De beste Formule 1 films en documentaires op een rij

  De Grand Prix van Australië was afgelast. Dat betekent dat je lekker kan uitslapen op zondag, maar ook dat we het geluid van ronkende motoren erg gaan missen. Gelukkig kan je met deze vijf Formule 1 films en documentaires de pijn een beetje verzachten de komende tijd.

  Universal Pictures

  Senna

  De eeuwige discussie binnen de Formule 1 wie de beste coureur aller tijden is, zal nooit stoppen. Toch blijft er altijd een aantal namen elke keer opduiken, zoals Jim Clark, Michael Schumacher en natuurlijk de Braziliaanse legende Ayrton Senna.

  In de documentaire Senna wordt het leven van de coureur onder de loep genomen, tot aan het dodelijke incident in 1994 waarbij de Braziliaan om het leven kwam. Er wordt daarnaast ook veel aandacht besteed aan de bekende rivaliteit tussen Senna en Alain Prost, eerst als teamgenoten bij McLaren en later bij andere teams.

  De documentairemakers hebben met Senna dusdanig veel indruk gemaakt, dat ze later door Netflix zijn ingehuurd om Drive to Survive voor de streamingdienst te maken.

  Dutch FilmWorks

  1: Life on the Limit

  Door de jaren heen zijn er veel Formule 1-coureurs achter het stuur overleden. Waar het tegenwoordig een zeldzaam geval is en waar de hele racewereld bij stilstaat, gebeurde het in de vroege jaren van de sport om de haverklap.

  De engineers in de Formule 1 bouwden auto’s die zo snel mogelijk over het asfalt moesten racen, maar hielden totaal geen rekening met de veiligheid. Daar hadden ze van bovenaf immers niks over gehoord. Het was duidelijk dat er iets moest veranderen om het bloedbad te voorkomen. In 1: Life on the Limit wordt een blik geworpen op de strijd die de coureurs hebben gevoerd om de sport veilig te maken, inclusief interviews met coureurs van weleer en nu. Tussen de interviews door hoef je je ook niet te vervelen, want de film wordt ingesproken door Michael Fassbender.

  Een andere documentaire die ingaat op hetzelfde onderwerp is Grand Prix: The Killer Years. Ook een aanrader, maar daarbij komen wel veel stervende of dode coureurs in beeld. Niet geschikt voor iedereen dus.

  Warner Home Video

  Rush

  De rivaliteit tussen Senna en Prost is wereldberoemd, maar het is niet de enige rivaliteit die legendarische proporties heeft aangenomen. In de jaren 70 barstte namelijk de strijd los tussen de Brit James Hunt en de Oostenrijker Niki Lauda, die vorig jaar is overleden.

  De twee coureurs kunnen qua karakter bijna niet meer van elkaar verschillen. Waar Hunt (gespeeld door Chris Hemsworth) de racesport ziet als de perfecte manier om hard over het asfalt te scheuren en meiden te versieren, daar is de gecalculeerde Lauda (briljant neergezet door Daniel Brühl) iemand die er alles aan doet om de beste te worden.

  De rivaliteit tussen de twee coureurs bereikt zijn hoogtepunt in het Formule 1-seizoen van 1976, waarbij de twee het uitvechten om de titel. Het harde gevecht zal het leven van Niki Lauda voor eens en voor altijd veranderen.

  Warner Home Video

  Grand Prix

  Alle titels in onze lijst van Formule 1 films en documentaires die je moet kijken zijn gemaakt in het huidige millennium, op één na: Grand Prix. Je moet kunnen omgaan met de korrelige beelden, want de film is geschoten in 1966. Lukt het je om daar voorbij te kijken, dan word je getrakteerd op een Formule 1-klassieker.

  In de film wordt een fictieve versie van het F1-seizoen 1966 verteld, met vier coureurs die worden gevolgd. Naast de razendsnelle en levensgevaarlijke races speelt er natuurlijk ook genoeg drama af naast de baan tussen de mannen, met de nodige affaires. De film van regisseur John Frankenheimer wist zelfs zo goed de actie neer te zetten, dat Grand Prix maar liefst drie Oscars won: voor Best Sound Effect, Best Film Editing en Best Sound. Ga er maar even goed voor zitten!

  Artificial Eye

  Williams

  Wie ziet waar Williams momenteel staat in de rangorde van de Formule 1, zal niet snel denken dat het team de op-één-na-succesvolste equipe is in de koningsklasse van de motorsport. Met zeven kampioenschappen en maar liefst 114 Grand Prix-overwinningen heeft Williams een prijzenkast waar je U tegen kan zeggen.

  In de documentaire wordt de hele geschiedenis van Williams uit de doeken gedaan. Van de oprichting in 1977 door Frank Williams tot aan de legendarische auto uit 1993 en de slechte vorm waarin het team zich nu bevindt. Naast de sportieve prestaties van Williams wordt ook veel aandacht besteed aan de familie Williams. Met Claire aan het hoofd is het team namelijk het enige familiebedrijf in de Formule 1, maar hoe lang kan dat nog volgehouden worden?

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.