Alle PS5 exclusive games op een rij

  Nu de PlayStation 5 officieel uit de doeken is gedaan, is het tijd om een kijkje te nemen in het portfolio van Sony. De grote consolemaker heeft een aantal games op de planning staan die exclusief op de console verschijnen. Dit zijn alle PS5 exclusive games op een rij.

  In dit overzicht met PS5 exclusive games staan alle games waarvan op het moment duidelijk is dat ze exclusief naar de PlayStation 5 komen. Ook games die voor een tijdelijke periode exclusief op de console verschijnen, zijn meegenomen in deze lijst. Mocht duidelijk worden dat de games wel nog verschijnen op andere consoles, passen we dit artikel te zijner tijd aan.

  Astro’s Playroom

  We trappen af met de eerste titel die op de PS5 als exclusive verschijnt: Astro’s Playroom. De game zal gratis op je console te vinden zijn, zodra je deze in huis haalt. In de game ga je met Astro, de schattige PlayStation VR-mascotte op een avontuur dat alle features van Sony’s nieuwe console toelicht.

  Dit doe je verdeeld over vier werelden die ieder een deel van de console toelichten. Samen zorgt het voor een compleet pakket dat je precies vertelt hoe je de nieuwe DualSense controller moet gebruiken. Met al die futuristische features is dat ook wel nodig. Of Astro ooit nog te zien zal zijn in een PS VR-game (PlayStation VR 2 misschien) is nog maar de vraag.

  Deathloop (tijdelijke PS5 exclusive)

  Een titel die niet gratis op de PlayStation 5 verschijnt is Deathloop. De game werd vorig jaar tijdens de Bethesda E3 2019 persconferentie onthuld, maar destijds werden nog maar weinig details gegeven. Inmiddels weten we wat meer over de game, namelijk dat deze naar PC en PS5 komt.

  Zo draait de gameplay om een eindeloze cirkel waarin een aantal huurmoordenaars gevangen zitten. Iedereen jaagt op elkaar wat voor een bloederige strijd zal zorgen. De game wordt ontwikkeld door Arkane Studios, bekend van Dishonored, en staat gepland als tijdelijke PS5 exclusive voor eind 2020.

  Demon’s Souls

  Ook Demon’s Souls maakt haar opwachting op de PlayStation 5. Deze remake van Bluepoint Games (Shadow of the Colossus 2018) brengt de 2009-titel naar het heden met een gloednieuwe laag verf. Naast die verflaag zal de game ook van ray tracing gebruikmaken.

  In de game heb je keuze tussen twee spelmodi. Je kunt kiezen voor de mooiste schoonheid die de fidelity van de game voorop zet, maar er is ook een performance modus die de focus legt op de framerate. Een releasedatum voor de game is nog niet bekendgemaakt.

  Destruction AllStars

  Wie nog nooit van Destruction AllStars heeft gehoord, hoeft zich niet te schamen. De game werd vorige week pas uit de doeken gedaan middenin het PlayStation 5 reveal event. Het betreft de titel die zich afvraagt waarom Rocket League een bal nodig heeft.

  In Destruction AllStars staat auto geweld op de eerste plek, waarbij je in een arena andere auto’s moet slopen. De nieuwe PS5 exclusive wordt door Lucid Games ontwikkeld, maar heeft nog geen releasedatum.

  Ghostwire: Tokyo (tijdelijke PS5 exclusive)

  Dat Bethesda en PlayStation elkaar mogen, blijkt wel degelijk uit de tijdelijke PS5 exclusives die Bethesda voorschotelt. Ook Ghostwire: Tokyo gaat tijdelijk als console exclusieve titel op de PlayStation 5 verschijnen. Daarmee volgt de titel Deathloop, alleen komt die game al eind 2020 uit. Ghostwire: Tokyo komt een jaartje later, in 2021 uit.

  De game wordt ontwikkeld door Tango Gameworks, de studio achter The Evil Within, en speelt zich af in een dystopisch Tokyo dat is overspoeld door paranormale bedreigingen. Het is aan jou en je buitengewone krachten om het op te nemen tegen de kwaadaardige Visitors. Iedere Visitor heeft andere krachten en jij moet perfecte tactieken zien te vinden ze een kopje kleiner te maken.

  Godfall

  Natuurlijk mag Godfall niet ontbreken in deze lijst. Het is immers de eerste game die ooit als PS5 titel werd onthuld. De game wordt ontwikkeld door Gearbox Software en belooft zowel bekend als vernieuwend te zijn.

  De game is namelijk een looter-brawler waarin je net als in Borderlands op zoek gaat naar zoveel mogelijk loot. Dit keer alleen geen pistolen en geweren, maar juist zwaarden en sandalen. Vechten doe je met je vuisten in Godfall en dus moet je goed voorbereid op pad gaan.

  Gran Turismo 7

  De klassieke PlayStation racegame Gran Turismo is terug van weggeweest. Na een kleine pitstop in de vorm van Gran Turismo Sport staat de volgende titel klaar in de startblokken om je omver te blazen. Sony doet dan ook niet zo moeilijk en noemt de game gewoon Gran Turismo 7.

  Polyphony Digital brengt in het zevende deel en mix van klassieke wagens en banen om je maximaal van het raceplezier te laten genieten. Tevens worden bekende elementen uit eerdere games teruggebracht om voor een complete ervaring te zorgen die je lang zal heugen. Natuurlijk zal de game ook haptic feedback gebruiken om een nieuwe dynamiek aan de game toe te voegen.

  Horizon Forbidden West

  Dat de PlayStation 5 verschillende vervolgen gaat krijgen, moge duidelijk zijn. Ook nieuwe IP Horizon krijgt een tweede deel, namelijk Horizon Forbidden West. In het tweede deel zoekt Aloy nieuwe gebieden op die een nog grotere bedreiging huisvesten. Naast robotdino’s krijg je dit keer mechanische olifanten voor je kiezen!

  In het tweede deel kun je niet alleen het land bestijgen, maar is onderwater exploratie ook van de partij. Het biedt een hele nieuwe dimensie voor Aloy om op avontuur te gaan. De titel staat gepland voor 2021, maar het is nog onzeker of dit jaar gehaald gaat worden.

  Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

  Ook Spider-Man krijgt een nieuwe game op de PlayStation 5, maar dan wel één over een Spidey in opleiding, namelijk Miles Morales. Nadat hij in Peter Parkers avontuur geïntroduceerd werd, krijgt hij nu zijn eigen titel. Het betreft een game die vergelijkbaar is met Uncharted: The Lost Legacy, een titel die velen wist te charmeren.

  De game speelt zich bijna een jaar na het origineel op de PS4 af. Het is nu winter en Miles moet zijn krachten leren kennen als nieuwe Spider-Man in Harlem. Volgens ontwikkelaar Insomniac Games is Miles’ verhaal een essentieel onderdeel van het Marvel’s Spider-Man universum dat verteld moet worden voor het verhaal van Peter Parker verder gaat. De game komt dit najaar uit.

  Project Athia

  Waar Spidey dit najaar als PS5 exclusive game uitkomt, geldt hetzelfde niet voor Project Athia. Sterker nog, de game van Square Enix komt pas in 2022 uit als alles volgens planning verloopt. De game wordt ontwikkeld door Luminous Productions, de studio achter Final Fantasy XV. Veel details over de game zijn er nog niet, behalve dan dat de game speciaal ontwikkeld wordt voor de PlayStation 5.

  Ratchet & Clank: Rift Apart

  Ratchet & Clank zijn terug in een gloednieuw avontuur op de PlayStation 5. Insomniac Games heeft niet één, maar twéé titels die al snel in de levenscyclus van de PS5 verschijnen. Deze exclusive introduceert een gloednieuw speelbaar personage in de vorm van een vrouwelijke Lombax. Hoe deze dame heet, is nog niet duidelijk.

  Wel weten we al wat meer over het verhaal. De game draait namelijk om het dynamische duo die door verschillende dimensies dwalen, een element dat ook de gameplay zal beïnvloeden. Natuurlijk zal de game ook gebruikmaken van de toeters en bellen die de PS5 met zich meebrengt.

  Returnal

  Wie Resogun gespeeld heeft, weet dat Returnal hoge verwachtingen heeft. Returnal is namelijk een game van Housemarque, de studio die Resogun heeft gemaakt. De befaamde studio komt nu met een gloednieuwe IP die zowel roguelikes en third-person shooters combineert.

  In Returnal betreedt je een mysterieuze planeet die vol gevaren zit. Je moet zien te overleven op deze dodelijke gronden, want bij iedere dood komt het gevaar uit een andere hoek zetten. Een releasedatum is nog onbekend.

  Sackboy A Big Adventure

  Als laatste is ook Sackboy terug op de PlayStation 5 met een gloednieuwe titel. Dit keer betreft het geen nieuwe LittleBigPlanet game, maar een eigen avontuur van Sackboy waarin hij samen met zijn vrienden platform avonturen beleefd. In tegenstelling tot eerdere delen gaat Sackboy A Big Adventure een 3D-platformer zijn die op basis van de eerste trailer doet denken aan Super Mario 3D World.

  Dit zijn de PS5 exclusives tot nu toe!

  Nu je weet welke PS5 exclusives er tot nu toe allemaal op de planning staan, is het tijd om meer informatie te vergaren over de nieuwe console van Sony. Gelukkig hebben wij een mooi artikel waarin je alle informatie over de PlayStation 5 kunt vinden. Daar kun je lezen over de specs van de console. Ook hebben we uitgezocht of deze nieuwe PlayStation 8K-ondersteuning heeft.

  Horizon Forbidden West

  Verkijgbaar vanaf 31 december 2021

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.