Monster Hunter Stories 2 Wings of Ruin Review - Betere Pokémon?

Review
zaterdag, 24 juli 2021 om 15:00
monster hunter stories 2 3f1626869418
Wat krijg je als je Pokémon en Xenoblade Chronicles mixt in de wereld van Monster Hunter? Een cocktail die eigenlijk niet zou mogen werken, maar je toch telkens terug de wereld in trekt. In onze Monster Hunter Stories 2 Wings of Ruin review lees je of dat een cocktail is die het waard is om te proeven!
Monster Hunter Stories 2 Wings of Ruin is het vervolg op de Nintendo 3DS-game die alweer uit 2016 stamt. In het tweede deel speel je als een zelfgemaakt personage die een Rider wordt en op onderzoek uitgaat. Er is namelijk iets bijzonders gaande in de wereld van Monster Hunter. Rathalos verdwijnen op mysterieuze wijze zonder enige aanleiding.

Vriendelijke introductie

Wie niet bekend is met wat een Rathalos is, of wat Riders precies zijn, kan opgelucht ademhalen. De eerste uren van Monster Hunter Stories 2 Wings of Ruin leggen je namelijk haarfijn uit hoe de wereld van de game precies werkt. Ook worden de meeste begrippen hapklaar voor je uitgelegd zodat zelfs het groenste Monster Hunter-groentje begrijpt hoe alles werkt.
Al snel wordt de hoofdpersoon, een afstammeling van de legendarische Rider Red, vergezeld door een kleurrijke cast van personages (zowel menselijk als katachtig) en kan het avontuur echt beginnen. De reis brengt je langs verschillende dorpjes terwijl je het grote mysterie onderzoekt dat je langs prachtige locaties brengt.
Laatstgenoemde is wat als één van de hoogtepunten van Wings of Ruin gezien mag worden, want het tweede deel in de reeks ziet er fantastisch uit. Zowel in de dock als in handheld modus oogt de game schitterend dankzij flinke diversiteit in de omgevingen en monsters die over het scherm dartelen. Helaas is ook merkbaar dat de Switch het hier soms wel wat moeilijk mee heeft.
monster hunter stories 2 2f1626869426

Stotterende speeltijd

Op de Switch heeft Monster Hunter Stories 2 namelijk geregeld last van wat vertragingen en een framerate die even inkakt. De meest frustrerende variant van de vastlopers komt op de momenten dat je tegen andere Monsters wil vechten. Deze zijn gewoon overal in de wereld te vinden, maar zodra je tegen de monsters opbotst om te vechten ontstaat het probleem.
Het beeld bevriest voor een paar seconden nadat een enorm trage zoom de indicatie geeft dat een gevecht aanstaande is. De eerste keren wanneer je beeld bevriest heb je een kleine hartverzakking, maar na verloop van tijd merk je dat het elke keer voorkomt. In een game waarin vechten tegen andere monsters toch een groot onderdeel is van de gameplay is het dan eigenlijk een beetje schandalig dat het probleem precies hier voorkomt.
Ergens is dit wel te begrijpen gezien de game op de Switch zo mooi oogt en de wereld levendig is. Toch is het vervelend om het steeds tegen te komen gedurende het 30 tot 40 uur-durende avontuur (met daarna nog flink wat extraatjes). Gelukkig is het geen dealbreaker, want de grootste troefkaart van Wings of Ruin zit namelijk in het vechtsysteem.
monster hunter stories 2 1f1626869444

Diepgaande turn-based gevechten

Vechten in Monster Hunter Stories 2 is namelijk compleet anders dan in normale Monster Hunter-titels. De gevechten zijn eerder te vergelijken met die van de Pokémon-games. Er is namelijk een turn-based combat systeem, maar dan wel met een iets andere fundering dan bij de Game Freak-titels.
Wings of Ruin vormt de gevechten namelijk rondom een steen-papier-schaar-mechanisme. Er zijn Power-, Speed- en Technical-aanvallen. Speed wint van Power, terwijl Technical weer Speed verslaat en Power op diens beurt weer Technical overtreft. Toch is het daar nog lang niet mee gedaan.
Het is bijvoorbeeld ook belangrijk voor Riders om te bepalen welke wapens gebruikt worden en welk deel van een monster je aanvalt. Afhankelijk van je tactieken in gevechten wordt je achteraf namelijk met betere beloningen verblijdt. Na ieder gevecht word je beoordeeld voor je kundigheid.
Met dit slimme beloningssysteem word je al snel aangespoord na te denken over iedere zet en om je Rider te ontwikkelen. Dit houdt ook in dat je in de verschillende steden al snel langs de wapenexpert gaat om wapens en armor te maken. Ook deze kun je namelijk constant aanpassen en verder upgraden waardoor je in gevechten weer een stapje voor hebt.
monster hunter stories 2f1626869450

Eieren rapen

Dat vechten doe je overigens niet zomaar. Naast dat je sterker wordt en je 'Monsties' levelen moet je de gevechten ook aangaan in de Monster Dens. Hierin kom je vaak wat meer monsters tegen dan in de open-wereld, maar die trotseer je dan ook voor een goede reden. Aan het einde van de grot kom je namelijk uit bij een speciale broedplek.
Hier tref je vaak eieren aan die je uit een nest kunt stelen om ze vervolgens uit te broeden. Als je erover nadenkt is het een bijzonder duistere mechanic, maar goed, hetzelfde kan gezegd worden van Pokémon natuurlijk. Door eieren te stelen verzamel je nieuwe Monsties en breid je je team als het ware verder uit. Het verzamelen van zoveel mogelijk toffe Monsties is dan ook zeker iets wat je flink wat uurtjes zoet gaat houden.
De designs zijn lekker divers en voor fans van de serie uiteraard ook erg herkenbaar. Nieuwkomers daarentegen worden in een warm bad van creativiteit gedompeld. Wat dat betreft is Wings of Ruin een prima binnenkomer voor wie zich verder wil verdiepen in de serie, maar eerst even via een voetenbadje wil kijken of de wereld aantrekkelijk is.

Monster Hunter Stories 2 Wings of Ruin Review - Baby’s eerste Monster Hunter

Al met al is Monster Hunter Stories 2 Wings of Ruin een solide titel die op de Switch het spelen zeker waard is. Met een lekker diepgaand turn-based combat-systeem word je uitgedaagd om na te denken over de gevechten. Daarnaast zit de wereld vol interessante details en oogt deze zeer mooi.
Het nadeel is wel dat de game qua framerate flink wat te wensen overlaat. Deze dipt regelmatig op de Switch en heeft zeker wat tijd nodig om aan te wennen. Zodra je over dit obstakel weet heen te kijken, kan het Pokémon-achtige avontuur pas echt beginnen door het verzamelen van de toffe en diverse Monsties!
Cijfer: 8