PS5 8K details brengen pracht die 4K enorm overstijgt?

  De PlayStation 5 zorgt nog voor veel vragen en veel details moeten nog duidelijk worden. Vooralsnog is al wel duidelijk dat de PS5 8K-ondersteuning zal bieden. Dit kent nog wel zo zijn haken en ogen. Deze haken en ogen zullen we in dit artikel duidelijker belichten.

  Een van de belangrijkste nieuwtjes rondom de PS5 is de resolutie die de console zal ondersteunen. De PlayStation 5 zal 8K video ondersteunen. Daarnaast belooft het snelle laadtijden, grote brandbreedtemogelijkheden en vooral een hele hoop grafische stunts. Dat de console 8K kan ondersteunen is al uitgebreid behandeld door hardware-ontwerper Mark Cerny van Sony. Hij liet in een interview met Wired al weten dat de PS5 8K ondersteuning biedt. Dit betekent dus vier keer meer pixels dan nu de PlayStation 4 Pro in 4K al kan aanbieden.

  Gaat Sony voor PS5 8K games?

  Toch is 8K voornamelijk toekomstmuziek. De ondersteuning is er al wel, maar niet alle consumenten zullen er direct baat bij hebben. Wanneer je een 8K-televisie in huis wil halen, moet je op het moment toch al flink in de buidel tasten. Daarnaast brengt maar een beperkt aantal merken pas 8K-tv's op de markt. Denk aan Samsung, Sony en Sharp. Een 8K televisie past ook niet in elk huis. Wil je het verschil echt zien, dan heb je een groot scherm nodig en zul je zelf ook nog eens relatief dicht op het scherm moeten zitten.

  De stap om een 8K scherm aan te schaffen is enorm voor veel gebruikers. Nog groter dan die voor 4K. De meeste huishoudens hebben die stap nog niet eens gemaakt. Dit is niet gek, omdat 8K nog redelijk in de kinderschoenen staat en als je een avondje televisie of film wilt kijken dit heel lastig is in 8K. Zelfs als je een tv ervoor hebt, kent Nederland geen 8K televisieprogramma's. En films komen vooralsnog zelden op dit formaat op de markt.

  Niet alle games in 8K op PlayStation 5

  Daarnaast gaat sowieso niet elke game in 8K uitkomen. Kazunori Yamauchi, de maker van onder andere de mogelijke launch titel Gran Turismo 7, heeft eerder al laten vallen dat hij niet zoveel baat ziet in de ontwikkeling van 8K games. De game zal dan ook niet in 8K uitkomen. "Ik denk dat 4K resolutie meer dan genoeg is." Hij liet GTPlanet eerder nog weten dat hij eerder de framerate van games wil oppompen. Bijvoorbeeld van 120 naar 240fps.

  Voor VR games zal 8K wel een enorme stap kunnen betekenen. Waar VR op het moment soms nog als een eenmalig leuk uitstapje wordt gezien die vaak bijzonder weinig toevoegt, kan een betere resolutie juist hier interessant zijn. Juist omdat je bij VR zo dicht in de spelwereld zit én een betere resolutie dan een bijzonder hoge bijdrage kan leveren aan je spelervaring.. Hier gaat Sony al dankbaar gebruik van maken om ook in te zetten op PSVR 2. Met deze nieuwe bril, wordt ook gebruik gemaakt van de PS5 8K ondersteuning.

  Vanavond wordt er meer onthuld over de PS5 tijdens het uitgestelde reveal event. Dan horen we ook over het design en ook nog veel meer over de games die naar de PlayStation 5 komen! Dat helpt inschatten of je voor die games PS5 8K ondersteuning wilt hebben.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.