De beste games op de PS4, Xbox One en Switch generatie

Article
zaterdag, 01 augustus 2020 om 11:00
the witcher 3 descargar gratisf1595591811
Nu de achtste generatie dit jaar haar zwanenzang tegemoet gaat, is het tijd om terug te blikken op de hoogtepunten. Wat zijn nou de beste games van deze generatie? De XGN redactie raakt er niet over uitgepraat en dus zetten we de beste games van de PS4, Xbox One en Switch-generatie op een rij.

Rox van der Helm: The Witcher 3: Wild Hunt

The Witcher 3: Wild Hunt is beschikbaar op de PS4, PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC, Switch, Switch Lite
Met stipt op 1 The Witcher 3. Hoewel Yakuza mijn favoriete franchise is, is er maar één titel die aan het langste eind trekt en dat is The Witcher 3. Vanwege het verhaal, vanwege de DLC's, vanwege de graphics, vanwege de missies, vanwege de omgevingen.
What else? Seks op eenhoorn! Oh en laten we de muziek niet vergeten. Wat de game verder zo goed doet: een kleurrijk palet leveren, doen alsof er niets aan de hand is en ineens.. bloed, ellende, verderf. Er moet gevochten worden!
Ik kan wel uren doorgaan. En Geralt is natuurlijk geweldig. Wat een baas.
Meer lezen over The Witcher 3? Check dan snel onze review van de game.

Leslie Peters: Red Dead Redemption 2/The Witcher 3: Wild Hunt

Red Dead Redemption 2 is beschikbaar op de PS4, PS4 Pro Xbox One, Xbox One X, PC
Ik schrijf met liefde een liefdesbrief over deze games. Mijn favoriete games van deze generatie zijn wel Red Dead Redemption 2 en The Witcher 3. In beide games heb ik honderden uren gestoken.
Red Dead Redemption 2 is de perfecte cowboy game en zelfs meer dan dat. Het verhaal is uitstekend, de open wereld is kleurrijk en Arthur Morgan is nu een van mijn favoriete personages in elke videogame. Toen ik voor het eerst de wereld in ging zat ik ook helemaal vast. Wat ging ik nou doen? De wereld verkennen of het verhaal spelen? Het spel is een emotionele achtbaan.
Hetzelfde gevoel had ik bij The Witcher 3. Het is een game die je niet uit wil spelen. Ik ben zelfs nog steeds bezig met de DLC van de game. Zou die ook net zo tof zijn? Het is een game met goede en onverwachte momenten, actie en goede karakters. Daarbij is de soundtrack natuurlijk onvergetelijk. Elke keer in Skellige of Novigrad raak je in trance van de muziek en komen er verschillende gevoelens naar boven.
Meer lezen over Red Dead Redemption 2? Check dan snel onze review van de game.
red dead redemption 2f1594213712

Roy Rijsdijk: Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 is beschikbaar op de PS4, PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC
Het wordt denk ik een eenzijdig lijstje zo, want ook ik ga voor Red Dead Redemption 2 en The Witcher 3. Te beginnen met Red Dead: die game zoog mij vanaf de allereerste seconde in het leven van Arthur Morgan. Ik heb ontzettend genoten van spirituele voorganger Red Dead Revolver op de PS2 en later van Red Dead Redemption.
Ik keek daarom vanaf de eerste teaser uit naar deze game zoals ik met geen enkele andere game heb gehad. En het mooiste is dat de hype voor mij persoonlijk in elk opzicht is waargemaakt – Red Dead Online buiten beschouwing gelaten. Ik heb nog nooit zo’n schitterende open wereld meegemaakt waarin zoveel onverwachte dingen gebeuren. Arthur had bovendien de moeilijke taak om John Marston te evenaren als protagonist, maar dat is wat mij betreft gelukt.
En wat kan ik nog zeggen dat niet al gezegd is over The Witcher 3? Dankzij deze game ben ik me gaan verdiepen in de wereld van schrijver Andrzej Sapkowski en begonnen met zijn boeken, wat voor mij genoeg zegt over hoe goed dit spel is. Je merkt aan alles hoeveel liefde CD Projekt Red in deze game heeft gestopt en het is geheel terecht dat die liefde door zo’n groot publiek is beantwoord.
Het is gewoon een meesterwerk waar in mijn ogen alleen Red Dead Redemption 2 aan weet te tippen. Jammer dat de trilogie rond Geralt is afgesloten, maar nu is het watertanden tot de release van Cyberpunk 2077. Want één ding is zeker: CDPR weet hoe het moet!

Chris Boers: Marvel's Spider-Man

Marvel's Spider-Man is beschikbaar op de PS4, PS4 Pro
Met zoveel games, waar moet je beginnen? Als ik terugkijk op de afgelopen zeven jaar, wat ik dan met het meeste plezier gespeeld heb, dan kom ik toch uit bij een van de PlayStation exclusives. Die liggen me het meest.
Daarvan steekt er eentje met kop en schouders letterlijk bovenuit: Marvel's Spider-Man. De manier waarop het webslingeren geperfectioneerd is, de epische gevechten, de aartsvijanden, de humor (via de metro naar je fast-travel point) en het verhaal dat zo goed bij Spider-Man past; werkelijk alles klopt aan die game.
Ik ben daarom enorm blij dat we de next-gen af mogen trappen met het beste van deze generatie: Marvel's Spider-Man: Miles Morales!
Meer lezen over Marvel's Spider-Man? Check dan snel onze review van de game!
last of us god of warf1595598208

Luuc ten Velde: The Last of Us Part II & God of War

God of War en The Last of Us Part II zijn beschikbaar op de PS4, PS4 Pro
Als we het hebben over de beste games van deze generatie, komt de PS4 toch gelijk naar voren. Twee games in het specifiek hebben een prestatie geleverd die de game-industrie naar een hoger niveau hebben getild en dat zijn God of War en The Last of Us Part II. Laten we beginnen bij laatstgenoemde.
The Last of Us Part II is één van meest recente games die is uitgekomen, wat het soms moeilijk maakt om te oordelen over de kwaliteit. Misschien zit ik er te dicht op, maar de tijd zal ons leren dat ik het bij het juiste eind heb. Er zijn zo onwijs veel dingen die The Last of Us Part II goed doet, dat je er bijna van achterover valt.
Denk aan de gameplay die tot in de puntjes is uitgewerkt en zo gedetaileerd is dat je er alleen maar blij van kunt worden of het verhaal dat op meesterlijke wijze haar thema's verkent met geliefde personages die alleen maar meer diepgang krijgen. The Last of Us Part II verlegt de grenzen als het aankomt op verhalen vertellen in games en maakt daarmee de weg vrij voor andere studio's om hetzelfde te doen.
Anderzijds heb je God of War, een filmisch meesterwerk dat in 2018 zichzelf opnieuw wist uit te vinden. De one shot camera is nog steeds een klasse apart, Kratos is omgetoverd tot één van de beste personages van de generatie en Santa Monica Studios heeft laten zien dat ze schouder aan schouder staat met Naughty Dog. Sterker nog, als het op pure gameplay aankomt weet Santa Monica de Dogs te overtreffen.
Het vechten in God of War verveelt nooit en tot op de dag van vandaag is er geen enkele mechanic die zo heerlijk voelt als de Leviathan Axe. Alleen de Blades of Chaos komen in de buurt en die zitten in dezelfde game! Het moge duidelijk zijn dat God of War en The Last of Us Part II een klasse apart zijn waar we het over tientallen jaren nog steeds over zullen hebben.
Meer lezen over God of War? Check dan snel onze review van de game!
Meer lezen over The Last of Us Part II? Check dan snel onze review van de game!

Marcus Talens: The Legend of Zelda: Breath of the Wild

The Legend of Zelda: Breath of the Wild is beschikbaar op de Switch, Switch Lite
Er zijn vrij veel games die wat mij betreft een shout-out verdienen. A Link Between Worlds, Super Mario Odyssey, Shovel Knight, Hollow Knight, zelfs Mario Kart 8. Maar voor mij de bijzonderste game van de generatie (tot nu toe, de huidige generatie gaat voor Switch-eigenaren nog even door) is Breath of the Wild.
Bij het eerste beeld tijdens E3 2014, toen de game nog Zelda Wii U heette en nog in 2015 uit zou komen, wist ik eigenlijk al dat dit een bijzondere game zou worden. Dat was het ook. Uiteraard is de game niet perfect, maar het heeft van begin tot eind iets magisch om dat uitgestrekte Hyrule te mogen ontdekken, zonder al te ruw één kant op gestuurd te worden.
Eén van mijn favoriete dingen aan Zelda is dat er elke playthrough die ik een kans is dat ik iets nieuws zie. Naar verwachting zal dat in Breath of the Wild alleen maar sterker zijn dan in voorgaande delen. Dat brengt me ook bij de belangrijkste reden dat dit voor mij de belangrijkste game van de generatie is: het jeukt constant om hem te spelen.
Ik hoef maar een paar beelden te zien, of wat muziek te horen of een stukje als dit te lezen (maar dan van een ander) of ik krijg zin om de game weer eens op te starten. Ik weet me meestal in te houden, maar tegelijk weet ik dat ik niet eens iets hoef te bereiken in de game om er een paar uurtjes van te kunnen genieten. Ik weet niet wanneer ik aan mijn volgende playthrough ga beginnen, maar ik heb er nu al zin in.
avy56aqwf1589818166

Roland Janssen: The Witcher 3: Wild Hunt

Rainbow Six Siege is beschikbaar op de PS4, PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC, Switch, Switch Lite
Het antwoord is zo te zien al een paar keer gegeven, ook voor mij is The Witcher 3 het meesterwerk van deze generatie. Ik heb de game inmiddels al vier keer uitgespeeld en nog steeds kom ik dingen tegen die ik eerder niet was tegengekomen. Dat zegt alles over hoe gigantisch deze game is.
Het lullige is alleen dat het niet mijn meest gespeelde game is deze generatie. Die titel gaat naar Rainbow Six Siege. Voor mij verreweg de leukste shooter die op de huidige generatie te vinden is. Het wordt onderhand wel tijd voor een nieuw deel, dat geldt voor zowel The Witcher als voor Rainbow Six.
Meer lezen over Rainbow Six Siege? Check dan snel onze review van de game!

Theo Weber: Final Fantasy VII Remake

Final Fantasy VII Remake is beschikbaar op de PS4, PS4 Pro
Voor mij was het eigenlijk al duidelijk welke game de beste van deze generatie zou worden. Ik heb er lang op moeten wachten, maar toen de eerste klanken uit mijn speakers kwamen, was het bevestigd: Final Fantasy VII Remake is voor mij de game die me het meeste kippenvel bezorgd heeft.
Ik heb deze generatie van heel veel games mogen genieten, op alle consoles en handhelds, maar als ik moet kiezen ga ik voor het pareltje van Square Enix. Wat een heerlijke game is dat. Zo heerlijk dat ik de game direct twee keer uitgespeeld heb en nu al weet dat er nog wel een derde keer aankomt. Verder heb ik ook intens genoten van God of War en verschillende andere titels die zeker aan de top van mijn lijst staan.
Meer lezen over Final Fantasy VII Remake? Check dan snel onze review van de game!
xenoblade chronicles definitive editionf1583493430

Koen van Rijsoort: Xenoblade Chronicles: Definitive Edition

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition is beschikbaar op de Switch, Switch Lite
Ondanks dat ik recent een vrij flinke tatoeage hebt laten zetten van Joker, het hoofdpersonage uit Persona 5, wil ik het toch over mijn andere grote liefde hebben; Xenoblade Chronicles.
Ondanks dat deze serie van Monolith Soft eigenlijk 10 jaar geleden debuteerde op de Wii, was het pas in de achtste generatie van consoles dat de serie pas echt op de radar van velen verscheen. De spin-off Xenoblade Chronicles X volgde voor de Wii U en Switch-bezitters hebben wel liefst drie verschillende Xenoblade titels erbij gekregen met opvolger Xenoblade Chronicles 2, de DLC uitbreiding van wel liefst 20 uur Torna: The Golden Country en zelfs een HD remake van de originele Wii titel die recent uit is gekomen.
Ondanks dat de originele Xenoblade Chronicles natuurlijk eigenlijk behoort tot spellen van de zevende generaties consoles, kan ik met gemak zeggen dat de geupdate versie Xenoblade Chronicles: Definitive Edition nog steeds één van mijn favoriete spellen aller tijden is.
Meer lezen over Xenoblade Chronicles Definitive Edition? Check dan snel onze review van de game!

Ralph Beentjes: NieR: Automata

NieR: Automata is beschikbaar op de PS4, PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC
Het is lastig om een beste game van deze generatie te kiezen, met toppers als The Witcher III en Bloodborne. Toch gaat mijn stem naar NieR Automata. Waar het eerste deel qua verhaal heel sterk was, vormde de gameplay een struikelblok.
In Automata is dat zeker niet het geval, dankzij de hulp van Platinum Games. De game biedt enorm veel lagen aan gameplay, ondanks dat het 'gewoon' een hack & slash game is in een open wereld. Tel daarbij het fenomenale verhaal op -dat onmogelijk in een paar zinnen samen te vatten in- en de character development van de androids en je hebt een Game of the Generation te pakken!
Meer lezen over NieR: Automata? Check dan snel onze review van de game!
esencia en hollow knight como conseguirla rapido 124642

Arran Winmai: Hollow Knight

Hollow Knight is beschikbaar op de PS4, PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC, Switch, Switch Lite
Er is geen definitieve game die ik écht het beste vind. Meesterwerken zoals God of War en NieR: Automata schieten mij meteen te binnen. En mijn god, wat hield ik van Horizon: Zero Dawn. Maar ik wil het eigenlijk liever hebben over iets veel kleiners: Hollow Knight.
De manier waarop het verhaal en wereld zich ontwikkelen door middel van de omgeving in plaats van dialogen is echt uitstekend gedaan. Bovendien is de bijzondere stijl prachtig. En dan is er nog de muziek die fenomenaal is. De voornaamste reden dat ik het liever over Hollow Knight heb dan de eerder genoemde meesterwerken is vanwege het productieteam.
Dat een groepje van drie mannen een schitterende parel als deze kunnen maken met slechts een paar duizend dollar op Kickstarter zet eigenlijk de hele AAA-industrie ten schande. Indiegames zijn een absolute noodzaak om creativiteit en vernieuwing in games te houden. Hollow Knight is daar een uitstekend argument voor.
Daar komt bovenop ook nog eens hoe tof deze gasten zijn. Toen het vervolg van Hollow Knight werd aangekondigd liet Team Cherry weten dat ze fans van de Kickstarter wilden bedanken. En dat deden ze niet alleen met warme woorden. De oude fans krijgen Silksong helemaal gratis! Dat zie ik die gasten van Ubisoft niet eens overwegen.
Meer lezen over Hollow Knight? Check dan snel waarom het de beste game van 2018 was volgens onze redacteur Rick Dijs.

Mark Zwartkruis: NieR: Automata

NieR: Automata is beschikbaar op de PS4, PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC
Dit is zo'n vraag waar eigenlijk geen goed antwoord is te geven. Met Breath of the Wild nam Nintendo een dappere stap en herontdekte een van haar populairste franchises. Uncharted 4 en The Last of Us 2 brachten het concept van filmische action-adventure games naar een heel nieuw niveau. Ori and the Will of the Wisps maakte platform-actie weer voor volwassenen, Spider-Man liet me voor het eerst echt als een superheld voelen en Heroes of the Storm kreeg mij jarenlangs dagelijks achter de PC.
Toch ga ik geen van bovenstaande games uitkiezen. De game die ik bij deze nomineer is NieR: Automata. De game gaat nek aan nek met enkele andere favorieten die ik hierboven benoemd heb. Toch is mijn keuze op NieR gevallen vanwege de dappere keuzes van de ontwikkelaar en omdat het een game is die meer aandacht verdient dan hij gekregen heeft.
NieR: Automata bracht genres samen en varieerde intens in gameplay op een manier die ik nog niet gezien had. Nooit eerder sprong ik van 2D platforming, naar 3D vliegen, pijlsnelle hack-and-slash actie, boss battles met dodge mechanics en weer terug naar een arcade minigame om de tegenstander te hacken middenin een bloedstollend gevecht. Dit spel heeft het allemaal en speelt met het concept van een videogame.
varios finales de nier automata confirmados 105369
Je speelt als een androïde en op start drukken betekent in je eigen computermenu terechtkomen. Hier kun je bijvoorbeeld andere chips plaatsen om sterker te worden. Je kan allerlei chips verwijderen die je game totaal anders maken. Chips die je tonen welk level je tegenstander is of je minimap tonen en noem maar op.
Het kan er allemaal uit als jij bereid bent om die informatie in te ruilen voor wat extra kracht. Tot slot zit ook je eigen OS Chip in dat menu. Trek je die er per ongeluk uit? Dan ben je dood en heb je één van de zesentwintig eindes van het spel ontdekt. En dat is slechts een van de manieren waarop Automata met het gamegenre speelde.
Zo begin je het spel als het personage 2B en wanneer je ongeveer halverwege het verhaal komt, heb je einde A ontdekt. Vervolgens moet je die eerste helft nogmaals beleven door de ogen van haar compagnon 9S. Hij biedt meer inzicht in de situatie en laat je heel anders voelen over alles wat je met 2B gedaan hebt in je eerste playthrough. Zodra je hetzelfde punt bereikt hebt met 9S gaat het spel verder en speel je het tweede deel van Nier Automata vrij. Een dappere zet die geweldig uitpakt en je op een emotionele achtbaan meeneemt.
Combineer dit alles met een memorabele artstyle en de beste soundtrack die ik ooit in een game gehoord heb, en je hebt mijn inziens een nominatie verdiend voor beste game van een generatie.

Bob van der Laan: Uncharted 4: A Thief's End

Uncharted 4: A Thief's End is beschikbaar op de PS4, PS4 Pro
Als ik echt moet kiezen, dan ga ik voor de PlayStation 4 exclusive Uncharted 4: A Thief's End. Het verhaal van de game had mij echt te pakken en werd er helemaal in mee gesleurd. Uncharted 4 heb ik daarom ook meerdere malen uitgespeeld.
Ik vond het een van de betere games van de afgelopen jaren. Alles klopte gewoon. Het verhaal, de graphics, de personages en natuurlijk niet te vergeten het spelen van de Crash Bandicoot minigame.
Meer lezen over Uncharted 4: A Thief's End? Check dan snel onze review van de game.