Viaplay storingen: Zo kan je wél F1 kijken

News
zondag, 22 mei 2022 om 12:00
f1viaplayf1641918326
Formule 1 bij Viaplay, het is nog niet het succesverhaal dat het Zweedse Nordic Entertainment Group ervan gehoopt zal hebben. Hoewel de CEO van Viaplay volhoudt dat de lancering een succes is, kan niet ontkend worden dat de live uitzendingen van met name Formule 1 elk weekeinde tot storingen en een stortvloed aan klachten leidt.
Ook dit weekeinde met de Spaanse Grand Prix op de agenda lijkt het weer mis te gaan, tijdens de kwalificaties haperde de dienst opnieuw opzichtig. Om teleurstelling te voorkomen hebben we een aantal tips voor kijkers om storingen te vermijden en toch gewoon de GP in Spanje te kunnen kijken.

Wat veroorzaakt de problemen bij Viaplay?

De technische problemen lijken vooral op te treden bij de start van de training- kwalificatie of de GP zelf, en dan vooral bij de hoofduitzending. Zeer waarschijnlijk ligt de oorzaak er dus in dat Viaplay het aantal nieuwe starts van de stream niet aankan, waardoor het starten van de stream niet mogelijk is. Is de stream eenmaal gestart, dan zijn de technische problemen meestal voorbij en kan er vrij ongestoord gekeken worden. Het is dan ook vooral zaak de stream NIET te herstarten als er eenmaal verbinding gelegd is!
viaplay logof1646151900

Ziggo op kanaal 200, KPN op kanaal 225

Voor Viaplay abonnees die via Ziggo of KPN een abonnement afgesloten hebben is de beste oplossing eigenlijk heel eenvoudig: Zowel Ziggo als KPN hebben namelijk de opstartproblemen van Viaplay voorzien en zenden op zaterdag en zondag de belangrijkste stream rechtstreeks uit op een tv-kanaal. Voor Ziggo klanten is dat kanaal 200, voor KPN is dat kanaal 225.
Kijkers die op deze kanalen afstemmen hebben geen problemen met connectieproblemen met de Viaplay stream, dat hebben Ziggo en KPN al voor ze gedaan. Abonnees van deze tv aanbieders zijn dan ook het beste af door op deze kanalen af te stemmen.
max verstappenf1646128781

Wees er snel bij

De GP van Spanje start om 15.00 uur, maar de uitzending is dan al ruim een uur bezig. Vanaf 13.55 uur kan je de stream al starten via je favoriete kanaal: de Viaplay app op je tv of op de mobiele telefoon. De uitzending begint met een uitgebreide analyse van de kwalificaties en voorbeschouwing van de GP en is zeker onderhoudend met onder anderen Amber Brandtsen, Christijan Albers, Giedo van der Garde en Tom Coronel.
Ben je er op tijd bij, dan heb je doorgaand ook geen problemen meer, de meeste problemen ontstaan doordat de stream niet te starten valt, net voor de start van de race. Door al vroeg aanwezig te zijn verzeker je je dus van een goed plekje en kan je ongestoord de race volgen!

Kijk een alternatieve stream

Heb je nou niet de mogelijkheid om de stream al vroeg te starten, kijk dan eens via een van de alternatieve stream. Tijdens de race biedt Viaplay diverse alternatieve streams, waaronder verschillende onboard views, een timing-stream, een Track Positioning stream en een pitlane stream. Ook heeft Viaplay een heuse backup feed. Dit is een stream die velen niet kennen, waardoor deze stream een stuk minder druk is. Succes bijna gegarandeerd!
Deze alternatieve streams zijn niet alleen veel minder druk, waardoor de kans op een succesvol startende stream veel groter is, ze geven ook een heel andere kijk op de race. Het volgen van de race vanuit de auto van Max is bijvoorbeeld heel interessant omdat je goed kan zien hoe hij de race beleeft. Deze streams worden voorzien van hetzelfde algemene commentaar, waardoor je toch op de hoogte blijft van alle actie op de baan.
si202204240408 newsf1651832790

Probeer het later nog eens...

Lukt al het bovenstaande niet, dan rest er nog maar één ding: nog een keer proberen. De problemen met het starten van de F1 stream zijn meestal geconcentreerd rond de start van de race. Heb je ondanks alle bovenstaande tips niet tijdig een stream kunnen starten, dan helpt het vaak om het 1-2 minuten later nog een keer te proberen. Meestal lukt het dan wel en kan je alsnog de rest van de race ongestoord kijken.

Wanneer horen Viaplay storingen tot het verleden?

Eigenlijk zouden bovenstaande acties allemaal helemaal niet nodig moeten zijn. Van Viaplay mag je verwachten dat zij hun zaakjes op orde hebben en de toestroom aan kijkers bij de start van een GP kunnen opvangen. Helaas is dat nog niet het geval waardoor ieder F1 weekeinde weer spannend is voor abonnees.
Het is te hopen dat Viaplay de problemen snel onderkent en actie onderneemt, voordat veel kijkers naar een alternatief gaan zoeken. Die alternatieven zijn zeker voorhanden. Zo lijkt F1TVPro veel minder problemen te hebben tijdens de diverse uitzendingen en biedt die dienst binnenkort ook nog eens Nederlandstalig commentaar. Ondertussen houdt Ziggo er rekening mee dat de problemen tot augustus kunnen duren: zij houden het live-kanaal voor Viaplay in ieder geval tot 1 augustus in de lucht.