Beste dinosauriërs in videogames - Ze bijten niet allemaal, hoor

  Stel je eens voor dat die bakbeesten van dino's nog op aarde rondliepen. Gaaf toch, op het feit na dat je veel kans maakte om opgegeten te worden. In de digitale wereld bestaan de monsters nog. Dit zijn de beste dinosauriërs in videogames.

  Tijdens het maken van deze lijst is rekening gehouden dat er titels staan voor de wat oudere spelers, maar ook voor de jongere spelers. Zo kun je enkele 16+ titels verwachten, maar ook wat games waar het hele gezin van kan genieten. In sommige titels zullen dinosauriërs echt de hoofdrol spelen, in anderen zorgen de beestjes voor de kers op de taart.

  10. ARK Survival Evolved

  Er zijn na het spelen van ARK Survival Evolved in ieder geval voldoende redenen om aan te nemen dat dinosauriërs gevaarlijk zijn. De prehistorische wezen willen maar al te graag jou tussen in tanden horen knarsen. In dit spel moet je proberen te overleven door de gevaarlijke dino's te vermijden en de minder gevaarlijke dinosauriërs zodanig temmen dat ze het toelaten dat je op hun rug mee kunt rijden.

  Deze overlevingstocht doorsta je niet in je eentje. ARK is namelijk één grote Massively Multiplayer Online game die je in contact brengt met miljoenen andere dinosauriërjagers.

  De game is nu beschikbaar op PS4, Xbox One en PC en in ontwikkeling voor Mobile, Switch. In de Ark Survival Evolved review gaven we deze prehistorische ervaring een 7.0.

  9. Dino D-Day

  Een wereldoorlog is op zichzelf al erg, zeker als je ziet dat de Nazi's alles en ieder afknallen. Het kan daarentegen nog een tikkeltje erger. Stel je eens voor dat Hitler over Dinosauriërs beschikte. Nee, dat wil je gewoon niet.

  Dit is precies wat er in Dino D-Day gebeurt. Niet alleen vormen de Nazi's het grootste probleem in deze fictieve kijk op de Tweede Wereldoorlog, ook dinosauriërs zijn er om alles op stelten te zetten. Pak je geweer er maar bij, want in deze shooter krijg je niet eens de kans om op Nazi's te jagen. Je bent constant op de vlucht voor beesten waarvan je niet gek opkijkt dat ze zijn uitstorven omdat ze elkaar gewoon uit pure agressie opaten.

  Wil jij Dino D-Day uitproberen? Op het moment van schrijven is dit spel beschikbaar met ruim 90% korting op Steam. Het spel is alleen uitgekomen op PC en wordt op Steam erg positief ontvangen. Dit dino-avontuur komt uiteindelijk al uit 2011 dus waarschijnlijk kun je het spel zelfs spelen als je een wat zwakke verouderde computer hebt.

  8. Super Mario Odyssey

  Na al die gewelddadige monsters is het tijd voor een wat lief diertje. In Super Mario Odyssey kun je met je nieuwe pet van alles overnemen en besturen. Goomba's, Paratroopa's, een racewagen coureur én ook een big bad ass Dinosaurus. Wanneer je voor korte tijd in de huid van het beest kruipt, zal niets en niemand je nog kunnen stoppen.

  Inhoudelijk voegt de dino niets aan het spel toe wanneer je hem al snurkend in één van de eerste levels tegenkomt. Je krijgt even de volledige controle over zijn gevaarlijke lichaam, maar je hebt hem absoluut niet nodig om het level uit te spelen. Toch geeft het een enorme kick om even je zo sterk en machtig te voelen. Het liefst had je het beest heel het spel lang meegenomen om hem zelfs in een gevecht tegen Bowser te gebruiken.

  Deze game verscheen op de Nintendo Switch en kreeg een 9.7 in de Super Mario Odyssey review. Alhoewel dit hoge cijfer ook te danken is aan een heleboel niet dino-gerelateerde momenten van deze game, heeft het ritje als dinosauriër het spel nog toffer gemaakt.

  7. Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

  Crash Bandicoot N. Sane Trilogy bevat maar liefst drie verschillende spellen. Crash Bandicoot 3 Warped is voornamelijk interessant voor deze special. Hier word je door verschillende tijdperken gestuurd om kristallen te verzamelen. Zo belandt de buidelrat Crash ook in de prehistorie, wat een gevaarlijke plek is waar we regelmatig één van zijn toffe doodanimaties voorbij zien komen.

  In het derde deel van Crash Bandicoot is er zelfs een speciaal level vol dinosauriërs. Terwijl jij over de dampende lava heen springt, word je op de hielen gezeten door een zwaargewicht dat je het liefst tot moes stampt. Maar het wordt pas helemaal grappig als je in datzelfde level een dinosaurusei uit kunt broeden om vervolgens op de rug van het pasgeboren beestje te rijden. Hierdoor vergroot je de kans dat Crash zijn poten niet brandt.

  Crash Bandicoot 3 Warped is oorspronkelijk een PlayStation 1 game, maar is geremastered en samen met de eerste twee games gebundeld op Switch, PS4, Xbox One en PC. De PlayStation 4 release was eerder vorig jaar al en de andere releases zijn recent verschenen.

  6. Jurrassic Park: The Game Movie

  Als er één dino-avontuur is dat niet in een lijst met beste dinosauriërs in videogames mag ontbreken, dan is het wel Jurassic Park. De serie heeft heel veel fans verkregen door de dino's in de films zo prachtig in beeld te brengen. Nu worden we ook in heel het dinopark gedropt met een videogame van TellTale Games.

  De game is erg verhalend waardoor je hem lekker mee kan pakken alsof je naar één van die toffe films zit te kijken. Zo nu en dan maak je keuzes hoe personages op situaties reageren. Het doet heel erg denken aan andere projecten van Telltale Games, waaronder The Walking Dead en Batman. Net als bij dergelijke games wordt de inspiratie uit een een bekende franchise gehaald en geeft Telltale Games er vervolgens een compleet eigen draai aan.

  Jurassic Park: The Game Movie is verschenen op PC, PS3, Xbox 360 en Wii. Het spel kwam alweer 6 jaar geleden uit, dus ondertussen heeft Telltale Games haar vaardigheden op verhaalvertellingen sterk hebben verbeterd. Als je geniet van deze game dan kun je ook genieten van andere games uit onze special met beste TellTale Games.

  5. LEGO Jurassic World

  Als je een titel zoekt waarin dinosauriërs een enorme rol spelen én je diezelfde game kunt spelen met heel het gezin, dan moet je LEGO Jurassic World hebben. Niet alleen krijg je de standaard LEGO ingrediënten voorgeschoteld die altijd zorgen voor een toffe co-op samenwerking, ook kun je meermalen in de blokken varianten van dinosauriërs kruipen.

  Het mooie is dat LEGO Jurassic World voor een zacht prijsje momenteel in de winkels ligt. Vaak geraken LEGO spellen al snel in de aanbieding wanneer er een nieuwe game komt. Gezien er minimaal twee LEGO-titels per jaar wel uitkomen (de laatste was LEGO The Incredibles) zakken de games dus snel in prijs en haal je deze game voor een paar tientjes binnen voor Mobile, PS4, Xbox One, PC, Wii U, PS3, Xbox 360, 3DS of Vita.

  LEGO Jurassic World schotelt je naast een dino avontuur precies voor wat je van een LEGO game verwacht. In de LEGO Jurassic World review kreeg het spel maar liefst een 8.0.

  4. Jurassic World Evolution

  Dan komen we nu aan bij een gmae waar je zelf het lot van de beesten in je handen hebt. Zo maak jij je eigen avonturenpark waar je de beesten in veel te kleine hokken kunt opsluiten om ze aan het grote publiek te tonen.

  Stel je eens voor dat je een Roller Coaster Tycoon speelt. Je vervangt de achtbanen met gevaarlijke dinosauriërs en de bezoekers moeten er extra goed op worden gewezen dat het verboden is om ze te voeren. In Jurassic World Evolution bouw je je eigen pretpark met de gekste beesten. Houd je gasten tevreden, want anders komen ze niet terug om al die prehistroische wonderen te kunnen bewonderen.

  Dit dinosauriëravontuur kreeg maar liefst een 8.0 in de Jurassic World Evolution review. Jurassic World Evolution is beschikbaar voor Xbox One, PS4 en PC. Eerder publiceerden wij Jurassic World Evolution tips die je helpen met het aanleggen van je dinopark.

  Wil je voor wat kleiner budget je eigen dinopark vanaf niets opbouwen? Jurassic Park Operation Genesis bied ook de mogelijkheid om je dinosauriërs achter slot en grendel ten toon te stellen. Deze game verscheen op Xbox, PlayStation 2 en Windows.

  3. Dino Crisis

  Denk aan Resident Evil, maar vervang dan al die monsters voor prehistorische alleseters. Even voelt het alsof je teruggaat naar een tijdperk waarin de mensheid nog niet was geboren. Tot je beseft dat het allemaal nu gebeurt en je gewoon mensenlevens moet redden met de beperkte pistolen en andere wapens die je in je bezit hebt.

  Dit is een game die je niet aan de kleinere kinderen laat spelen. Dino Crisis is een horrorgame van Capcom die laat zien dat je niet met die sterke prehistorische vreetvraten kunt sollen. Hun gevaarlijke tanden zetten ze namelijk maar al te snel in je, omdat ze jou wel als een lekker tussendoortje zien. In ieder geval kan er niet worden gezegd dat deze game is gemaakt zonder dat er dinosauriërs om het leven kwamen.

  Een special forces team wordt in gezet om een flink aantal dino's om zeep te helpen. Ze hadden dit niet hoeven doen als de dinosauriërs niet een levensbedreiging vormden. Je bevind je in een pand dat van alle kanten wordt bestormd door deze hongerige monsters. De crisis is echt uitgebroken en de kansen om te overleven nemen steeds harder af.

  Dino Crisis is al een oud spel en verscheen oorspronkelijk op de PlayStation, Dreamcast, Microsoft Windows, PlayStation 2, Mobile, Xbox.

  2. Star Fox Adventures

  Als we aan Star Fox denken, dan denken we aan games waar je met je ruimteschip pief paf poef door de ruimte schiet. Terwijl de ene na de andere astroïde wordt opgeblazen moeten Fox en zijn dierenvrienden alweer naar de volgende missie. Ook dit spel los je missies op, maar toch op een heel andere manier dan je gewend bent van deze oude reeks. Fox zet voor het eerst voeten op de aarde om het op te nemen tegen... jawel Dinosauriërs.

  Ze zijn op een planeet terecht gekomen die compleet wordt overheerst door deze bloeddorstige monsters. Aan jouw de taak om Fox McCloud al die zielige beesten naar de eeuwige jachtvelden te helpen. Heel dit avontuur geeft je een prehistorisch gevoel met één van de meest populairdere franchises die Nintendo door de jaren heen groot heeft gehouden.

  Star Fox Adventures verscheen oorspronkelijk op de Nintendo GameCube.

  1. Horizon Zero Dawn

  Ook Horizon Zero Dawn zit vol met monsters die bijzonder veel weg hebben van dinosauriërs. Toch zijn die beesten in dit spel erg uniek als je ze vergelijkt met ook maar één van de andere titels in deze lijst.

  Het grappige is dat dit spel perfect de prehistorië met de verre toekomst weet te combineren. Terwijl je ouderwetse elementen hebt zoals een pijl en boog en dinosauriërs, is alles in een sausje van technologie gegooid. De dinosauriërs zijn mechanische monsters die je kunt doden of proberen af te leiden, maar ook kun jij je wapens op verschillende manieren upgraden omdat je anders niet opgewassen bent tegen al dat mechanische geweld.

  Deze game werd in de Horizon Zero Dawn review nog wel de Nederlandse trots genoemd. Het spel kreeg een 9.7 en zat bijna tegen een dikke 10 aan door haar meeslepende verhaal, prachtige visuele effecten en de enorme diversiteit die deze grote spelwereld te bieden heeft.

  LEGO Jurassic World

  Verkijgbaar vanaf 11 june 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.