PS5 specs tonen nieuwe features en speciale SSD

  Sony heeft vandaag officieel de eerste PS5 specs prijs gegeven. In een video heeft Mark Cerny, architect van de nieuwe Sony-console, bekendgemaakt dat de PS5 in minder dan een seconde games kan laden dankzij een speciale SSD. Wel lijken de specs minder goed te zijn dan die van de Xbox Series X.

  Sony

  Laten we beginnen met de specs. Digital Foundry heeft deze onthuld in een uitgebreid artikel dat gelijktijdig met de livestream verscheen. In vergelijking met de PlayStation 4 zien deze er als volgt uit:

  PlayStation 5PlayStation 4
  CPU8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency)8x Jaguar Cores at 1.6GHz
  GPU10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency)1.84 TFLOPs, 18 CUs at 800MHz
  GPU ArchitectureCustom RDNA 2Custom GCN
  Memory/Interface16GB GDDR6/256-bit8GB GDDR5/256-bit
  Memory Bandwidth448GB/s176GB/s
  Internal StorageCustom 825GB SSD500GB HDD
  IO Throughput5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)Approx 50-100MB/s (dependent on data location on HDD)
  Expandable StorageNVMe SSD SlotReplaceable internal HDD
  External StorageUSB HDD SupportUSB HDD Support
  Optical Drive4K UHD Blu-ray DriveBlu-ray Drive


  Voor alle details kun je de video hieronder terugkijken!

  De SSD, audio en disc-drive

  De filosofie achter de nieuwe console is dat er geluisterd wordt naar de ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat het gemakkelijk is om games te ontwikkelen voor de PlayStation 5. Een voorbeeld hiervan is de SSD die in de PS5 is gestopt. Cerny laat weten dat de SSD in de PS5 games kan laden in minder dan een seconde. Tevens zal het installeren van patches die games vaak nodig hebben geen tijd meer in beslag zullen nemen.

  Een andere nieuwe feature waar de PS5 nadruk op legt is audio. Via de nieuwe hardware is het mogelijk om iedere regendruppel individueel via een speaker te laten horen. Voorheen was dit slechts één geluid dat constant herhaald werd voor bijvoorbeeld een stortbui. Volgens Cerny kan de het vernieuwde audiosysteem voor een revolutie zorgen op het gebied van audio, maar of dit gelijk mogelijk is met huidige apparatuur is nog maar de vraag.

  Zoals eerder al werd onthuld, beschikt de PS5 over een 4K Blu-Ray speler. In tegenstelling tot de eerdere generatie consoles van Sony kan de PS5 daarmee wel 4K Blu-Rays afspelen. Hier was veel ophef over toen de PS4 Pro in 2016 werd onthuld, want deze had namelijk nog een standaard disc-drive.

  Onthulling niet onverwacht

  Eerder deze week maakte Sony al bekend dat de PS5 specs onthuld zouden worden. De aankondiging van de zogeheten Road to PS5 kwam een dag nadat Microsoft de specificaties van de Xbox Series X uit de doeken deed. De nieuwe machine van Microsoft krijgt onder andere 1 TB SSD en heeft beelden getoond van hoe gemakkelijk het is om tussen games te wisselen terwijl ze in slaapstand staan.

  De nieuwe console van Sony staat gepland voor later dit jaar. Een officiële releasedatum heeft Sony nog niet gegeven en ook de prijs blijft nog in een verrassing. Al het nieuws rondom de PS5 hebben wij voor je in een handig overzicht gezet.

  Voor Microsofts Xbox Series X geldt hetzelfde, maar nu de specs naast elkaar gelegd kunnen worden zijn de verschillen opvallend. Zo heeft de Series X een grotere SSD en beschikt Microsofs machine over meer teraflops. Waar de PS5 over 10.28 beschikt, heeft de Xbox Series X 12 teraflops heeft.

  De vergelijking van de specs kun je hieronder zien.

  PlayStation 5Xbox Series X
  CPU8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variable frequency)8x Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) Custom Zen 2
  GPU10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency)12 teraflops, 52 CUs @ 1.825 GHz
  GPU ArchitectureCustom RDNA 2Custom RDNA 2
  Memory/Interface16GB GDDR6/256-bit16 GB GDDR6/320 megabyte bus
  Memory Bandwidth448GB/s10 gigabyte @ 560 gigabyte per seconde, 6 gigabyte @ 336 gigabyte per seconde
  Internal StorageCustom 825GB SSD1TB Custom NVME SSD
  IO Throughput5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)2.4 gigabyte per seconde (Raw), 4.8 gigabyte per seconde (gecomprimeerd, met een custom hardware decompressieblok)
  Expandable StorageNVMe SSD Slot1 TB Expansion Card (matcht het standaardgeheugen precies)
  External StorageUSB HDD SupportUSB 3.2 External HDD Support
  Optical Drive4K UHD Blu-ray Drive4K UHD Blu-ray Drive
  Performance doel4K resolutie op 60 frames per seconde met een maximum performance tot aan 120 frames per seconde

  Dit artikel is op 30 juni 2020 bijgewerkt.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2024 Alle rechten voorbehouden.