PS5 nieuws op een rij - Alles over de PlayStation 5

  De PlayStation 5 staat natuurlijk voor de deur en moet later dit jaar in de schappen verschijnen. Tot het zover is, zijn fans hongerig voor al het PS5 nieuws. Wij zetten het belangrijkste nieuws over de PS5 voor je op een rijtje.

  Het was Sony die in 2019 het startschot gaf en bekendmaakte dat er daadwerkelijk een volgende PlayStation in ontwikkeling was. Sinds dat moment begon de strijd van de next-gen consoles. Het is een lange strijd geweest en tot nu toe is er al flink wat informatie bekendgemaakt. Het belangrijkste PS5 nieuws zetten we voor jou op een rijtje.

  Release

  Na het startschot dat via een Wired-interview werd gegeven, verstreek een flinke tijd tot we daadwerkelijk weer substantieel PS5 nieuws kregen. De dag dat dit gebeurde, dinsdag 8 oktober 2019, werd via een blogpost gedeeld dat de PS5 release in het najaar van 2020 zou plaatsvinden. Hiermee zou de console de strijd aangaan met de Xbox Series X, de nieuwe console van Microsoft waarvan tijdens E3 2019 werd onthuld dat deze zou lanceren in het najaar van 2020.

  Sindsdien is er alleen veel veranderd in de wereld dankzij COVID-19. Of dit de PS5 release in gevaar zou brengen is dan ook de vraag. Sony liet recentelijk zelf weten dat dit niet het geval zou zijn. Daarvoor zouden hele, specifieke omstandigheden plaats moeten vinden, zoals de competitie die besluit om haar console uit te stellen. Ook na het bekendmaken van de eerste details over de PS5 games werd geen indicatie van uitstel gegeven.

  LetsGoDigital

  Pre-orders

  Kort nadat je de releaseperiode van de PS5 werd onthuld, lanceerde verschillende webshops dat de console alvast besteld kon worden. Game Mania gaf het startschot en via een aanbetaling van 50 euro kon je de console alvast reserveren. Dit geeft alleen niet gelijk de garantie dat je de console op de dag van lancering in huis hebt.

  Recentelijk heeft ook Nedgame de mogelijkheid gegeven om alvast een aanbetaling te doen voor de PS5. Wie dit doet, staat op de lijst om als eerste een PS5 te krijgen. Ook hier is het de vraag of je de console vanaf de eerste dag in huis hebt. Daarover is namelijk nog geen garantie. Ook hebben we een speciaal overzicht gemaakt met veel meer informatie over het bestellen van de PlayStation 5, waardoor je vanaf het eerste moment de console kunt bestellen.

  Specs

  In 2020 heeft het lang geduurd voordat we officieel van Sony bericht kregen over de PlayStation 5. Dat gebeurde pas in maart toen vanuit het niets werd onthuld dat een digitale persconferentie over de PS5 aanstaande was. Hierin werden allerlei details bekendgemaakt over de console. Specifiek betreft het details over hoe de console er van binnen uitziet.

  PlayStation 5PlayStation 4
  CPU8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency)8x Jaguar Cores at 1.6GHz
  GPU10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency)1.84 TFLOPs, 18 CUs at 800MHz
  GPU ArchitectureCustom RDNA 2Custom GCN
  Memory/Interface16GB GDDR6/256-bit8GB GDDR5/256-bit
  Memory Bandwidth448GB/s176GB/s
  Internal StorageCustom 825GB SSD500GB HDD
  IO Throughput5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)Approx 50-100MB/s (dependent on data location on HDD)
  Expandable StorageNVMe SSD SlotReplaceable internal HDD
  External StorageUSB HDD SupportUSB HDD Support
  Optical Drive4K UHD Blu-ray DriveBlu-ray Drive

  Natuurlijk zijn losse termen en specificaties een onderdeel van de puzzel, maar vragen over bijvoorbeeld 8K-ondersteuning blijven nog hangen. Ondersteuning is er namelijk wel, maar hoe het precies in zijn werk zit ligt ingewikkeld. Daarover lees je in onze 8K-analyse meer.

  De competitie

  In vergelijking met de PS4 is het duidelijk dat er veel verbetering te vinden is. De details van de Xbox Series X werden alleen al eerder aangekondigd en wanneer je deze naast elkaar legt wordt duidelijk dat de consoles op vergelijkbaar niveau zitten. Het grootste verschil is de SSD.

  Waar die van Sony een stukje kleiner is betreffende opslaggeheugen, zou dit volgens ontwikkelaars wel de krachtigere zijn. Het zou zelfs voor nieuwe mogelijkheden moeten zorgen in gamedesign. Dit door de snelheid van de Sony SSD die games moet gaan verbeteren.

  Die snelheid moet ook duidelijk worden bij het opstarten van games. Volgens insiders zou dit namelijk net zo lang duren als het laden van een series op Netflix. Volgens journalist Jason Schreier heeft het met de gedachtegang van Sony te maken. Sony zou namelijk ervoor willen zorgen dat je snel een potje speelt zonder lang te moeten wachten op het systeem.

  PlayStation 5Xbox Series X
  CPU8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency)8x Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) Custom Zen 2
  GPU10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency)12 teraflops, 52 CUs @ 1.825 GHz
  GPU ArchitectureCustom RDNA 2Custom RDNA 2
  Memory/Interface16GB GDDR6/256-bit16 GB GDDR6/320 megabyte bus
  Memory Bandwidth448GB/s10 gigabyte @ 560 gigabyte per seconde, 6 gigabyte @ 336 gigabyte per seconde
  Internal StorageCustom 825GB SSD1TB Custom NVME SSD
  IO Throughput5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)2.4 gigabyte per seconde (Raw), 4.8 gigabyte per seconde (gecomprimeerd, met een custom hardware decompressieblok)
  Expandable StorageNVMe SSD Slot1 TB Expansion Card (matcht het standaardgeheugen precies)
  External StorageUSB HDD SupportUSB 3.2 External HDD Support
  Optical Drive4K UHD Blu-ray Drive4K UHD Blu-ray Drive
  Sony

  DualSense

  Als laatste heeft Sony details bekendgemaakt over de nieuwe PS5 controller. Deze stapt af van de naam DualShock en heet nu de DualSense, wat laat zien dat Sony wel bereid is om haar controller op de schop te gooien. De controller is voorzien van allerlei snufjes om ervoor te zorgen dat jij een goede ervaring hebt bij het gamen.

  Zo heeft de controller haptic feedback triggers, heeft de controller twee kleuren en een vernieuwde lichtbalk. Die is niet meer op de achterkant te vinden, maar naast het touchpad. Tevens is de controller op te laden via USB-C, maar daarover kun je veel meer lezen in onze speciale breakdown van de controller.

  Edities

  Tijdens het PS5 reveal event werden niet één, maar twee consoles van Sony uit de doeken gedaan. Naast een normale versie staat er ook een All Digital-variant op de planning. Deze heeft geen 4K Blu-Ray Disc-drive en kan dus geen discs lezen.

  Sony heeft nog geen prijs bekendgemaakt voor deze speciale editie en ook is het onduidelijk of de specificaties op andere aspecten anders zijn dan bij de normale editie. Of de consoles op dezelfde dag uitkomt als de normale variant is ook nog onduidelijk. Wel lijkt met deze console het signaal te zijn afgegeven dat consoles ook zonder discs gaan verschijnen deze generatie.

  Of er ook een editie komt die PlayStation VR gaat ondersteunen of zelfs een compleet nieuwe PlayStation VR 2, is ook nog maar weinig duidelijk. Alle details die tot nu toe bekend zijn, hebben we wel voor je op een rijtje gezet.

  PlayStation 5 games

  Sony heeft ook de eerste games voor de PlayStation 5 onthuld. Met een ruime presentatie van meer dan een uur kwam de fabrikant met een scala aan titels, waaronder een lading aan exclusieve titels. Zo komt er een vervolg op Horizon: Zero Dawn, genaamd Horizon Forbidden West, krijgt Miles Morales zijn eigen Spider-Man game en komt ook Ratchet & Clank naar de PS5. Releasedata voor vele van de titels zijn niet gegeven.

  Wel kun je deze exclusieve titels alvast bestellen. Bij bol.com zijn de pre-order-pagina's al verschenen namelijk. Naast het scala aan exclusieve titels werden ook games bekendgemaakt die van third-party ontwikkelaars zijn. Zo werd Resident Evil VIII: Village uit de doeken gedaan bijvoorbeeld.

  Dit artikel is op 31 juli 2020 bijgewerkt.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.