarin de toekomstige exclusives zich zullen ontwikkelen. Naast de focus op exclusieve singleplayer-games waar Sony in de huidige generatie succesvol was, zal er ook gekeken worden naar andere innovatieve opties voor de game-industrie.

  Zo kun je alvast een PS5 pre-order plaatsen!

  Helemaal enthousiast geworden van al dat next gen nieuws? Dan is er goed nieuws, je kan namelijk nu al een pre-order plaatsen. Wel is een aanbetaling van 50 Euro vereist. Ook is de prijs van de console nog niet bekend, maar wil je echt vooraan in de virtuele rij staan, dan kan dat nu.

  PS5 specs tonen nieuwe features en speciale SSD

  Sony heeft vandaag officieel de eerste PS5 specs prijs gegeven. In een video heeft Mark Cerny, architect van de nieuwe Sony-console, bekendgemaakt dat de PS5 in minder dan een seconde games kan laden dankzij een speciale SSD. Wel lijken de specs minder goed te zijn dan die van de Xbox Series X.

  Sony patenteert Direct Play functie voor PS5

  Sony heeft een nieuw patent ingediend dat wijst op een mogelijk nieuwe functie voor de PlayStation 5. Het patent, spreekt over mogelijkheden om direct vanuit het menu specifieke activiteiten te lanceren. Hiermee zou het bijvoorbeeld mogelijk worden om meteen vanuit het PS5 menu een multiplayer sessie te starten of een bepaald hoofdstuk uit een game te starten.

  De belangrijkste verschillen tussen de PS4 en de PS5

  De specificaties van de PS5 zijn bekendgemaakt en die zijn zeer indrukwekkend. De PS5 wordt veel vergeleken met de next-gen Xbox Series X, maar wat zijn nu eigenlijk de veranderingen tegenover de PS4? Wij hebben deze even op een rijtje gezet.

  Sony: "PS5 release wordt niet uitgesteld."

  Ondanks eerdere geruchten over een mogelijk uitstel geeft Sony aan dat de PS5 release niet uitgesteld wordt. Hierbij moet wel vermeld worden dat dit nog kan veranderen, want Sony zegt specifiek dat ze op het moment geen impact ziet voor de nog onaangekondigde releasedatum van de PS5.

  Nieuwe PS5 game Quantum Error aangekondigd

  De nieuwe PS5 game komt van ontwikkelaar Team Kill Media en verschijnt zowel op de PlayStation 4 als PlayStation 5. Het betreft een first-person horror-game met een buitenaards randje. Veel details zijn nog niet bekendgemaakt over de game, maar de trailer geeft wel een duidelijke indruk van de sfeer.

  Dit artikel is op 15 mei 2020 bijgewerkt.

  Godfall

  Verkijgbaar vanaf 31 december 2020

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.