Welke streamingdiensten verwijderen er allemaal films en series?

Article
vrijdag, 23 juni 2023 om 13:00
Er is iets merkwaardigs aan de hand bij verschillende streamingdiensten. Films en series zijn hun leven ineens niet meer zeker en kunnen plotseling van een dienst verdwijnen, ook al waren ze voor die dienst gemaakt. Maar welke streamingdiensten gaan er eigenlijk films en series verwijderen?

Disney+

De streamingdienst die het meest recent in het nieuws is geweest vanwege het verwijderen van films en series is Disney+. Om te bezuinigen heeft de dienst meerdere Disney+ Originals van de dienst geknikkerd. Het gaat daarbij veelal om series die niet zoveel kijkers trekken. Ook relatief nieuwe series, zoals Willow, kunnen slachtoffer zijn.
Momenteel is niet bekend of Disney nog meer gaat verwijderen dat het tot nu toe al heeft gedaan. Maar de dienst heeft nog niet aangekondigd te stoppen met het verwijderen van content. Zolang het bedrijf verdere bezuinigingen nodig vindt, kan er van alles verdwijnen. Reken er ook niet op dat je nog tijd hebt om te kijken wat je wil, want wat nu verwijderd is, was weg binnen een paar weken nadat aangekondigd werd dat er content ging verdwijnen.
westworld seizoen 4f1656923509

HBO Max

Het verwijderen van originele content voor streamingdiensten begon vorig jaar bij HBO Max. Nadat Warner Bros. en Discovery volledig waren gefuseerd, ging de bezem door het bedrijf en door de streamingdienst. Verschillende minder bekende titels verdwenen en ook films die bijna klaar waren voor release zagen nooit het daglicht. Opvallend genoeg moest ook het bekende en geliefde Westworld het platform verlaten.
Inmiddels heeft Warner Bros. Discovery wel aangegeven dat het verwijderen van films en series voorbij is. Daar kunnen we alleen wel vraagtekens bij plaatsen. De grote golf van bezuinigingsmaatregelen is natuurlijk wel voorbij, maar het is niet gezegd dat het bedrijf nooit meer gaat bezuinigen. Naar verluidt scheelde het verwijderen van wat films en series miljoenen op de begroting, dus als er ooit weer bezuinigd moet worden, weet Warner Bros. Discovery waar er snel veel bespaard kan worden. De dienst is nu wel winstgevend, dus hopelijk komt een nieuwe golf bezuinigingen niet op korte termijn.
streamingf1661179196

Waarom worden films en series van streamingdiensten verwijderd?

Het is een vreemde gewaarwording dat streamingdiensten ineens films en series verwijderen. Kijkers waren er tot op zekere hoogte aan gewend dat deals konden verlopen: verschillende films en series die niet door Netflix gemaakt waren, maar daar wel gekeken konden worden zijn door de jaren heen (al dan niet tijdelijk) van het platform verdwenen. Maar Originals waren altijd veilig en het leek aannemelijk dat dat voor alle streamingdiensten het geval zou zijn.
Maar niets is minder waar, want voor een Original moeten streamingdiensten ook licenties en royalty's betalen. Een serie die niet veel bekeken wordt en al helemaal geen nieuwe klanten lokt is dus eigenlijk een gat onderin de geldzak. Jarenlang was dat niet zo’n probleem, maar de gezondheid van een streamingdienst wordt nu vaak anders gemeten dan voorheen.
Het was vaak zo dat investeerders tevreden waren als een streamingdienst maar nieuwe abonnees wist te werven, maar dat er een groot aantal abonnees is, betekent niet dat de streamingdienst winst maakt. Toen Netflix vorig jaar plotseling veel abonnees verloor begon men naar winst te kijken en dan is een serie die alleen maar geld kost ineens een probleem. Door ze uit het aanbod te halen hoeft er voor die serie niets meer betaald te worden en kan een gat in de begroting worden gedicht.

Is SkyShowtime de volgende?

Het zijn dus vooral streamingdiensten die (nog) geen winst maken, waarbij de kans bestaat dat er series verdwijnen. Disney+ is daar één van en HBO Max dus niet meer, mede dankzij de eerder verwijderde content. Een jonge dienst als SkyShowtime, de samenwerking van Paramount en NBCUniversal, kan wel eens de volgende dienst zijn die content gaat verwijderen, zo laten analisten weten aan CNBC.
Dat hoeft niet te betekenen dat we elk moment berichten kunnen verwachten dat SkyShowtime (of Amerikaanse equivalenten Paramount Plus en Peacock) films en series gaan verwijderen. SkyShowtime is nog maar zo kort geleden gelanceerd dat het wat vroeg is om nu al te bepalen dat content verwijderen de enige goede manier is om winstgevend te worden. Mocht de winst een paar jaar uitblijven, dan kan het zomaar dat er het één en ander gaat verdwijnen.
f1viaplayf1641918326

Viaplay in de gevarenzone?

Viaplay is vanuit Nederlands perspectief ook jong, maar draait in het buitenland al een tijdje mee. Het kan dus zomaar zijn dat de recente dip in de waarde van het bedrijf het één en ander teweegbrengt. Door onder andere de omstreden prijsverhoging en een daling van adverentie-inkomsten ziet het bedrijf ineens in zwaar weer.
Als het verwijderen van originals een oplossing is, horen we dat misschien al snel. Het bedrijf heeft namelijk aangegeven bij de eerstvolgende kwartaalbespreking verder in te gaan op de problemen waar het mee kampt. Mogelijk worden de plannen om bij te sturen daar dus ook onthuld.
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971

Gaan grotere streamingdiensten ook mee?

De grote vraag is of andere streamingdiensten wellicht ook content gaan verwijderen. Netflix heeft al van alles ingezet om meer inkomsten te genereren, waar de regels tegen het delen van accounts het grootste voorbeeld van zijn. Hoewel Netflix inmiddels veel Originals heeft die min of meer vergeten zijn, lijkt het verwijderen van series dus niet de eerste oplossing die Netflix overweegt wanneer er geld nodig is. Dat Arrested Development dreigde te verdwijnen lijkt een uitzondering.
Het lijkt ook niet nodig om je zorgen te maken over bijvoorbeeld Amazon Prime Video. Hoewel de lage maandprijs van die dienst niet op lijkt te wegen tegen de bedragen die worden besteed aan het maken van films en series, heeft Prime Video een groot voordeel: Amazon heeft bakken met geld. Prime Video is voor zover bekend winstgevend, maar zelfs als dat niet het geval zou zijn, verdiende Amazon waarschijnlijk genoeg om Prime Video toch in stand te houden.
Apple TV+ is misschien niet de grootste streamingdienst, maar ook die dienst lijkt geen plannen te hebben om content te verwijderen. Apple is juist van plan om gigantisch te investeren in content, in plaats van te bezuinigen. Bovendien heeft het bedrijf eerder aangegeven dat het behalen van grote winst niet per se een doel is van Apple TV+.