Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids Review - Vakantie vieren in Ierland

Review
woensdag, 12 mei 2021 om 12:01
assassins creed valhalla wrath of the druids children of danuf1620646587
Met de wind in de haren en een zoute smaak in de lucht, zet Eivor in Wrath of the Druids vaart naar Ierland. Maar of dit uitstapje naar de groene heuvels voor iedereen een perfecte vakantie is, lees je in onze Assassin’s Creed Valhalla Wrath of the Druids review!
Eivor stapt niet zonder reden op de boot naar Ierland in Wrath of the Druids. De protagonist in Assassin’s Creed Valhalla krijgt namelijk een uitnodiging van de koning van Dublin om zijn handelsstad te bezoeken - en claimt Eivor bovendien goed te kennen. Al snel komt de viking erachter dat zijn neef Barid mac Imair is gekroond tot de heerser van de nederzetting. Aan het begin van de DLC lijkt de reis naar Ierland dan ook niet meer te zijn dan een gezellig familiebezoekje.
Daar komt alleen al snel verandering in, want Barid heeft zijn neef niet alleen uitgenodigd om van Iers bier te genieten en de toerist uit te hangen. Op het gebied van politiek staat het land namelijk op het punt van ontploffen. Flann Sinna zal zich binnenkort uitroepen als High King en wordt daarmee de heerser alle koninkrijken in Ierland en kan alle andere koningen afzetten als hem dat zint - inclusief Barid.

Radicale tak van druïden

Niet iedereen is dan ook blij met de enorme machtsverschuivingen die op het punt staan om plaats te vinden. Maar waar Eivors neef op een diplomatieke manier een wit voetje probeert te halen bij Flann Sinna zijn er ook vijanden die een iets bloederige manier in gedachten hebben. Het duurt dan ook niet lang voordat de Children of Danu ten tonele verschijnen.
Deze organisatie bestaat uit druïden die alle Christenen en vikingen het land uit willen werken en de oorspronkelijke manier van leven weer willen invoeren in Ierland. En daarvoor hebben ze een radicale manier uitgekozen. Tijdens het avontuur in Wrath of the Druids moet Eivor het dan ook opnemen tegen de black druids en tot het laatste lid uitroeien.
Net zoals de Order of the Ancients zal je op zoek moeten gaan naar aanwijzingen om de ware identiteit van de Children of Danu te achterhalen. Heb je eenmaal genoeg hints bij elkaar weten te vinden, dan kan je op pad gaan om het lid in kwestie van het speelveld te vegen.
assassins creed valhalla wrath of the druids eivor children of danuf1620645999

Vechten met een overdosis LSD

De druïdensekte bestaat niet alleen uit het selecte groepje leiders waar je naar op jacht zal moeten gaan, maar de Children of Danu kunnen ook rekenen op een klein leger aan trouwe volgers. Je moet daarbij niet denken aan oude, natuur-aanbiddende priesters, want de druïden zijn een uitdagende nieuwe groep vijanden.
Zo gebruiken de Children of Danu een giftige mist om de psychische gesteldheid van hun tegenstanders aan te tasten, wat een grote invloed heeft op gevechten. Zo zullen simpele wolven ineens voor je ogen verschijnen als enorme weerwolven en kunnen de druïden in een flits teleporteren. Zie de mist die ze gebruiken als een gasvorm van LSD. Bij het bestrijden van de cult zal je dan ook anders te werk moeten gaan dan normaal om de uitdagende gevechten te overleven.
assassins creed valhalla combat forestf1620646652

Vuur met vuur bestrijden

Gelukkig krijg je in de Wrath of the Druids DLC dan ook genoeg nieuwe speeltjes om te gebruiken tegen de nieuwe groep vijanden. Zo kan je aan de slag met een aantal nieuwe wapens dat je in de wereld kan vinden. Eén daarvan is een nieuw wapentype, de sikkel, die de druïden zelf hanteren. Het is een ideaal wapen voor spelers die een razendsnelle tool in hun rechterhand willen plaatsen en een welkome toevoeging aan het arsenaal van Eivor.
Maar daar blijft het bovendien niet bij als het aankomt op de nieuwe mogelijkheden die je tot je beschikking hebt in Ierland. Zoals we van de laatste Assassin’s Creed games gewend zijn wordt er met de DLC namelijk ook een aantal nieuwe armor sets en abilities toegevoegd. Eerstgenoemde zorgen voor een paar krachtige opties om de bloederige gevechten in Ierland te overleven, maar met name de abilities zijn interessant in Wrath of the Druids.
Twee vaardigheden in het bijzonder hebben al snel een plekje weten te veroveren in onze vaste setup. Met de Irish Wolfhound ability kunnen we een grote, Ierse hond oproepen die met Eivor mee zal vechten en ideaal is wanneer je omsingeld wordt door een overweldigende overmacht. Sta je tegenover één grote vijand die jouw leven zuur maakt, dan is Vikingr Salute juist de perfecte oplossing. Met deze ability zal Eivor een snoeiharde combo met een kopstoot uitvoeren, waarbij je niet alleen kan genieten van de brute animatie, maar het richt ook nog eens enorm veel schade aan. Genoeg opties dus om je te aan te passen voor de unieke gevechten met de Children of Danu.
ac valhalla longboatf1594221056

Van assassin tot volleerd handelaar

Natuurlijk krijg je al die nieuwe goodies niet zomaar in je schoot geworpen en zal je daar de groene heuvels van Ierland voor moeten afspeuren. Maar in de DLC heb je ook een andere manier om aan wapens en armor sets te komen. Zoals gezegd is Dublin een handelsstad en samen met de smokkelaar Azar zal je de fijne kneepjes van het vak leren.
Wanneer je handel voert met landen en koninkrijken over de hele wereld heen, zal je toegang krijgen tot gear die je normaal niet zal tegenkomen op de Britse eilanden. Denk bijvoorbeeld aan een Egyptisch zwaard of een armor set uit Rusland.
Die spullen krijg je natuurlijk niet gratis, want buitenlandse handelaren willen daarvoor goederen hebben die uniek zijn voor Ierland, zoals wollen kleding van de lokale schapen en religieuze teksten. Die spullen kan je in de wereld vinden, maar je kan ook verschillende trading posts overnemen die verspreid zijn door het land, om daar goederen te laten produceren. Wrath of the Druids voegt daarmee een interessante mechanic aan Assassin's Creed Valhalla toe, die ook nog eens naadloos aansluit bij raids. Terwijl je bezig bent om handelaar te spelen zal je soms even vergeten dat de toekomst van Ierland op het spel staat in de DLC.
assassins creed valhallaf1618402067

Met een schaar door de kaart

Terwijl je Ierland aan het verkennen bent op zoek naar de Children of Danu of handelsposten, zal geregeld even je mond openvallen van verbazing. Ubisoft heeft namelijk opnieuw een prachtige wereld neergezet die het magische, groene landschap van Ierland eer aandoet, maar ondertussen ook genoeg afwisseling biedt. Zo hangt er in de gebieden van de dark druids een dikke, grimmige mist en krijg je een stijve nek wanneer je opkijkt naar de imposante kliffen aan de Ierse kust.
Toch zal je waarschijnlijk wel een wenkbrauw of twee optrekken wanneer je voor het eerst de World Map opent in Wrath of the Druids. Ubisoft heeft er namelijk voor gekozen om niet heel Ierland toegankelijk te maken voor Eivor, een keuze die wij zeker kunnen begrijpen. Maar ondertussen zijn er ook een aantal regio’s simpelweg ontoegankelijk gemaakt die ogenschijnlijk makkelijk toegevoegd hadden kunnen worden. Zo snappen wij de keuze voor een onzichtbare muur aan de westkant een stuk minder goed.
Daarnaast zijn er ook een aantal technische problemen die nog niet helemaal zijn opgelost. Een paar keer tijdens ons avontuur besloot een personage te verdwijnen in de grond, spelen de physics van mantels niet altijd goed mee en weigeren je mede-vikings soms om kisten te openen tijdens een raid. Wij speelden wel een vroege versie van de DLC, dus het kan goed zijn dat een aantal van die problemen op dag van release worden opgelost met een nieuwe patch.
assassins creed valhalla wrath of the druidsf1616412318

Wrath of the Druids belooft veel voor de toekomst

Ondanks het handjevol technische problemen en de opmerkelijke kaart van Ierland, hebben wij ons zeker vermaakt met het avontuur in de Wrath of the Druids DLC. De uitbreiding voegt een verhaal toe waar je zo’n acht tot tien uur zoet mee bent. Maar als je ook alle aspecten van het handelen en de complete Children of Danu sekte wil uitroeien, dan kan je daar nog een paar uur bij optellen.
Het verhaal voelt bovendien aan als een waardevolle toevoeging aan het geheel, met een cast aan memorabele karakters, afwisselende missies en uitdagende vijanden. Als dit de benchmark is voor de kwaliteit van de overige DLC-pakketten voor Assassin’s Creed Valhalla, dan kunnen spelers een zonnige toekomst tegemoet zien voor de game.
Cijfer: 8.5