PlayStation 5 vs Project Scarlett – Krachtpatsers ten strijde!

  Aan het einde van 2020 barst de titanenstrijd los. Dan staan namelijk Sony’s PlayStation 5 en Microsofts Project Scarlett recht tegenover elkaar. Er zitten enkele verschillen tussen de nieuwste consoles, maar ook wel enige vorm van overlap. Lees het in onze PlayStation 5 en Project Scarlett vergelijking!

  The Verge

  Specificaties – Wat zit er onder de motorkap?

  Ondanks dat de PlayStation 5 pas deze week officieel uit de doeken is gedaan, zijn de specificaties van Sony’s nieuwste pronkstuk al een tijdje bekend. In september liet Mark Cerny, de hoofdontwikkelaar en architect van de PlayStation 5, al enkele details vallen over de specificaties. Zo draait de CPU op een AMD-chip en is de GPU een aangepaste variant uit de Radeon Navi-familie.

  Op de E3 2019 onthulde Microsoft haar nieuwste console, Project Scarlett, en liet het bedrijf ook de specificaties van de krachtpatser zien. Zo werkt ook Microsoft nauw samen met AMD en heeft zij een Ryen Zen 2 als CPU en de GPU is gebaseerd op de Navi GPU. Hierdoor wordt Project Scarlett vier keer zo krachtig als de Xbox One X.

  Daarnaast ondersteunen de GPU’s van beide consoles ook de mogelijkheid tot ray-tracing en bevatten beide consoles een SSD die de laadtijden flink zou moeten verminderen. Het is dan ook lastig te zeggen welke console sterker of sneller is, want de PlayStation 5 en Project Scarlett liggen dicht bij elkaar.

  Games – Welke launchtitels heeft elke console?

  De specificaties voor elke console zijn natuurlijk belangrijk, maar het meest essentiële voor een spiksplinternieuwe console is toch wel een uitstekende launchtitel, of zelfs meerdere launchtitels. Het is voor velen juist dé reden om een console te kopen, zoals Nintendo twee jaar geleden liet zien met de Nintendo Switch en een sterke launchtitel als Breath of the Wild.

  Voor Project Scarlett is de eerste launchtitel al bekendgemaakt, want dat is namelijk Halo Infinite. De nieuwste telg in de Halo-franchise komt aan het einde van 2020 uit op de Xbox One en is tegelijkertijd een launchtitel voor Project Scarlett.

  Daarnaast is Microsoft druk bezig geweest het overnemen van meerdere studio’s, zoals Double Fine, Playground Games en Undead Labs. Het is mogelijk dat één van die studio's al in de weer is met een launchtitel voor Project Scarlett.

  Over Sony’s line-up aan launchtitels weten wij eigenlijk nog niks. Toen de PlayStation 4 in 2013 verscheen, had de console echte launchtitels als Killzone: Shadow Fall en Knack. Alleen Bluepoint Studios, de makers achter de Shadow of the Colossus remake van vorig jaar, heeft gehint naar een next-gen titel.

  Tegelijkertijd waren er ook oudere titels, die eerder al waren verschenen op de PlayStation 3 en Xbox 360, te vinden op de PlayStation 4. Denk hierbij aan Assassin’s Creed IV: Black Flag, Battlefield 4 en Call of Duty: Ghosts. Het is mogelijk dat dit ook weer gaat gebeuren bij de PlayStation 5 en Project Scarlett, maar daarvoor weten we op dit moment nog te weinig over.

  Backwards compatible - Oudere games speelbaar?

  Beide consoles ondersteunen backwards compatability al is het wel in diverse maten. Op de PlayStation 5 kan je namelijk je oude PlayStation 4-games gewoon spelen en dat geldt ook voor jouw PlayStation VR-titels. Het is nog wel de vraag in hoeverre deze backwards compatibility werkt, want een recent artikel van het Japanse Famitsu belooft Sony dat zij kijkt of het mogelijk is om volledig backwards compatible te zijn.

  Project Scarlett daarentegen is volledig backwards compatible en Microsoft belooft de volledige Xbox-catalogus uit te stallen voor diens gamers. Het bedrijf zou bezig zijn om de beste games, sinds de release van de originele Xbox in 2001, speelbaar te maken op Project Scarlett. Daarnaast is het bedrijf uit Redmond druk bezig dat jij alle accessoires die jij voor de Xbox One bezit mee kan nemen naar Project Scarlett.

  De komende maanden gaan wij sowieso meer horen over de backwards compatibility van de PlayStation 5 en Project Scarlett.

  Services - Wat heeft elke console?

  Naast de twee nieuwe consoles is het natuurlijk ook de vraag welke services mee worden genomen naar de negende generatie consoles. De PlayStation heeft natuurlijk PlayStation Network, met daarin PlayStation Plus en diens gratis titels per maand en PlayStation Now, waarmee jij oudere PS-titels kunt spelen. Dat de PlayStation 5 het PlayStation Network verwelkomt lijkt wel een zekerheid te zijn.

  Daar tegenover staat Project Scarlett met waarschijnlijk meerdere services. Natuurlijk is er Xbox Live, Xbox Games with Gold en de meest recente toevoeging: Game Pass. Op de E3 van 2019 kondigde Microsoft ook al een Xbox Game Pass Ultimate aan, waarmee je Game Pass kan combineren met Xbox Live Gold. Met Game Pass kun je voor een vast bedrag per maand uit tientallen games kiezen en die ook spelen.

  Misschien gaat Sony zich ook wel op zo’n service richten dat jij voor een vast bedrag per maand uit tientallen games kunt kiezen. Maar het lijkt aannemelijk te zijn dat Game Pass in ieder geval op Project Scarlett verschijnt, evenals Xbox Games with Gold.

  Prijs - Hoeveel gaat de console kosten?

  Voor velen gamers is dit ook een cruciaal onderdeel voor een nieuwe console: de prijs. De PlayStation 3 was namelijk een stuk duurder dan de Xbox 360 toentertijd, terwijl de PlayStation 4 goedkoper was dan de Xbox One. Het is en blijft een lastig gegeven voor Sony en Microsoft, want met een té hoge prijs schrikt een bedrijf potentiële klanten af.

  Toch is het best wel mogelijk dat de consoles een duur prijskaartje krijgen, helemaal als er wordt gekeken naar de specificaties van beide krachtpatsers. Jason Ronald, de directeur programmabeheer van Microsoft, vertelde in een interview met Windows Central dat het bedrijf weet wat “een geschikte en redelijke prijs voor een console is”.

  Met de uitspraak van Ronald is de kans aanwezig dat Project Scarlett niet duurder wordt dan het prijskaartje van 499 euro die de Xbox One had toen die uitkwam. Voor de PlayStation 5 is het nog lastiger om te zeggen, maar de PlayStation 4 Pro kostte 399 euro toen die verscheen.

  De kans bestaat dat de PlayStation 5 en Project Scarlett in de prijsrange tussen de 399 en 499 euro ligt, maar dat is nog niet zeker en daar horen wij vast meer over in de komende maanden. De PlayStation 5 en Project Scarlett moeten voor het einde van 2020 in de winkels liggen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.