DualSense: De PS5 controller onder de loep

  Sony heeft afgelopen week maar weer eens laten zien dat het bedrijf op de video game troon zit. Vanuit het niets was daar ineens de DualSense, de gloednieuwe PS5 controller die voor het eerst sinds de PS2 drastische veranderingen bevat als we kijken naar het design. We nemen de DualSense onder de loep en analyseren ieder onderdeel van de controller, zodat jij precies weet wat je in handen hebt dit najaar!

  Een van de belangrijkste nieuwtjes rondom de PS5 is natuurlijk de controller. Al het laatste nieuws rondom de PS5 release hebben we in een handig overzicht met al het PS5 nieuws tot nu toe voor je verzameld en daarbij hoort deze gloednieuwe controller. Deze is net even anders dan de PlayStation 4 controller en dus is het tijd om eens goed naar de controller te kijken.

  Design

  Laten we beginnen bij het uiterlijk van de PS5 controller. De DualSense is een stukje dikker en groter dan eerdere PlayStation controllers. Het design is gestroomlijnd en stapt af van het traditionele design dat de eerdere DualShock controllers hadden. De grootste overeenkomst met voorgangers is te vinden in de Joysticks, want die zitten nog steeds beide in het midden van de controller.

  Ook het Touchpad van de DualShock 4 is op de schop gegaan. Deze is wat smaller geworden onderin en wordt breder naarmate deze dichter bij de Start- en Create-knop (daarover later meer) komt. Ook is duidelijk te zien dat de lightbar terugkeert, maar dan wel op subtiele wijze langs het Touchpad in plaats van de strook die de voorganger had.

  Verder is het opvallend om te zien dat de PS5 controller een twee-kleurig design hanteert, iets wat op social media al uitgebreid is besproken met hilarisch resultaat. Waar deze voorheen een eenduidige kleur bevatten en in vele varianten werd voorgeschoteld wordt nu gekozen voor een mix van wit en zwart. Het doet je afvragen of de console zelf hetzelfde design hanteert en voor twee kleuren kiest.

  Nieuwe triggers

  De DualSense is natuurlijk met een reden een stukje dikker. Niet alleen moet dit lekker en ergonomischer in de hand liggen, maar het geeft ook de mogelijkheid om meer technologie in de controller te steken. Sony heeft dit gedaan via gloednieuwe triggers die van Haptic Feedback gebruikmaken.

  Dit wil zeggen dat de trekkers daadwerkelijk op nauwkeurige wijze je vingers laten voelen wat je aan het doen bent. De Nintendo Switch doet iets vergelijkbaars met HD Rumble. Daar kun je in 1-2 Switch nauwkeurig voelen wat er in de controller gebeurt en met de triggers van de DualSense is het de bedoeling dat je in de triggers nauwkeuriger voelt wanneer je de trekker van een pistool overhaalt of wanneer je bijvoorbeeld een boog aanspant.

  Sony

  Geen Share-, maar Create-knop

  Waar de DualShock 4 de Select-knop liet vallen en daarvoor in de plaats een Share-knop bracht, doet de PS5 controller hetzelfde. De Share-knop wordt vervangen door de Create-knop, maar qua functies merk je daar niet al te veel van.

  Met de Create-knop blijven de functies die de Share-knop had bestaan, maar komen er nog meer functies bij. Sony heeft alleen nog niet duidelijk gemaakt welke functies we moeten verwachten en wil dit pas op een later moment doen. Wat wel duidelijk is, is dat Sony baanbrekend wil zijn met de Create-knop. De manier waarop het bedrijf spreekt over haar Share-knop moet duidelijk maken dat Sony revolutionair was en wil dat trucje herhalen.

  Ook moeten we de andere knoppen nader toelichten, want ook deze zijn opvallend. Voor het eerst stapt Sony af van kleuren op haar knoppen, want deze zijn op de DualSense gewoon grijs. Tevens zijn de pijltoetsen subtiel veranderd. Deze lijken namelijk doorzichtig te zijn, wat mooi afsteekt bij de rest van het design.

  Kleine, maar welkome aanpassingen

  Wel is bekend dat de DuelSense een ingebouwde microfoon heeft waarmee je met vrienden kunt chatten. Hierdoor is een koptelefoon geen essentiële aankoop meer, maar Sony laat weten dat de PS5 controller ook een 3,5mm headphone-jack heeft. Een headset is dus nog steeds te gebruiken.

  Tevens heeft de PS5 controller een oplaadbare batterij, maar ook deze is een klein beetje aangepast. Deze maakt namelijk gebruik van een USB-C poort. Hiermee kun je een stuk sneller opladen dan de Micro-USB van de DualShock 4. Daarnaast moet de batterij zelf ook een stuk sterker zijn dan die van haar voorganger.

  Sony

  Vraagtekens

  Natuurlijk zijn er nog wel een aantal vraagtekens over de DualSense. Zo is het nog onduidelijk of er knoppen op de onderkant van de controller te vinden zijn. Hierover wordt al tijden gespeculeerd en na de onthulling van de DualShock 4 Back Button Attachment werd al snel gedacht dat deze er standaard voor de PS5 controller zouden zijn.

  Gezien we de achterkant van de controller nog niet hebben gezien is het goed mogelijk dat deze aanwezig zijn. De 3,5mm jack werd achteraf bevestigd, maar of dat voor de extra knoppen geldt is nog maar de vraag. Ook zijn er nog vragen over hoe de controller daadwerkelijk in de hand ligt, maar dat is pas te testen wanneer we zelf de controller kunnen proberen.

  Andere vragen als compatibiliteit met PlayStation VR, specifieke batterijduur, kosten van een los exemplaar en slijtage van de pookjes blijven voor nu onbeantwoord. In de toekomst zullen we hier vast en zeker meer duidelijkheid over krijgen. Voor nu kunnen we nog lekker genieten van de DualShock 4 controller, want die ga je nodig hebben voor de recente, (voor nu) exclusieve titel die op de PS4 is verschenen. We hebben het natuurlijk over Final Fantasy 7 Remake, waarvan je onze review hier kunt lezen!

  Update - PS5 onthuld

  Sinds de onthulling van de DualSense controller is er meer informatie uitgebracht over de PlayStation 5 en haar nieuwe controller. Zo krijgt de controller geen extra knoppen op de onderkant en bestaat het profiel uit kleine figuren (namelijk de symbolen op de knoppen van de controller). Tevens komt er een tweede variant van de PS5 die geen disc-drive heeft. Beide consoles kun je hier bekijken!

  Dit artikel is op 10 juli 2020 bijgewerkt.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.