Alle Nintendo Switch 2 geruchten op een rij

Article
dinsdag, 20 juni 2023 om 15:00
20211005 switcholed8f1633465772
Alles wijst erop dat de Nintendo Switch niet lang meer meegaat. De console is ruim zes jaar oud en begint stukken minder te verkopen dan de afgelopen jaren gebruikelijk was. Er gaan dan ook veel geruchten over een Switch 2 en die zetten we hier voor je op een rijtje.

Tegenvallend scherm

Er werd lang gedacht dat er ergens in het midden van de Nintendo Switch-generatie een krachtiger model uit zou komen. Die ‘Switch Pro’ kwam er niet, maar Nintendo kwam wel degelijk met een wat luxer model in de vorm van de Switch OLED. De vaak kleurrijke games van Nintendo komen goed tot hun recht op een OLED-scherm, maar het lijkt mogelijk dat de Switch 2 een stap terug doet wat betreft het scherm.
Eén van Nintendo’s partners, Sharp, heeft namelijk onthuld dat het LCD schermen maakt voor een nieuwe console. Nintendo werd daarbij niet expliciet genoemd, maar het ligt wel voor de hand dat Sharp weer voor Nintendo aan de slag gaat. Het is natuurlijk niet gezegd dat Sharps LCD-schermen de enige schermen zijn die Nintendo nodig heeft: het is niet onmogelijk dat er bij lancering meteen twee modellen zijn, waarvan er één met een OLED scherm en een andere, waarschijnlijk goedkopere, met een LCD scherm.
nintendo switch xgnf1671722238

Nintendo Switch 2 onthulling nog dit jaar

Dat er momenteel onderdelen gemaakt worden voor een nieuwe console die misschien de Switch 2 is, zou ook betekenen dat de console aardig dichtbij is. Er gaan dan ook geruchten dat de console binnenkort wordt onthuld. Er wordt gesproken over een Nintendo Direct in of vlak na de zomer, al komt die informatie niet van een bijzonder betrouwbare bron.
Het is alleen wel bekend dat Nintendo juist dit jaar heeft uitgekozen om weer mee te doen aan gamescom. Daar hoeft niet per se iets achter te zitten: voor de pandemie deed de Japanse gigant ook vaak mee. Maar gamescom is nu al een paar jaar terug van weggeweest dus Nintendo had al veel eerder terug kunnen komen.
Heeft het bedrijf iets groots te onthullen? Het is moeilijk te zeggen, maar als er een uitgever is die zich al jaren prima zou kunnen redden zonder grote evenementen, is het Nintendo. Een terugkeer naar gamescom terwijl de Switch juist op zijn retour lijkt kan zomaar betekenen dat de Switch 2 centraal gaat staan.
nintendo joy con problemen worden gratis aangepakt 152977f1650873592

Nieuwe chipset

Eén van de grote redenen dat er snel een nieuwe Switch verwacht wordt, is dat het huidige model merkbaar oud begint te worden. Hij kwam in 2017 uit en de belangrijkste chip stamt zelfs al uit 2015. De verwachting is dan ook dat de opvolger een nieuwe en vooral krachtigere chipset krijgt. Er wordt gesproken van een nieuwe chip van Nvidia, die ook de chip van de Switch leverde.
Wat de nieuwe chip zoal kan is afwachten. Er zijn geruchten dat de nieuwe Switch qua kracht ergens tussen de Steam Deck en de PS5 uitkomt. Dat zou mooi zijn, maar Nintendo wil nog wel eens opvallend oude hardware gebruiken, dus reken vooral niet op een gigantische sprong in kracht.
imagef1675928141

Wel of geen backwards compatibility?

Backwards compatibility is voor veel games geen vereiste, maar consoles die het aanbieden hebben vaak een streepje voor. Je kunt dan al je games van de vorige generatie gewoon blijven spelen op je nieuwe console. Dat is niet alleen handig, maar betekent ook dat je in principe je oude console kan verkopen om je nieuwe te financieren.
Nintendo is in het verleden best ver gegaan om backwards compatibility te realiseren, maar er zijn experts die vermoeden dat het dit keer moeilijk wordt. Een nieuwe chipset betekent weliswaar dat de nieuwe console krachtiger kan zijn, maar helaas betekent het ook dat Switch-games niet vanzelfsprekend zullen werken op een Switch 2. Dit terwijl Nintendo juist al eerder heeft aangegeven graag veel Switch-gebruikers mee te willen nemen naar de nieuwe console.
Er zijn natuurlijk wel mogelijkheden: Nintendo zou voor een dubbele chipset kunnen gaan, zoals bij de Game Boy Advance. Next-gen updates, zoals we die vaak zagen bij de PS5 en Xbox Series X zijn ook een oplossing (er gaan bovendien geruchten dat er zoiets op de planning staat voor Pokémon Scarlet en Violet). Het lijkt erop dat in ieder geval Switch Online meegenomen wordt, dus het is aannemelijk dat Nintendo in ieder geval iets gaat proberen om ook verdere backwards compatibility mogelijk te maken.
nintendo switch 3953601 1920f1591859578

Release in 2024

De grote vraag is natuurlijk wanneer we een nieuwe Nintendo Switch in de winkel kunnen vinden. Dat wordt in ieder geval niet dit jaar, zo heeft Nintendo-baas Shuntaro Furukawa alvast laten weten. Maar volgend jaar lijkt best reëel.
Daar zijn verschillende aanwijzingen voor. We noemden bijvoorbeeld al dat er nu schermen gemaakt worden die mogelijk voor de Switch 2 zijn. Dat zou betekenen dat de console redelijk snel in productie gaat. Bronnen van het blad Nikkei geven ook aan dat de ontwikkeling van de console soepel loopt en dat een release misschien al in het voorjaar van 2024 is. Dat is wel op zijn vroegst, maar zelfs als het voorjaar van volgend jaar niet gehaald wordt, betekent dat niet dat we meteen in 2025 zitten.