Zijn al deze Xbox-consoles nu in de maak?

Article
vrijdag, 21 juni 2024 om 13:00
xbox series x xbox series sf1628074558
Nog niet al te lang geleden waren veel Xbox-fans bang dat Microsoft zou stoppen met consoles. Maar dat is niet het geval: er zijn naar verluidt zelfs best veel Xbox consoles op komst. Wij zetten de feiten en geruchten op een rij.

All digital Xbox Series X

Zowel PlayStation als Xbox kwamen deze generatie met een console zonder disc drive. Er is alleen wel een belangrijk verschil: de PS5 Digital Edition is afgezien van de disc drive hetzelfde als de console met disc drive, terwijl de all digital Xbox Series S een goedkoper instapmodel is. Maar tijdens de Xbox Showcase heeft Microsoft nu een Series X onthuld die ook all-digital is.
Xbox Series X Console Image
Xbox Series X Console
EUR534.71
Op voorraad
Koop op bol.
Volgens eerdere geructhen zou die console al in zomer uitkomen, maar Xbox zegt dat hij wat later in jaar komt. Afgezien van dat de disc drive eruit is gesloopt, verandert deze console niet zoveel. Mogelijk is er onder de kap wel iets veranderd, maar dan zijn dan kleine veranderingen, waar spelers niet zoveel van merken. De console is uiteindelijk hetzelfde als de huidige Series X en is dus niet krachtiger. 

Series X met meer opslag

Het is nog niet zo lang geleden dan een opslagruimte van 1 TB, zoals de Series X biedt, voor bijna alles wat je wilde ruim voldoende was. Maar games zijn tegenwoordig zo groot dat één titel soms meer dan een tiende van die ruimte inneemt. Voor wie veel games installeert en ze niet graag verwijdert, is er ook een versie van de Series X op komst met meer opslag.
Om precies te zijn heeft deze 2 TB aan opslagruimte, dus het dubbele van de standaardconsole. Opvallend is dat deze extra opslag tot dusver alleen naar een "special edition" console komt, wat doet vermoeden dat de oplage misschien beperkt is. Deze versie van de Series X heeft trouwens wel gewoon een disc drive.

Xbox handheld

Via Game Pass kun je veel games ook via de cloud spelen. Er is dus al een manier om je Xbox-games overal mee naartoe te nemen. Maar als Nintendo en Valve de afgelopen jaren iets duidelijk hebben gemaakt, is het dat gamers fan zijn van een handheld waar grote games native op kunnen draaien.
Dat Xbox eventueel interesse heeft in het maken van een handheld is dan ook geen gekke gedachte. Volgens insider Jez Corden is het iets dat Xbox serieus overweegt. Dat wil niet zeggen dat er iets op papier staat, maar er is dus een goede kans dat Xbox op zeker moment, wellicht in de volgende generatie, met een handheld komt. Phil Spencer, de baas van Xbox, heeft in ieder geval interesse.
xbox series xf1637772091

Een onthulling eind 2024

Naast geruchten over nieuwe hardware, zijn er ook dingen bevestigd, als is er behalve de all-digtal console en de Series X met meer opslag weinig concreets bekend. Kort nadat er veel paniek was onder fans over de mogelijkheid dat Microsoft zou stoppen met consoles, kwam Xbox-topvrouw Sarah Bond met geruststellende woorden: er komt nog hardware en die wordt zelfs dit jaar nog aangekondigd.
Bond had het specifiek over het einde van 2024 als tijdsbestek waarin de nieuwe hardware wordt onthuld. De vraag is nu wat voor hardware dat is. Bonds woorden deden vermoeden dat het iets anders is dan een next-gen console. Een krachtigere versie van de Series X lijkt een optie, maar er zijn geruchten dat een dergelijke mid-generation upgrade er deze generatie niet komt voor de Xbox.

Next-gen Xbox

Wat we ook zeker weten, is dat Xbox gewoon nog als console bestaat in de volgende generatie. Sterker nog: er wordt een grotere technische sprong beloofd dan je ooit eerder hebt gezien. Xbox probeert vaak de krachtigste hardware te hebben en dat lijkt dus ook nu het doel.
Gelekte documenten van Xbox suggereerden vorig jaar dat de volgende Xbox, die toen nog in 2028 verwacht werd, de cloud nauw zou betrekken bij de console. Of dat nog steeds het plan is, is onduidelijk. De gelekte documenten zijn niet per se up to date. Bovendien wordt er beweerd dat het begin van de volgende Xbox-generatie eerder is dan toen werd geschat. Mogelijk ligt er in 2026 al een nieuwe Xbox in de winkel.
Tijdens de zomershowcase van Xbox liet Sarah Bond al weten dat er hard gewerkt wordt aan de volgende generatie. Dat doet vermoeden dat een echte opvolger van de Series X inderdaad een zekere prioriteit heeft. Het zou ook een vroege hint dat de aankondiging eind dit jaar toch een next-gen console is, maar het is nog wat vroeg om daar echt op in te zetten.

Populair Nieuws

Laatste Reacties