Slechte beeldkwaliteit bij Viaplay: zo krijg je wél goed beeld

Article
zondag, 14 augustus 2022 om 9:00
viaplayf1647263873
Viaplay ligt al sinds de lancering onder vuur vanwege de beroerde beeldkwaliteit van de streams. Dit uit zich vooral bij de livestreams van Formule 1 en voetbal. Wij helpen je ervoor te zorgen dat het in ieder geval niet aan jou ligt.
Het zit Viaplay nog niet echt mee. Al sinds de lancering krijgt de streamingdienst bakken kritiek over de beeldkwaliteit en stabiliteit van de uitzendingen. De kritiek lijkt zich vooral te concentreren op de liveuitzendingen en dan vooral de populaire livestreams van Formule 1. Daar blijft het niet bij, ook voetbal is niet van kritiek gevrijwaard. Viaplay onderkent dit en zegt aan verbetering te werken. Dat mag ook wel, Viaplay is immers naast Netflix de duurste aanbieder van een streaming-dienst in Nederland.
Terwijl we afwachten wat Viaplay voor verbeteringen door weet te voeren in het aanbod, zijn er gelukkig ook opties om zelf een zo goed mogelijk beeld te ontvangen. Daarbij moeten we wel onderscheid maken in livestreams als Formule 1 en het overige aanbod.
f1viaplayf1641918326

Ongestoord Formule 1 kijken

De problemen bij Viaplay concentreren zich vooral op de live uitzendingen en in het bijzonder op de zeer populaire formule 1 uitzendingen van de races. Niet gek, Formule 1 is hét grote selling point van Viaplay en dus stemmen abonnees massaal in bij de start van de race. Het lijkt er op dat Viaplay zich in die populariteit verkeken heeft en de grote toeloop van stream-starters niet aan kan. Wil je ongestoord Formule 1 kijken, dan zijn er diverse mogelijkheden:
  • KPN en Ziggo klanten kunnen het speciale Viaplay-kanaal gebruiken. Daarop worden de races van de Formule 1 allemaal rechtstreeks uitgezonden. Je hoeft dan niet zelf een stream te starten via de app, dus dan kan je ongestoord kijken. Voor Ziggo klanten is dat kanaal 200, voor KPN is dat kanaal 225.
  • Wie toch op streams aangewezen is, doet er goed aan de stream al ruim op tijd op te starten. Meestal start de stream al minimaal een half uur van tevoren en wie eenmaal gestart is, ondervindt daarna meestal geen problemen meer.
  • Start een alternatieve stream. De problemen concentreren zich meestal rond de hoofdstream van het Formule 1, terwijl er een achttal andere streams aangeboden worden, inclusief een backup stream van de gehele race. Kies je een van die streams, dan heb je grote kans ongestoord te kunnen kijken.
  • Lukt het met al deze tips nog niet, wacht dan even. Na 1-2 minuten is de grote hausse alweer voorbij en is inloggen meestal geen probleem meer. Met een beetje geluk mis je dan niet eens de start, omdat de racers eerst nog rustig een formation lap rijden.
2022 03 15 pernille viaplayf1647353801

Betere beeldkwaliteit bij films en series

Naast live sport, biedt Viaplay natuurlijk ook films en series aan. Ook daarbij kan de beeldkwaliteit nog wel eens matig zijn en ook daarvoor is er een aantal tips dat mogelijk kan helpen om de beeldkwaliteit te verbeteren. Hier volgen de belangrijksten:
Sluit je TV of Chromecast aan met een kabel. De Wifi in je huis kan nog zo goed zijn, bedraad is nog steeds altijd beter. Wil je dus zeker weten dat die beroerde beeldkwaliteit niet veroorzaakt wordt door een verstoord wifi signaal, gebruik dan een ethernet kabel. De meeste moderne TVs en Chromecast apparaten hebben hier een speciale aansluiting voor.
Controleer of je Viaplay app een update nodig heeft. Viaplay verbetert de gebruikte app regelmatig maar niet elke TV voert deze updates altijd meteen door. Controleer daarom regelmatig via je smart-tv menu of er updates zijn voor je apps. De updates zijn meestal erg klein, dus downloaden en installeren is in een zucht gebeurd.

Betere streamingkwaliteit bij Viaplay: de bal ligt bij Viaplay

Uiteindelijk is dat wat je thuis kan doen om een goede beeldkwaliteit te krijgen beperkt. Als het aanbod van de stream niet goed is, zal zelfs de beste verbinding thuis er niet voor zorgen dat de stream goed is. Daarvoor ben je toch echt afhankelijk van de aanbieder, in dit geval Viaplay. Gelukkig heeft Viaplay aangekondigd te werken aan betere streams, waardoor dit in de nabije toekomst geen probleem meer zou moeten zijn.
De kwaliteit van het commentaar, daar kunnen al deze tips dan weer weinig aan verbeteren...