Column: Assassin's Creed Valhalla legt de basis voor Infinity

Article
donderdag, 22 juli 2021 om 16:00
assassins creed valhalla artworkf1619781989
In de toekomst wil Ubisoft de gebruikelijke Assassin’s Creed-formule helemaal op de schop gaan gooien met Assassin’s Creed Infinity. Het lijkt erop dat de basis daarvoor nu alvast wordt neergelegd door Assassin’s Creed Valhalla.
Sinds de release van Assassin’s Creed Origins werkt Ubisoft met een vast patroon als het aankomt op de titels in de succesvolle franchise. Eerst komt de game zelf uit, waarna de ontwikkelaar in het jaar erna nog eens komt met twee uitbreidingen, die het tijdperk en mythologie verder uitbouwen. Zo konden we met Curse of the Pharaohs een bezoek brengen aan het hiernamaals en kreeg Assassin’s Creed Odyssey een Atlantis DLC.
Het is tot nu toe een succesvolle formule voor Ubisoft, maar het zorgt ook gelijk voor limitaties. In sommige tijdperken zijn twee uitbreidingen genoeg om de volle potentie te benutten, maar dat is niet altijd het geval. Zo kent bijvoorbeeld de Griekse mythologie talloze verhalen die verteld kunnen worden en slechts twee uitbreidingen voor Assassin’s Creed Odyssey leek dan ook een beetje weinig.
assassins creed valhalla wrath of the druids children of danuf1620646587

Meer content voor Assassin’s Creed Valhalla

Het is dan ook niet zo vreemd om te zien dat Ubisoft de vaste formule alweer een beetje overhoop gooit met Assassin’s Creed Valhalla. Al voor de lancering werden er twee uitbreidingen aangekondigd voor de game, te weten Wrath of the Druids en The Siege of Paris. Laatstgenoemde moet deze zomer uitkomen en dan zou de post-launch content voor Valhalla erop zitten. Op E3 2021 heeft Ubisoft alleen aangekondigd dat er ook een derde uitbreiding voor de game zal komen.
Assassin’s Creed Valhalla is namelijk een enorm succesvolle game voor Ubisoft en de setting heeft nog genoeg potentie voor meer verhalen om te vertellen. Dat komt door de enorme reislust van de vikingen, maar ook doordat er slechts weinig is opgeschreven in die tijd. Ubisoft heeft daarmee veel vrijheid om de lege regels zelf in te vullen. En naast een extra uitbreiding lijkt de ontwikkelaar met nog meer content te komen voor het tweede jaar na lancering. Ubisoft wind er zelfs geen doekjes om en zegt het live service-model naar een hoger niveau te willen tillen met Assassin’s Creed Valhalla.
assassins creed valhalla mastery challengesf1624532856

Veel raakvlakken met Assassin’s Creed Infinity

Dat Ubisoft de nieuwste telg in de Assassin’s Creed-franchise benoemd als een live service-game doet meteen denken aan het recent aangekondigde Assassin’s Creed Infinity. Deze titel zou een compleet nieuwe weg moeten inslaan voor de franchise door één game te brengen die meerdere verhalen en tijdperken langs zal laten komen, door de titel constant bij te werken met nieuwe content. Het doet daarbij sterk denken aan andere ‘evoluerende’ games zoals Fortnite en Call of Duty Warzone.
Maar zo ver van de huidige strategie van Assassin’s Creed ligt Infinity wat ons betreft helemaal niet. We ontkennen niet dat het een flinke opschudding zal zorgen, wat niet iets slechts hoeft te zijn (want zo kregen we de recente successen in de reeks), maar zo ver van Assassin’s Creed Valhalla ligt het aankomende Infinity niet zoals het nu lijkt.
Ubisoft komt nu namelijk al met een constante stroom aan content voor Assassin’s Creed Valhalla. Niet alleen de uitbreidingen, maar ook nieuwe toevoegingen als de Mastery Challenges en River Raids. Als we de DLC vervangen door andere karakters en tijdperken in plaats van een nieuw verhaal met een bekend karakter, dan hebben we al bijna het concept van Infinity.
assassins creed valhalla uitzichtf1593013751

Vrees niet voor een live-service model

De vrees voor Assassin’s Creed Infinity lijkt dan ook minder gegrond dan velen denken. Ja, er zijn in het verleden games geweest die eenzelfde concept hebben geprobeerd, maar enorm hebben gefaald. Iedereen kan zich immers nog Anthem herinneren. Maar het grootste verschil daarbij is dat die titel een compleet nieuwe IP was en er geen bestaande fundering was.
Dat kan niet van Infinity worden gezegd. Ubisoft heeft al enorm veel ervaring met het creëren van nieuwe werelden en karakters, om die vervolgens uit te breiden door middel van DLC. In tegenstelling tot in de toekomst steeds een nieuw doosje te kopen, lijkt het erop dat Assassin’s Creed Infinity een basis wordt waarmee Ubisoft makkelijker nieuwe content kan brengen en meer vrijheid heeft om kleinere verhalen te vertellen. Sommige settings zijn immers niet groot genoeg voor een complete game en uitbreidingen, maar zijn het wel waard om verteld te worden.
Met wat Ubisoft tot nu toe heeft laten zien met Assassin’s Creed Valhalla en haar visie op post-launch content, kunnen we niet wachten op wat de uitgever in petto heeft met Assassin’s Creed Infinity.
Wil je niks missen van al het nieuws omtrent Assassin’s Creed Valhalla en allerlei content lezen over de titel van Ubisoft? Check dan nu onze Assassin’s Creed Valhalla hub op XGN.nl, waarin we je op de hoogte van alles omtrent de game!