The Witcher 3 Blood and Wine Preview - DLC brengt hemel naar aarde

  Als je even op adem komt nadat je een bandiet een enkeltje naar het hiernamaals hebt gegeven, valt opeens het landschap op. Onherkenbare groene glorie. Nog net niet ruik je wijngaarden uit het romantische Frankrijk of Italië. Welkom bij de sfeer die Blood and Wine vol enthousiasme uitstraalt.

  In Warschau zitten de zeer vriendelijke ontwikkelaars van The Witcher 3, namelijk CD Projekt Red. Een paar weken geleden bracht XGN.nl exclusief een bezoekje aan deze getalenteerde studio. Daar speelden wij drie uur lang met de nieuwe en tevens allerlaatste DLC “Blood and Wine”.

  Prachtige speeltuin Toussaint

  Om meteen maar met de deur in huis te vallen: stof The Witcher 3 Wild Hunt maar weer af. Ergens deze maand zal ongetwijfeld de releasedatum van Blood and Wine aangekondigd worden en dan mag je ervaren hoe hemel op aarde voelt. The Witcher 3 als hoofdgame wist menig speler al te absorberen en Hearts of Stone deed daar nog een schepje bovenop. Maak je borst maar nat! Want Blood and Wine brengt je de prachtige speeltuin dat Toussaint heet, wordt Waanzinnig met hoofdletter W en overstijgt alles wat je eerder gezien hebt. Moet je Hearts of Stone vooraf gespeeld hebben? Nee.

  Blood and Wine is niet zomaar downloadbare content waarbij je een paar extra queestes krijgt voorgeschoteld. Nee er is een compleet nieuwe wereld ontworpen en het grondgebied Toussaint is vele malen groter dan iedereen op voorhand had kunnen dromen. De DLC heeft niet de speelduur van 20 uur (Hearts of Stone bood 10), maar 30! En dat is als je er doorheen vliegt, want de DLC krijgt ook een levelverhoging tot 100 (!) en met bizar veel nieuwe opties kan je er met gemak het dubbele aantal uren nog eens instoppen. Een 'door fans voor fans project' zou je bijna kunnen stellen.

  The Witcher 3 Blood and Wine Preview landschap

  Groen is gras onder mijn voetjes

  Je begint in Blood and Wine het avontuur in Novigrad, waarbij het aangeraden level 34 is. Iets wat je automatisch al hebt als je Hearts of Stone hebt voltooid. In Novigrad mag je even inkomen door wat bandieten te kleineren en daarna ga je met Palmerin en Milton naar Toussaint. Als je daar aankomt, vallen je ogen nog net niet uit je oogkassen.

  Sodeju! Wat ziet Toussaint er adembenemend mooi uit. Zonder te overdrijven zie je in één oogopslag dat CD Projekt Red veel beter in het ontwikkelproces zit dan een paar jaar terug. Neem alleen al het feit hoe ver je vooruit kan kijken, hoeveel details je dan in het landschap voor je ziet. Het is ongekend. Iets wat dus veel belooft voor het komende Cyberpunk 2077.

  Het groene gebergte ademt een hele andere sfeer uit dan Hearts of Stone en kent enorm veel details. Een mix van Franse en Italiaanse bravoure doen vermoeden dat Geralt op een idyllisch schilderijtje staat. De sfeer is romantisch. Je zou er zo een wijntje bij inschenken, wat de titel niet zou misstaan. Toch draagt de titel meer: blood. Te lang wegdromen is dan ook geen goed idee, want een beest houdt Toussaint in zijn greep en dus moet onze held - zoals altijd - op jacht en bloed vergieten!

  Lang leve de kruisboog

  Al snel sta je oog in oog met het beest van Toussaint. Een goliath-achtige cycloop staart je kwaadaardig aan. Let op: spoiler volgt in de rest van de komende twee alinea’s! Je kan dit kolossale monster verslaan op de typische Geralt manier, zoals je gewend bent. In een close combat gevecht gaat het beest vanzelf een keer neer door alle klappen met je zwaard in combinatie met wat magie.

  Of je doet wat ondergetekende deed, namelijk de kruisboog pakken! CD Projekt Red heeft namelijk een geheim aan de DLC toegevoegd. Waar de andere journalisten het beest neer kreeg door flink op hem in te beuken, haalde ondergetekende het logge beest neer door een pijl in zijn oog te boren. Dit onder toeziend oog van een stomverbaasde CD Projekt Red: “Niemand speelt de Witcher met een kruisboog. Daarom hebben we deze strategie toegevoegd.” Waarschijnlijk krijgen spelers er zelfs een achievement of iets dergelijks voor!

  The Witcher 3 Blood and Wine Preview landschap

  Bazen ongeveer zo sterk als Hearts of Stone

  Het geeft aan dat Blood and Wine leuke verrassingen in petto heeft met gameplay elementen die je niet verwacht. Fans worden op hun wenken bediend en zullen bovendien in een vrij vroeg stadium al een belangrijk karakter uit de boeken tegenkomen. Blood and Wine is dan ook DLC voor de mensen die klaar zijn met de hoofdgame en Hearts of Stone achter de kiezen hebben, maar nog meer willen.

  Precies op de moeilijkheidsgraad van die eerste DLC borduurt Blood and Wine verder. Op zich zijn de diverse bazen niet moeilijk te verslaan. Als je level 35 bent, heb je behoorlijk al wat vaardigheden te pakken en iedere speler weet hoe handig het is om je Middeleeuws dierenboek tevoorschijn te toveren voor wat handige tips en tricks. De ene baas vraagt nu eenmaal om andere bommen of aanpassingen aan de wapens dan een andere.

  Qua wapens krijgt de game meer dan 30 nieuwe opties. Vooral een sterke kruisboog is hierin zeer plezierig. En ook kun je betere gear laten maken. Of je écht een betere uitrustig nodig hebt, valt niet te zeggen na drie uur spelen. De bazen in het begin waren ongeveer Hearts of Stone niveau-waardig. En in een exclusief interview met ons heeft CD Projekt Red aangegeven dat het ongeveer zo blijft. Toch kan het natuurlijk geen kwaad te wisselen van wapen, al is het alleen al om de gameplay voor jezelf fris te houden en afwisseling te creëren.

  The Witcher 3 Blood and Wine Preview monster

  Veel groter dan gedacht!

  Als je de map van Toussaint naast die van Skellige legt en de wateren daarvan niet meerekent, is de omgeving qua omvang bijna even groot. Nogmaals: veel groter dus dan iedereen dacht! De DLC belooft meer dan 90 nieuwe quests en meer dan 40 nieuwe 'points of interest’. Belachelijk veel. Maar op een verrassend goede manier!

  Alsof dit nog niet genoeg is, biedt de gestoorde uitbreiding Blood and Wine nog meer. Al zijn sommige extra features duidelijk ‘voor de leuk’. Er is de optie om straks je kleding in allerlei kleuren uit te dossen. Dus als je zin hebt om in paarse laarzen te lopen en een blauw bovenlichaam, dan kan dat. Eigenlijk is het zonde om te zien dat de Witcher zichzelf hier niet serieus neemt. De serie heeft het niet nodig om Geralt zo te pimpen. Maar ach, het is een extraatje.

  Je eigen wijngaard

  Belangrijker zijn allerlei nieuwe mutaties (zoals tegenstanders die neergaan bij AARD bevriezing, sterven meteen, een nieuwe Skellige Gwent deck én je eigen wijngaard! Het past bij deze DLC. Je kan uren zoet zijn in deze wijngaard. Al is de vraag wel wat de wijngaard écht toevoegt aan de game. Je kan van alles in je huisje en rondom het huis aanpassen. Iets wat na een kleine 45 minuten aanvoelt als gimmick en niet iets waar je uren zoet mee wilt zijn. Een schilderijtje ophangen aan een lege wand heb je na twee keer wel gezien.

  Al kan het kweken van je eigen kruiden geen kwaad, omdat je dat weer een hoop zoekwerk in andere gebieden scheelt. Het lijkt logischer om hier je in-game geld aan te spenderen dan aan iets debiels als een schilderijtje of een nieuwe plek om je wapens aan op te hangen. Want wat is de essentie van een nieuw bed kopen voor jezelf of in je gastenkamer?

  In een interview met ons gaf CD Projekt Red aan dat sommige features inderdaad puur voor de fun zijn, maar veel toch een functie heeft in het verhaal. Zoals de aanschaf van een nieuw bed. Een tipje van de sluier wilde de ontwikkelaar niet oplichten, maar Geralt als womanizer zal ongetwijfeld weer een dame verleiden. De vraag is alleen wie!

  The Witcher 3 Blood and Wine Preview

  Wachten duurt te lang!

  Blood and Wine heeft veel in petto en staat als een huis. De DLC kan met gemak als hoofdgame in een winkel belanden, maar het is ‘slechts’ DLC voor The Witcher 3. Het siert CD Projekt Red om te zien met wat voor toewijding een compleet nieuw verhaal met wereld gecreëerd is. We hebben slechts één slok wijn gehad en nu is het wachten op de hele fles. Zodat we daarna waardig met een proost afscheid mogen nemen van Geralt en zijn avonturen!

  Blood and Wine komt op 31 mei uit als expansie voor de Xbox One, PS4 en PC.

  The Witcher 3: Wild Hunt

  Verkijgbaar vanaf 19 may 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.