Xbox Series X vs PlayStation 5 - De specificaties vergeleken

  Nadat Microsoft de laatste tijd met specificaties van de Xbox Series X strooide heeft ook Sony de specificaties van de PlayStation 5 bekendgemaakt. Het is dus tijd voor een vergelijking gebaseerd op feiten tussen beide consoles. Welke console is de betere?

  Het is zover, zowel de Microsoft als Sony hebben de specificaties van hun nieuwe consoles, de Xbox Series X en PlayStation 5 bekendgemaakt. Wie de specificaties naast elkaar legt ziet grote overeenkomsten. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Soms liggen er bepaalde design-keuzes ten grondslag aan de keuzes, soms is gekozen voor goedkopere componenten in de hoop de prijs van het product laag te houden. Laten we de specificaties eens tegen het licht houden.

  De specificaties

  Laten we eerst even de specificaties van de PlayStation 5 en de Xbox Series X naast elkaar zetten voor zover we die nu kennen.

  PlayStation 5Xbox Series X
  CPU8x Zen 2 Cores op 3.5GHz (variabele snelheid)8x Zen 2 Cores op 3.8GHz (3.6 GHz met SMT)
  GPU10.28 TFLOPs, 36 CUs op 2.23GHz (variabele snelheid)12 TFLOPs, 52 CUs op 1.825 GHz,
  GPU ArchitectureCustom RDNA 2Custom RDNA 2
  Memory/Interface16GB GDDR6/256-bit16GB GDDR6
  Memory Bandwidth448GB/s10GB op 560GB/s, 6GB op 336GB/s
  Internal StorageCustom 825GB SSD1 TB Custom NVMe SSD
  IO Throughput5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed)
  Expandable StorageNVMe SSD Slot1 TB Exansion Card
  External StorageUSB HDD SupportUSB 3.2 HDD Support
  Optical Drive4K UHD Blu-ray Drive4K UHD Blu-ray Drive

  De CPU

  Beginnen we boven aan dit lijstje, dan zien we dat beide consoles gebruik maken van een Zen 2 CPU met 8 Cores. De CPU is het hart van de console. het feit dat deze 8 cores bevat, geeft aan dat de CPU tegelijkertijd 8 instructies uit kan voeren. De frequentie geeft aan hoe snel één zo'n instructie duurt. Hoe hoger de frequentie, hoe meer instructies per seconde. De Xbox Series X heeft een iets hogere frequentie en lijkt daarmee dus licht in het voordeel te zijn. Het verschil is hier alleen vrijwel verwaarloosbaar.

  Wat wel opvalt is dat de PlayStation variabele snelheid gebruikt. Iedereen die weleens een zware game op de PlayStation 4 gespeeld heeft, kent het fenomeen wel: de console kan het flink warm krijgen, met als gevolg dat de ventilator overuren maakt. Dit gaat gepaard met een lawaai alsof er een vliegtuig opstijgt. Met de introductie van een variabele snelheid hoopt Sony dit bij de PlayStation 5 te voorkomen. Dreigt de console te warm te worden, dan schroeft hij de snelheid wat omlaag.

  Volgens Mark Cerny hoeven we hierbij geen enorme performance drop te verwachten: enkele procenten reductie zou al voor een significante vermindering in warmteproductie moeten zorgen. Microsoft heeft niet voor een dergelijke oplossing gekozen. De Xbox Series X draait gewoon op volle toeren. Waarschijnlijk is dit wel de aanleiding voor de opvallende toren-opstelling met het rooster aan de bovenkant: op deze manier kan de Xbox Series X zijn warmte kwijt.

  De GPU

  Hier kunnen we vrij kort over zijn: De Xbox Series X heeft hier het overwicht. De GPU, dat is de processor die al het zware werk moet doen om de grafische pracht op het scherm te toveren, kan 12TFlops (Floating Point operations per second, een maatstaf voor het aantal berekeningen per seconde) leveren, waar de PlayStation blijft steken op 10.28. In theorie zal de Xbox Series X dus vloeiender beelden op het scherm kunnen tonen. Overigens zijn beide consoles hierin een heel stuk sneller dan de huidige generatie consoles.

  LetsGoDigital

  Intern geheugen

  Wat betreft de hoeveelheid intern geheugen is er geen verschil: beide consoles hebben de beschikking over 16 GB GDDR6 geheugen. Dat is bijvoorbeeld twee keer zo veel als de PlayStation 4. Bovendien is het geheugen een generatie nieuwer. GDDR6 gebruikt minder stroom en is een stuk sneller. Beide consoles gaan hier gebruik van maken, dus onderling is er geen verschil. Wel gaat ook dit een flinke performance sprong geven ten opzichte van de huidige generatie.

  Waar wel een significant verschil zit, is in de doorvoersnelheid. de PlayStation 5 gebruikt PCI Express versie 4.0, die maar liefst 5.5 GB per seconde aan data kan verstouwen. De Xbox Series X moet het doen met maximaal 2.4 GB per seconde. Dit betekent dat de PlayStation 5 sneller gamewereld data naar het scherm kan streamen.

  Harde schijf geheugen en uitbreidingen

  Dat beide consoles over een SSD zouden beschikken was al enige tijd bekend. Nog niet bekend was, hoe omvangrijk deze SSDs zouden worden. Ook was nog niet bekend of deze eenvoudig uit te breiden zouden zijn. Ook daar weten we inmiddels meer over. Microsoft is vrij duidelijk: de gebruikte SSD is 1 TB groot. Deze is uit te breiden met een proprietary SSD van 1 TB. Ook kan een externe HDD toegevoegd worden.

  Het antwoord van Sony is anders: Sony maakt melding van een 825GB SSD. Dat is een niet gangbare maat. Dat kan liggen aan de manier van formatteren (consoles gebruiken een eigen versleuteling om misbruik te voorkomen), maar kan ook betekenen dat dit de ruimte is die overblijft na installatie van het OS.

  Voorlopig heeft Microsoft hier het voordeel van de twijfel: de Xbox levert een grotere SSD. Daarnaast biedt de Playstation een NVMe SSD slot, waar gecertificeerde SSD's in geplaatst kunnen worden. De SSD zal dus wel aan kwaliteitsstandaarden moeten voldoen, maar Sony biedt hier vooralsnog meer keuzemogelijkheden. Bovendien is de expansie van de Xbox voor nu afgetopt op 1TB, voor de Playstation is nog geen maximum afgegeven.

  XGN

  Welke console is beter, de PlayStation 5 of de Xbox Series X?

  Natuurlijk is de uiteindelijke keuze tussen de PlayStation 5 en de Xbox Series X veel meer dan een vergelijking tussen specificaties. Veel bepalender is wat de consolebouwers en de gamedevelopers ermee doen. Het staat buiten kijf dat beide consoles een flinke verbetering gaan leveren ten opzichte van de huidige generatie consoles, zelfs vergeleken met de Playstation 4 Pro en de Xbox One X.

  Kijken we puur naar de specificaties die op dit moment bekend zijn, dan is de Xbox Series X licht in het voordeel wat betreft pure rekenkracht. Alleen kan de PlayStation 5 gegevens sneller transporteren en dat kan in een tijd van streaming minstens zo belangrijk worden. Ook het kunnen transporteren van gegevens van de razendsnelle SSDs naar de console zal bij de PlayStation 5 vlotter verlopen.

  Voor nu moet de conclusie zijn dat beide console elkaar niet veel ontlopen. Er zijn verschillen die voortkomen uit ontwerpkeuzes, maar bottom line kunnen we ons opmaken voor een prachtige nieuwe generatie die een flinke stap voorwaarts maakt. Daarbij lijken -wat specificaties betreft- beide consoles een prima keuze te zijn. Daarmee zijn wij allemaal als gamers winnaars.

  Wat daadwerkelijk de verschillen worden tussen de consoles, bijvoorbeeld op het gebied van prijs, houden we netjes voor je bij. Neem bijvoorbeeld al het belangrijkste PS5 nieuws, waarvan we een handig overzicht gemaakt hebben.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.