Update: Dit zijn alle Xbox Series X details op een rij

Article
maandag, 16 maart 2020 om 9:45
xbox series xf1637772091
2020 is het jaar van de next gen consoles. Zowel Microsoft als Sony zullen de nieuwe console voor het eind van het jaar op de markt brengen. Waar Sony de kaarten nog tegen de borst houdt, heeft Microsoft al redelijk wat details bekendgemaakt Wat weten we al van de Xbox Series X?
Het zijn mooie tijden voor game-liefhebbers. De huidige generatie consoles, de PlayStation 4 en Xbox One gaan inmiddels ruim zes jaar mee. Hoog tijd dus voor next gen, de volgende generatie consoles. Deze keer is dat extra spannend. Zowel Microsoft als Sony staan in de startblokken om de volgende generatie dit jaar nog uit te brengen.
Het lijkt dan ook een mooie titanenslag te worden tussen beide console bouwers. Microsoft heeft het voortouw genomen en heeft al een en ander bekend gemaakt, waar Sony nog niet zover is. In dit artikel verzamelen we alles wat we inmiddels weten over de Xbox Series X.

Project Scarlett wordt aangekondigd op E3 2019

Op de E3 van 2019 kondigt Microsoft aan met een nieuwe console te komen. De voorlopige naam van de console is Project Scarlett. Project Scarlett gaat output naar 8K beeldschermen ondersteunen en een framerate van maar liefst 120 fps. Ook wordt aangekondigd dat de console gebruik gaat maken van een solid-state drive, ofwel SSD. Vergeleken met een hard-disk drive (HDD) is een SSD vele malen sneller in het lezen en schrijven van data. Project Scarlett gaat gebruik maken van snel GDDR6 RAM en wordt vier keer sneller dan de Xbox One X door gebruik te maken van de een aangepaste versie van de Zen 2 van AMD en Radeon RDNA.

Project Scarlett is backwards compatible met alle Xbox One accessoires

Al vrij snel maakte Microsoft duidelijk dat kopers van de nieuwe generatie Xbox zich geen zorgen hoeven te maken over hun huidige accessoires: de Xbox Series X, of Project Scarlett zoals hij toen nog heette, wordt backwards compatible met alle Xbox One accessoires. Dit betekent dat je alle gekochte controllers, headsets, chatpads, racestoelen, opladers en noem het maar op gewoon kunt aansluiten op de nieuwe Xbox.

Gerucht: 'Streaming wordt grote focus voor PS5 en Xbox Scarlett

In de tijd van Project Scarlett zijn de details over de nieuwe console van Microsoft nog schaars. Gelukkig zijn er ook nog 'anonieme bronnen'. Een anonieme bron claimt dat voornamelijk de Xbox Scarlett indrukwekkende specificaties heeft voor haar bijgeleverde camera. Zo zullen gebruikers kunnen streamen in 4K en heeft het een strakke 2-frame latency. De camera zou zelfs zo goed zijn, dat het jouw beeld kan aanpassen aan de in-game belichting. Dezelfde bron beweert dat zowel PS5 als Scarlett een andere manier van ray tracing gebruiken. Inmiddels weten we dat beide inderdaad een vorm van hardware ondersteunde ray tracing zullen hebben.

Ubisoft maakt de eerste Xbox Scarlett en PS5 games bekend

Ubisoft is vaak voorloper waar het next gen of nieuwe hardware betreft en stelt ook nu niet teleur. Ubisoft meldt niet alleen dat Watch Dogs Legion, Rainbow Six Quarantine en Gods & Monsters naar de volgende generatie consoles komen, ze meldt ook dat er nog twee games in ontwikkeling zijn voor de nieuwe consoles. Inmiddels weten we dat één van die games Assassin's Creed Ragnarok is.

VR komt niet naar Project Scarlett

Mogelijk een teleurstelling voor de Xbox fans: waar Sony vol ingezet heeft op VR met zijn PS VR, ziet Phil Spencer duidelijk nog niets in deze nieuwe technologie. "Er is niet veel geld dat verdiend kan worden met VR. Er worden geen miljoenen aan VR headsets verkocht op dit moment maar uiteindelijk zal dat wel kunnen gebeuren. Alleen voor nu ligt onze focus daar niet." Duidelijk, toch?

Microsoft kondigt de Xbox Series X aan

Microsoft verrast eind 2019 de gamingwereld met de aankondiging van de Xbox Series X. Tot die tijd ging de console als Project Scarlett door het leven. De aankondiging werd gedaan tijdens de Game Awards. Niet alleen werd de naam van de console bekend gemaakt, ook de karakteristieke torenvorm werd getoond. Daarnaast werd bekendgemaakt dat de Xbox Series X gebruik gaat maken van ray tracing, een Ryzen CPU en is de GPU gebaseerd op een Navi GPU.
hellblade 2 announced for next gen xbox series xf1576219388

Senua's Saga Hellblade 2 aangekondigd voor Xbox Series X

Hellblade: Senua's Sacrifice was een onverwacht grote hit. Na de overname van ontwikkelaar Ninja Theory door Microsoft was het wachten op een vervolg. Die komt er dus en wel als mogelijke launchgame van de Xbox Series X. Aangezien Ninja Theory nu een first party ontwikkelaar is, is de verwachting dat dit vervolg een Microsoft exclusive gaat worden.

Ja, je kan de Xbox Series X ook plat neerleggen

De dagen na de officiële bekendmaking van de Xbox Series X wordt vooral het model van de console veelvuldig besproken. De console wijkt nogal af van wat tot dan toe gangbaar is en heeft het meeste weg van een toren. Gamers die zich zorgen maken over waar ze een dergelijke toren kwijt moeten hoeven zich geen zorgen te maken: Als eerste wil ik zeggen dat het [Xbox Series X] design zowel horizontaal als verticaal werkt, net als de Xbox One S en Xbox One X. We vinden dat het niet onze taak is om te bepalen hoe je console in huis staat. Dat is aan jou.". De Xbox Series X kan dus ook gekanteld worden.

Xbox Series X zal de eerste console zijn in de volgende Xbox-generatie

Microsoft verraste nogal met de naamgeving van de nieuwe console. In de daaropvolgende dagen brengt Phil Spencer meer duidelijkheid. De Xbox Series X zal de eerste console binnen de volgende generatie zal zijn. De officiële titel voor de hele volgende generatie is simpelweg Xbox.

Zo ziet de Xbox Series X processor met 8K eruit

Phil Spencer, wederom hij, deelde de foto op zijn Twitterprofiel door de processor zijn profielfoto te maken. Tom Warren, redacteur van The Verge, geeft in zijn tweet die hierboven is afgebeeld, een betere blik op de chip.

PS5 en Xbox Series X zijn "veel sterker" dan bestaande console volgens EA

Ondertussen beginnen ook developers en uitgevers zich te roeren. Zij zijn natuurlijk druk bezig om games te ontwikkelen voor de nieuwe generatie consoles. Blake Jorgensen, de CFO van EA laat dan ook van zich horen. Hij laat opteken: "De kracht van de nieuwe consoles wordt substantieel groter dan die van de huidige consoles. We kunnen veel meer met de PS5 en Xbox Series X. Dingen die we gaan doen, zullen mensen omver blazen." Duidelijke taal dus.

Xbox Series X poort wijst op uitbreidbaar geheugen

Ondertussen houdt een gelekte foto van de achterkant van een Xbox Series X de gemoederen bezig. Naast alle bekende poorten en aansluitingen zit er ook een mysterieuze ingang tussen. Een lange sleuf met witte streep ernaast. Waar is deze aansluiting voor? Waarschijnlijk kan hier een sleuf is waar Compact Flash Express achtige geheugenkaarten in geplaatst kunnen worden. Mogelijk wijst dit erop dat de Xbox Series X uitbreidbaar geheugen krijgt.

Alle Xbox Series X en PS5 games op een rijtje

Senua’s Saga: Hellblade II was al eerder aangekondigd, maar inmiddels zijn er al meer games bekend die op de Xbox Series X zullen verschijnen. Al op de E3 van 2019 werd aangekondigd dat Halo Infinite voor de volgende generatie zal verschijnen. Van Ubisoft is al een en ander bekend, maar inmiddels weten we ook dat Rainbow Six: Siege next gen zal zijn.
xbox shortbullets jpgf1582554265

Xbox Series X specs tonen 12 teraflops en meer!

In een Xbox Wire heeft Microsoft de eerste Xbox Series X specs onthuld. Naast een custom GPU (die draait op AMD's Zen 2 en RDNA 2-technologie) is er ook sprake van variable Rate Shading. Volgens Mcrosoft is dit als een techniek die ervoor zorgt dat effecten los van elkaar gerenderd kunnen worden wat GPU-kracht bespaart. Dit moet zorgen voor een stabielere framerate en een hogere resolutie zonder dat de beeldkwaliteit inzakt. De Xbox Series X krijgt een SSD die games sneller kan inladen en is er een Quick Resume feature. Hierdoor kun je meerdere games gelijktijdig in rustmodus laten en ze vervolgens razendsnel weer opstarten waar je gebleven was.

Microsoft kondigt Xbox Series X stream aan in plaats van conferentie

Microsoft zou aanwezig zijn op de Game Developers Conference, maar ook hier heeft het coronavirus roet in het eten gegooid. Microsoft is echter niet voor een gat te vangen. De conferentie en presentaties zullen gewoon gestreamd worden op Mixer. Een van de streams zal de Xbox Series X en XCloud behelzen. De streams beginnen op 17 maart en zijn te volgen via de Mixer- en Twitch-kanalen van Microsoft.

Volledige Xbox series X specs onthuld

De geruchten rondom de specificaties van de Xbox komen aan een einde, want Microsoft heeft de console in zijn geheel onthuld. Alle specs van de Xbox series X zijn dus bekend. Phil Spencer gaf via news.xbox.com aan dat de processor van de next-gen console vier keer krachtiger is dan de Xbox One en met 12 teraflops aan rekenkracht. De console moet volgens Spencer de lat opnieuw leggen voor kracht, snelheid en compatibiliteit.