Super Mario 3D World + Bowsers Fury Review - Tof en kattig op zijn tijd

  Er zijn al talloze Wii U games opnieuw uitgekomen voor de Switch. Dat Nintendo Super Mario 3D World naar de Switch brengt is dan ook geen verrassing. Maar waar Nintendo bij andere remasters vaak slechts enkele toevoegingen meegeeft, kreeg deze platformer veel meer liefde dan dat. Bowser’s Fury brengt een heel nieuw avontuur dat tof is, maar wel wat kort van stof.

  Hetzelfde avontuur, maar dan opgepoetst

  Een van de laatste grote releases voor de Wii U komt eindelijk naar de Switch met Super Mario 3D World + Bowser’s Fury. De game speelde op de Wii U al als een zonnetje en zag er, zoals alle Mario games op het platform, al enorm aaibaar uit met zijn compleet driedimensionale gameplay. Nintendo heeft voor de exclusieve Switch remaster van de game, die je voor 56,99 euro in huis haalt, het vachtje even netjes gekamd en gewassen zodat alles er net even wat gelikter uitziet.

  Super Mario 3D World biedt in essentie hetzelfde avontuur als het origineel. Je gaat met Mario en zijn vrienden op pad om de Sprixie-prinsessen te redden (Peach is eens een keer niet ontvoerd) en doorloopt daarbij talloze ontzettend gevarieerde levels. Deze levels zijn uiteengezet in zes werelden met elk een eigen thema, van de groene zoden tot een uitgestrekte woestijn of een sneeuwlandschap. De kleuren springen weer lekker van je scherm af in de zes werelden die je in deze game minstens 10 uur bezig houden. Los van dat het een waar genot is om een dusdanig gedetailleerde Mario-game voorbij te zien komen, verveel je je geen moment door de afwisseling die de game je biedt.

  De levels zijn namelijk behoorlijk afwisselend in de game. De ene keer ren je op je gemakje rond op een grote vlakte en de andere keer is er tijdsdruk van de klok. Andere keren moet je juist zwemmen of mag je een ritje maken op Nintendos monster van Loch Ness, Plessie. Tussen de levels door zijn er ook talloze minigames en levels te spelen, zoals het casino, waar je levens kunt verdienen, Captain Toad puzzellevels en mini-bazen om te bevechten. Aan het einde van elke wereld staat een kasteel te wachten met daarin een gevangen Sprixie.

  Spinnen als een kat

  In de levels moet je het niet alleen opnemen tegen Goomba’s, Koopa Troopa’s, Bob-Ombs en andere bekende vijanden. Er moeten ook geheimen zoals stempels verzameld worden en belangrijker nog, groene sterren gevonden worden. Deze laatste zorgen ervoor dat je gaandeweg toegang krijgt tot nieuwe levels, dus het is belangrijk om er genoeg van op zak te hebben, anders kom je niet verder. Meestal is het niet al te moeilijk om in een level sterren te vinden, maar soms moet je wel even goed rondkijken om ze allemaal te vinden. Gelukkig heb je ze lang niet allemaal nodig om door te kunne spelen. Deze toegankelijke opzet maakt Super Mario 3D World lekker toegankelijk voor kids en gelijktijdig brengt het zoeken van alle sterren en geheimen voor veteraan-loodgieters ook de nodige uitdaging mee om alle geheimen te vinden.

  Super Mario 3D World brengt je daarbij een heleboel knipogen naar voorgaande Mario-games. Zo is er aan het einde van elk level een vlaggenmast te vinden en zien we de bekende blokken uit Super Mario Bros. 3 weer terug. Wat betreft power-ups is de game tot de nok toe gevuld met bekende klassiekers. Je vindt de klassieke paddenstoel, vuurbloem, het tanooki-pak en superster regelmatig terug, maar komt ook de superpaddenstoel en het nieuwe kattenpakje regelmatig tegen. Deze laat je vijanden krabben, maar ook tegen muren klimmen, wat meer dan eens handig blijkt te zijn!

  Het kattenpak brengt wel een puntje van kritiek met zich mee: Super Mario 3D World is voor je gevoel voor een groot deel gemaakt rondom deze outfit en daardoor komen de andere pakjes een beetje in de schaduw te staan. Het is jammer, maar niet storend.

  Eindelijk weer een volwaardige coop

  Er zijn namelijk wat aanpassingen gedaan op het gebied van de gameplay in deze versie. Waar je op de Wii U nog met maximaal vier spelers op de bank in een kat kon veranderen, is het nu mogelijk om met zijn vieren online door Sprixieland te rennen, springen, klimmen en duikelen. Super Mario 3D World biedt namelijk online multiplayer, waarbij je met zijn vieren aan de slag kan. Je kunt de game ook op losse Switch systemen samen spelen door ze aan elkaar te linken, maar in deze tijd is online spelen een heerlijke toevoeging.

  Als je coop gaat spelen, kiest iedereen zijn eigen karakters. Mario is natuurlijk van de partij, maar ook Luigi, Toad en Peach zijn meegekomen. Als kers op de taart kan Rosalina vrijgespeeld worden. Elk karakter heeft daarbij een unieke manier van spelen,. Mario is gebalanceerd, maar Luigi springt wat hoger, Toad rent op zijn beurt wat sneller en Peach kan zweven door haar jurk. Rosalina is wat sterker dan de rest en kan vijanden slaan.

  Dit samen spelen in een Mario game is een soort van unicum voor Nintendo en alleen dat maakt het de aankoop van 56,99 euro meer dan waard. Waar er wel al vaker een volwaardige multiplayer in Mario-games (Super Mario Bros. U Deluxe bijvoorbeeld) voorbij kwam, heeft Nintendo ook meer dan eens de plank volledig mis geslagen en extra spelers een nietszeggende bijrol gegeven. Karakters die alleen dingen aan kunnen wijzen of alleen maar mee kunnen rennen zonder invloed op de wereld te hebben, zijn niet meer van deze tijd en dat weet Nintendo gelukkig ook.

  Bowser’s Fury is duister en…anders

  Vreemd genoeg is in Bowser’s Fury, de nieuwe toevoeging op Super Mario 3D World, alles helemaal anders ingestoken door Nintendo. De uitbreiding op Super Mario 3D World brengt je naar een open wereld, waarin Bowser bozer dan ooit is. In een avontuur dat minimaal 4 uur toevoegt moet Mario samen met Bowser jr. flink aan de bak om Bowser te kalmeren en de eilandengroep rondom het Miauw-meer te redden. De gameplay laat je vrij door de wereld lopen terwijl je moet klimmen, zwemmen, rennen en puzzelen om kattenzonnen te vinden en zo vuurtorens moet activeren om Bowser te bevechten. Uiteindelijk activeer je een enorme Kattenbel waardoor je met Kat-Mario een episch titanengevecht met Bowser aan kunt gaan.

  De content is heel anders dan je van Mario-games gewend bent. Enerzijds is alles vrolijk en kleurrijk en voelt het een beetje aan als Super Mario Odyssey, en anderzijds heeft het verhaal een duister tintje dat Mario een stuk volwassener doet aanvoelen. Dit komt voorbij op de momenten dat Bowser ontwaakt en het land aan begint te vallen rondom Mario. Deze combinatie van vrolijkheid en duistere elementen werkt verrassend goed en belooft wat voor toekomstige Mario-games. Als die games er zo uitzien, voelen en spelen als dit, dan zit Mario’s toekomst wel snor.

  De duistere kant van Bowser’s Fury wordt slim afgewisseld met vrolijke deuntjes en de toffe gameplay die we kennen uit de andere Mario- games. Echt eng wordt het nooit, dus voor de kleintjes zijn er hierbij geen zorgen. Bowser’s Fury blijft daarbij lekker toegankelijk, op een lastige puzzel daargelaten.

  Het gekke is alleen dat Nintendo er juist voor gekozen heeft om deze content met slechts twee spelers speelbaar te maken. De ene speler krijgt Mario onder de knoppen en de andere Bowser jr.. Speler 2 heeft daarbij als vanouds een soort bijrol, waarbij hij alleen vijanden kan verslaan en Mario kan assisteren. Het is jammer, want het volwaardig samen spelen in Mario 3D World is juist zo ontzettend tof dat je het in Bowser’s Fury des te meer mist.

  Super Mario 3D World + Bowser’s Fury Review- om bij te spinnen

  De komst van de heruitgave van Super Mario 3D World was dan niet helemaal verrassend, maar Nintendo weet het altijd weer voor elkaar te boksen om een game dusdanig aan te passen dat ze het waard zijn om te spelen voor de volle mep. Dat is in dit geval ook weer gelukt, al is er hier en daar wel een puntje van kritiek. De levels in de game zijn namelijk wel afwisselend, maar lijken voor het overgrote deel gebouwd rondom het kattenpakje en dat is jammer.

  Verder is er iets vreemds aan de hand met de coop, waarvan Nintendo duidelijk weet hoe het moet. Waar je de hoofdgame namelijk volledig online in coop kunt spelen met maximaal vier spelers, kan dat bij Bowser's Fury alleen offline met twee spelers. Bovendien is Bowser's Fury redelijk aan de korte kant, waardoor je aan het einde smachtend achterblijft naar meer.

  8

  De plus- en minpunten

  • Online Coop is om van te smullen
  • Veel werelden boordevol geheimen
  • Lekker veel variatie
  • Toffe nuances in de karakters
  • Bowser's Fury is verfrissend duister
  • Bowser's Fury is wat aan de korte kant
  • Geen volwaardige coop in Bowser's Fury
  • Veel levels draaien om het kattenpakje

  Super Mario 3D World + Bowser's Fury

  Verkijgbaar vanaf 12 february 2021

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.