Xbox Series X specs tonen 12 teraflops en meer!

  Microsoft heeft de eerste Xbox Series X specs via Xbox Wire onthuld. In een bericht van Phil Spencer worden verschillende details onthuld, waaronder een custom processor met 12 teraflops GPU. Dat is het dubbele van de Xbox One X en zelfs acht keer zoveel als dat van de originele Xbox One. Het is slechts een van de vele details die Microsoft heeft onthuld.

  Microsoft

  Naast de custom GPU (die draait op AMD's Zen 2 en RDNA 2-technologie) is er ook sprake van variable Rate Shading. Spencer beschrijft dit als een techniek die ervoor zorgt dat effecten los van elkaar gerenderd kunnen worden wat GPU-kracht bespaart. Dit moet zorgen voor een stabielere framerate en een hogere resolutie zonder dat de beeldkwaliteit inkakt.

  Ook geeft Spencer meer inzicht in de ray tracing feature die de Xbox Series X met zich meebrengt. Via hardware-accelerated DirectX Raytracing worden beelden nog realistischer in beeld gebracht volgens de Microsoft topman. Tevens is het volgens hem de eerste keer dat dit mogelijk is op consoles.

  Zoals in de bovenstaande afbeelding te zien is, maakt Microsoft ook meer details bekend over de features van de console. Zo bevat de Xbox Series X een SSD die games sneller kan inladen en is er een Quick Resume feature. Hierdoor kun je meerdere games gelijktijdig in rustmodus laten en ze vervolgens razendsnel weer opstarten waar je gebleven was.

  Verder ondersteunt de Xbox Series X 120fps en wordt latency aangepakt via een feature genaamd Dynamic Latency Input (DLI). Door DLI moet je controller nog sneller en beter reageren op wat er op je scherm gebeurt, waardoor er geen vertraging meer te vinden is bij het besturen van je games. Dit moet via HDMI 2.1 nog verder worden teruggebracht, want via HDMI 2.1 biedt Microsoft Auto Low Latency Mode (ALLM) en Variable Refresh Rate (VRR) aan die de refresh rate van de game automatisch bijwerkt.

  Accessories blijven bruikbaar

  Naast alle technische details onthult Microsoft ook dat de volgende Xbox Backwards Compatible is met alle eerdere Xbox-generaties. Deze zullen op de volgende console tevens beter draaien dan op de huidige Xbox One. Overstappen naar de volgende Xbox is voor Xbox One-bezitters ook gemakkelijker gemaakt door de ontwikkelaar, want je kunt je huidige accessories ook gebruiken op de Xbox Series X.

  Een andere feature die de Xbox Series X zal bevatten draagt de naam Smart Delivery. Deze feature zorgt ervoor dat zodra je een Xbox Game Studios-titel speelt (of dit nou op de Xbox One of Xbox Series X is) je de beste versie van de game speelt. In theorie zou je hiermee Halo Infinite kunnen starten op de Xbox One en vervolgens een betere versie van de game kunnen spelen op Xbox Series X zodra je de game daar wilt spelen. Microsoft laat weten deze technologie beschikbaar te stellen voor andere ontwikkelaars, waardoor cross-gen games van andere uitgevers ditzelfde concept kunnen toepassen.

  Verder komt Xbox Game Pass ook naar de Xbox Series X en zal Halo Infinite ook op de dag van release beschikbaar zijn via deze abonnementsdienst. Een releasedatum voor de nieuwe console heeft Microsoft nog niet aangekondigd. Wel laat het bedrijf weten dat er in de komende maanden meer details onthuld worden in aanloop naar E3.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.