Dit kan Viaplay beter doen in het F1 2023 seizoen

Article
donderdag, 01 december 2022 om 16:30
f1viaplayf1641918326
Het F1 2022 seizoen was het eerste seizoen dat exclusief bij Viaplay te zien was. De streamingdienst kreeg veel commentaar en kende nogal wat (opstart)problemen. Dat moet volgend jaar beter en wij weten wel hoe!
Het Formule 1 seizoen zit er weer op. Max Verstappen is al tijden kampioen, net als het Red Bull Racing team dat de constructeurstitel al een tijdje binnen heeft. Toch zal Viaplay met gemengde gevoelens terugkijken op afgelopen seizoen. Zij kaapten in 2021 de rechten voor Formule 1 weg voor de neus van Ziggo en stopten de livestreams achter de Viaplay betaalmuur. Viaplay zette vervolgens hoog in door meteen de hoofdprijs te vragen voor de dienst en ook nog eens bijna het hele team van Ziggo, dat zich in Nederland behoorlijk geliefd gemaakt had, aan de kant te schuiven.
Toch kende Viaplay een behoorlijk goede start. De aanmeldingen stroomden binnen en de verwachtingen waren hooggespannen. Bij de start van het F1 seizoen ging het echter mis: Viaplay was duidelijk niet voorbereid op de massale interesse in de Formule 1 uitzendingen en het regende klachten over haperende streams en kijkers die de start zelfs helemaal moesten missen. Hoewel veel technische problemen gedurende het seizoen wel opgelost werden, bleven storingen de Viaplay uitzendingen lang achtervolgen.
Technische problemen daargelaten: Viaplay startte ook met een heel nieuw team. Vrijwel alle 'oudgedienden' werden aan de kant geschoven, maar bleven als 'luis in de pels' op de achtergrond aanwezig. Viaplay maakte op die manier haar eigen concurrentie: Wie Olav Mol wilde horen kon zijn GP Radio app gebruiken, wie Rob Kamphues en Robert Doornbos over ditjes en datjes wilde horen kon direct voor en na de race het Ziggo Sport Race Café aanzetten. Daarnaast was er natuurlijk het internationale F1 TV Pro, dat zowel goedkoper, als technisch bewezen was.
Al met al heeft Viaplay het zich het afgelopen jaar niet makkelijk gemaakt. Nu is de winterstop aangebroken, alle aandacht ligt bij het WK voetbal en andere sporten. Dit is het moment waarop Viaplay zichzelf kan herpakken en voor volgend jaar verbeteringen door kan voeren. Wat kan Viaplay anders doen? Wij weten het wel!
f1 max verstappen cockpitf1650619004

Wees bescheiden

Viaplay heeft afgelopen jaar enorm hoog ingezet. Niet alleen de prijsstelling was behoorlijk hoog, ook het aan de kant schuiven van 'bekende' F1 gezichten deed sterk denken aan het jaren geleden geflopte experiment met Nederlands voetbal. Ook toen werd de nieuwe betaalzender gebracht met de woorden 'We gaan het helemaal anders doen'. Inmiddels zijn de tijden wel veranderd, maar Nederlanders houden nog steeds niet van al te snelle en te grote veranderingen.
Het had Viaplay gesierd als ze in de aanloop naar vorig seizoen iets minder hoog van de toren geblazen hadden. Dat kan nog steeds, voor komend seizoen raden we Viaplay dan ook sterk aan om een iets bescheidener positie in te nemen. Neem je kijkers serieus en als er problemen zijn, wees dan ook niet bang om die gewoon te benoemen. Halsstarrig volhouden dat elke uitzending een 'groot succes' is, gaat in Nederland tegen je werken. Daar zijn we gewoon te nuchter voor.

Werk samen

Door bekende namen als Rob Kamphues, Olav Mol en Robert Doornbos aan de kant te schuiven is voor veel Nederlandse kijkers een prettige bekendheid weggevallen. Het nieuwe team bij Viaplay stond daardoor al direct op achterstand en werd extra kritisch beoordeeld. Lang niet iedereen is altijd blij met het commentaar van Olav Mol of de prietpraat van Kamphues, maar Nederlanders houden wel van bekende gezichten.
Wij denken dat Viaplay er goed aan zou doen om een betere samenwerking te zoeken met deze 'oudgedienden'. Niet persé als 'vaste gast', maar er is vast een manier te vinden waarop het huidige Ziggo-team een goede toevoeging kan zijn op wat Viaplay nu biedt, bijvoorbeeld in de vorm van het huidige Ziggo sportcafé, maar dan bij Viaplay.
max verstappen gp nederland 2022f1662362725

Kom beloftes na

Dit is misschien wel het belangrijkste punt van verbetering. Viaplay heeft voorafgaand aan het F1 seizoen diverse beloftes gedaan. Er zou geen reclame getoond gaan worden tijdens de F1 races en er zouden zes races op het openbare net , dus voor iedereen gratis, te zien zijn. Beide beloftes heeft Viaplay dit jaar verbroken. Tijdens de tweede helft van het seizoen begint Viaplay ineens met het tonen van reclames tijdens de race. Daar blijft het niet bij, naarmate het seizoen vordert komen er steeds meer twijfels of Viaplay die zes gratis te kijken races wel gaat laten zien. Uiteindelijk blijkt Viaplay alleen de GP van Nederland gratis gemaakt te hebben.
Als er één ding is waar Nederlanders een hekel aan hebben, dan is het wel iemand die zijn beloftes niet nakomt. Viaplay heeft dat dus meerdere keren gedaan en is daar bijzonder stil over gebleven. Dit heeft veel kwaad bloed gezet. Onze tip aan Viaplay: doe geen beloftes die je niet van plan bent na te komen en als je ze verbreekt, leg dan uit waaróm.

Doe wat aan de prijs

Nederlanders zijn zuinig en 14 euro per maand is best aan de prijs. Daarmee is Viaplay één van de duurste streaming-aanbieders van Nederland. Behoudens sport is het aanbod films en series ook na een jaar nog steeds bedroevend, dus een abonnement nemen de meesten echt alleen voor sport. Ben je alleen geïnteresseerd in Formule 1, dan is er met F1 TV Pro een uitstekend alternatief voor handen, dat bovendien veel goedkoper is.
Viaplay kan dit op verschillende manieren aanpakken. Ze kunnen de maandprijs van Viaplay verlagen, maar de kans dat dat gebeurt is niet zo heel groot. Ze zouden een speciale aanbieding kunnen lanceren, vergelijkbaar met HBO Max, die een levenslange korting geeft van 50 procent op de abonnementsprijs, of met een heel goede jaaraanbieding komen.
Als alternatief zou Viaplay ook met een Formule 1 Only abonnement kunnen komen. Een dergelijk abonnement kan de directe concurrentie met F1 TV Pro aan gaan, ook wat prijsstelling betreft. Uiteraard biedt dit mogelijkheden om abonnees daarna te verlokken om tóch te abonneren op het volledige pakket, maar hiermee kan Viaplay eindelijk de concurrentie de wind uit de zeilen nemen.
f1 racersf1647186058

Dit waren onze tips

Met deze tips weten we zeker dat Viaplay volgend jaar een enorm succesvol Formule 1 seizoen in kan gaan, waarbij zowel Viaplay als kijker tevreden kan zijn. Natuurlijk zal er ook dan nog wel eens iets mis gaan, maar kijkers waarderen het als daar open en eerlijk over bericht wordt.
Volgend jaar lijkt een spannend Formule 1 seizoen te worden, met een teruggekeerd Mercedes, Ferrari dat misschien minder strategische fouten maakt en Red Bull die zich flink gehinderd ziet door de straf naar aanleiding van de budgetoverschrijding in 2021. Wij hebben er alvast zin in en met deze verbeteringen, Viaplay kijkers ook!

Populair Nieuws