Dit is het Viaplay-team dat de Formule 1 gaat coveren

Article
zondag, 20 februari 2022 om 16:00
f1viaplayf1641918326
Wie dit jaar de Formule 1 wil volgen zal waarschijnlijk serieus Viaplay overwegen. Deze nieuwe streamingdienst zendt de competitie namelijk in ieder geval de komende drie jaar uit, ook op tv. Alles goed en wel, maar een sportuitzending is niet compleet zonder commentaar, dus wie gaat de Formule 1 eigenlijk coveren?

In de studio

De presentatie van de Formule 1 bij Viaplay is toevertrouwd aan Amber Brantsen. De presentatrice begon ooit op de radio, maar draait nu al een tijdje mee in de televisiewereld. Ze is voornamelijk te zien geweest in het NOS Journaal en Nieuwsuur.
In de studio wordt Brantsen bijgestaan door een wisselende groep vaste analisten. Tom Coronel, Giedo van der Garde en Christijan Albers schuiven aan om de races te analyseren. De drie heren spreken als ervaringsdeskundige, want ze hebben allemaal de nodige race-ervaring opgebouwd. Van der Garde en Albers reden zelf ook al in de Formule 1.
viaplayf1647263873

Aanvullende expertise

De bovenstaande coureurs zijn niet de enigen die duiding gaan geven aan wat er op het asfalt gebeurt. Er is namelijk ook een aantal andere topcoureurs bereid gevonden om regelmatig in de uitzending te komen. Jos Verstappen, vader van Max zal bijvoorbeeld geregeld te zien en te horen zijn.
Maar ook de internationale sterren Mika Häkkinen, David Coulthard en Tom Kristensen zullen hun duiding geven aan wat er allemaal op het circuit plaatsvindt. Ook deze coureurs kennen het klappen van de zweep. Zo won Coulthard maar liefst 13 Formule 1 Grands Prix. Kristensen kennen we natuurlijk als Mr. Le Mans.
viaplay logo no tekstf1643883108

Wie levert het Formule 1 commentaar van Viaplay?

In Nederland zijn Formule 1 liefhebbers al enige tijd gewend aan stem van Olav Mol, maar deze verhuist niet mee naar Viaplay (Mol zelf ook niet, overigens). De streamingdienst wil jongere commentatoren en heeft een duo gevonden in de vorm van Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. Liefhebbers zullen deze namen natuurlijk ook herkennen.
Heemskerk is bijvoorbeeld zelf coureur, maar ook in het sportcommentaar is het duo niet nieuw. Valkenburg levert al meer dan een decennium commentaar. Samen doen Heemskerk en Valkenburg al jaren verslag van de 24 uur van Le Mans. Aan gebrek aan ervaring zal het dus niet liggen, al is de Formule 1 een stuk groter dan de competities waar ze eerder verslag van deden.
De commentatoren zijn natuurlijk niet als enige aanwezig op locatie. Net als bij andere sporten moeten de deelnemers ook van dichtbij benaderd worden. Daartoe is Stéphane Kox bereid bevonden. Zij zal bij Viaplay de pitverslaggeving doen en coureurs interviewen in de paddock.
viaplay met tekstf1648643997

Wanneer komt Viaplay naar Nederland?

De streamingdienst Viaplay is in Scandinavië al jaren beschikbaar, maar lanceert in Nederland op 1 maart. Daarmee is de dienst ruim op tijd om vanaf 18 maart de Formule 1 te gaan coveren. Abonnees van de dienst kunnen de wedstrijden bij veel providers ook volgen via een tv-zender.
Formule 1 is overigens niet het enige dat op Viaplay wordt uitgezonden. De dienst heeft nog meer sportlicenties in handen en heeft bovendien ook een redelijk aanbod aan series. Als je nog in dubio bent over Viaplay kun je hier alles vinden wat je over de streamingdienst moet weten.