De beste Nintendo Switch games van 2021

Article
vrijdag, 31 december 2021 om 18:00
nswitch supermario3dworldandbowsersfury 10f1611668421
Er is weer een jaar voorbij, en qua games was het zeker niet onaardig. Ook op de Switch">Nintendo Switch was weer het één en ander te beleven. Dit zijn de beste Switch games van 2021.

10. Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

Al vrij snel in 2021 kwam Nintendo met Super Mario 3D World + Bowser’s Fury. Officieel was het in het kader van het 35-jarig jubileum van Super Mario Bros., maar eigenlijk viel het natuurlijk sowieso te verwachten dat ook deze Wii U titel naar de Switch zou komen. Ook op de Switch is 3D World, volledig volgens verwachting, een leuk avontuur.
Maar zoals vaker met Switch-ports van Wii U games, kwam Nintendo ook met een leuk extraatje: Bowser’s Fury. Deze side-game is misschien het best te omschrijven als een samensmelting van Mario 3D World en Mario Odyssey en kon rekenenen op een hoop positieve reacties. Of je er de game opnieuw voor moet kopen is de vraag, maar als je de Wii U game niet had, maakt Bowser’s Fury de Switch-versie een heel mooi pakket.
2021 07 12 skyward sword hd fi linkf1626115656

9. The Legend of Zelda: Skyward Sword HD

Veel Zelda-fans hadden misschien gehoopt dit jaar Breath of the Wild 2 te spelen, maar het mocht niet zo zijn. In plaats daarvan was de Zelda-release dit jaar een remaster van Skyward Sword. Dat kwam niet uit de lucht vallen: alle voorgaande 3D-Zelda’s hadden een remaster gehad en Skyward Sword bereikte in 2021 dezelfde leeftijd die The Wind Waker en Twilight Princess hadden toen hun remaster uitkwam.
Op het eerste gezicht is Skyward Sword niet heel intensief onder handen genomen, maar de HD-versie is wel degelijk wat bijgeschaafd. In de eerste plaats kun je dit keer kiezen om de motion controls links te laten liggen en een relatief normale knoppenbesturing te gebruiken. Maar ook andere kleine ergernissen uit het origineel zijn aangepakt. Het Resultaat is een waardige toevoeging aan Zelda’s Switch line-up.
2021 06 15 mario party superstarsf1623776165

8. Mario Party Superstars

Aan het begin van het jaar kreeg Super Mario Party na meer dan twee jaar ineens volwaardige online multiplayer. Op het eerste gezicht een aparte zet, maar achteraf bekeken was het misschien een testrit. Want tijdens E3 2021 was daar ineens Mario Party Superstars — en die had meteen online multiplayer.
Mario Party Superstars haalt zijn spelborden en minigames uit de Mario Party games die op Nintendo 64 verschenen. Je zou het een remake kunnen noemen van het beste dat Mario Party 1, 2 en 3 te bieden hadden. Het is in ieder geval weer een uiterst vermakelijke manier om je vriendschappen te beproeven.
new pokemon snap overview trailer dtef1200f1627629705

7. New Pokémon Snap

De Nintendo 64-nostalgie hield niet op bij Mario Party: ook Pokémon Snap kreeg, tegen alle verwachtingen in, een nieuwe game. Hoewel het origineel een geliefde game was, kwam er in de afgelopen twintig jaar nooit een vervolg. Maar dit jaar heeft The Pokémon Company zich eraan gewaagd, met medewerking van Bandai Namco.
Vooropgesteld moet worden dat New Pokémon Snap niet voor iedereen is. Misschien is dat ook wel de reden dat we er zo lang op hebben moeten wachten. Maar als het je wel wat lijkt om plaatjes te schieten van je favoriete Pokémon is het een zeer geslaagde game. Bovendien is de tijd die je in de game kunt steken met (minstens) een factor 10 vermeerderd. Nu maar hopen dat dat niet ook geldt voor de wachttijd op een volgende game.
brilliant diamond en shining pearl 3f1637078304

6. Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl

We blijven even bij Pokémon, want de grootste media-franchise ter wereld houdt het zelden of nooit bij één game per jaar. De grote release van 2021 waren de remakes van Pokémon Diamond en Pearl. Onder de namen Brilliant Diamond en Shining Pearl werden deze DS-games dit jaar herboren op Nintendo Switch.
Niet alles aan deze games viel bij iedereen in de smaak, maar over het geheel bekeken zijn het best degelijke games. Het zijn niet de meest ambitieuze remakes die de Pokémon-reeks ooit heeft gezien, maar het zijn prima games als je de Sinnoh-regio nog niet kent, of een makkelijkere manier zoekt om hem te herontdekken. Ambitie zien we hopelijk weer wanneer Pokémon Legends Arceus verschijnt.
bravely default 2f1611585360

5. Bravely Default II

De eerste Bravely Default op 3DS gooide vrij hoge ogen, maar wat volgde viel vaak wat minder in de smaak. We hadden dan ook al een tijdje niets meer van deze franchise gehoord. Maar dit jaar kwam Square Enix dan toch met Bravely Default II, met succes.
Bravely Default II grijpt in veel opzichten terug op de eerste game. Zowel visueel als qua gameplay komt er veel rechtstreeks uit de 3DS-game. Het resultaat is een zeer geslaagde game, die mooi in het toch al ijzersterke RPG-aanbod van de Switch past. De game is een tijdje geleden overigens ook op PC uitgekomen, dus je hoeft hem niet te missen als de Switch eigenlijk niet je voorkeur heeft.
monster hunter stories 2 2f1626869426

4. Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin

Het was een goed jaar om een Monster Hunter-fan te zijn. We zagen in 2021 namelijk niet één, maar twee nieuwe games. Beide games waren hoogtepunten in het Switch-aanbod van dit jaar. Want Monster Hunter Stories 2 mag dan een spin-off zijn, de game doet niet onder voor de goede naam van de franchise.
De game speelt wat anders dan je misschien gewend bent van Monster Hunter. De gevechten zijn turn-based en je werkt samen met monsters (‘monsties’) die je tijdens je avontuur vindt. Als je wat afwisseling zoekt van de traditionele Monster Hunter-gameplay, is er een geweldige ervaring te vinden in Monster Hunter Stories 2.
nswitch shinmegamitenseiv 02 image950wf1637840036

3. Shin Megami Tensei V

Samenwerken met monsters of demonen lijkt een beetje een rode draad geweest te zijn met de Switch-RPGs van dit jaar. Want nadat we het zagen in Monster Hunter Stories en Pokémon, was het wederom onderdeel van Shin Megami Tensei V. Het is in Shin Megami Tensei natuurlijk wat complexer dan een balletje gooien, maar het blijft een opmerkelijk toeval.
Shin Megami Tensei V kan op zijn tijd behoorlijk uitdagend zijn: goed moeten nadenken over je volgende zet is dan ook een belangrijk onderdeel van de ervaring. Het is misschien een game waar je van moet houden, maar vrijwel alles aan deze game is werkelijk uitstekend uitgevoerd. Dat mag ook wel, want de game is aardig lang in ontwikkeling geweest. Het was één van de eerste titels die voor de Switch werd aangekondigd, wat het ook de Switch-game maakt waarop we — tot nu toe — het langst hebben moeten wachten.
2021 12 22 metroid dread samusf1640185957

2. Metroid Dread

Als je aan het begin van het jaar had voorspeld dat er in 2021 een nieuwe 2D Metroid zou komen, werd je misschien voor gek verklaard. Maar wonder boven wonder had je gelijk gehad, want tijdens E3 was daar ineens een nieuwe Metroid. Het is er ook niet zomaar één: Metroid Dread heeft officieel development hell overleefd.
In de jaren dat 2D Metroid afwezig was, heeft het genre, mede dankzij indie-ontwikkelaars, behoorlijke stappen gemaakt. Maar Metroid is zeker niet achtergebleven: Dread heeft goed puzzels, harde actie en een geweldige atmosfeer. Bovendien kan Samus zich soepeler voortbewegen dan ooit tevoren. De game is verplichte kost voor iedereen die van ‘metroidvania’s’ kan genieten.
cover 210321 084658f1616316471

1. Monster Hunter Rise

We zeiden het al: 2021 was een goed jaar voor Monster Hunter-fans. Twee games in één jaar was natuurlijk de kers op de taart, maar eigenlijk was het al veel eerder in 2021 dat de franchise zijn stempel op het jaar drukte. Monster Hunter Rise was — en is — één van de populairste Switch-games van het jaar.
Die populariteit is ook zeker niet onterecht. Capcom brengt met Rise de gameplay die je wil zien in Monster Hunter, maar met de nodige vernieuwingen, waarbij de Wirebug natuurlijk centraal staat. Deze nieuwe mechanic vergroot je aanvallenrepertoire én voegt een hele verticale dimensie toe aan de map van de game. Het is bovendien een game waar je makkelijk inkomt, dus er is geen beter moment dan nu om je vrienden aan boord de S.S. Monster Hunter te krijgen.
Veel meer top 10 lijstjes vind je op alletop10lijstjes.nl