De 100 beste games van het decennium - #10 tot en met #1

  Het decennium zit er bijna op en de afgelopen jaren zijn er meer dan tal van geweldige en invloedrijke games verschenen. Maar wat waren nu de 100 beste games van het decennium? XGN.nl zet ze voor jou op een rijtje in een mooie top 10, met vandaag de laatste horde: de nummers 10 tot en met 1.

  Lees hier de nummers 20 tot en met 11.

  10. Fortnite

  Het is te zien dat Fortnite een grote invloed heeft als titel en helemaal door de populariteit rondom de titel. Een titel die zo groot is dat deze in oktober twee dagen niet speelbaar was en vervolgens wereldnieuws werd. Voor vele fanatieke Fortnite-gamers waren deze drie dagen een ware hel, waar alleen maar een zwart scherm te zien was als de game werd opgestart.

  Hoewel wij dan ook nog steeds in het oog van de storm zitten met Fortnite is het nu al duidelijk dat de battle royale titel nu al één van de meest invloedrijke games van het afgelopen decennium is. Dagelijks loggen er nog miljoenen spelers in en jaarlijks worden er wereldkampioenschappen gehouden met immense geldbedragen. Fortnite is overal aanwezig en de game zal nog wel een tijdje de jaren ’20 gaan bepalen.

  9. God of War

  Hoe zie jij Kratos? Het is een vraagstuk dat Cory Balrog, de bedenker en maker van God of War, zich vaak zal hebben afgevraagd tien jaar na de release van God of War 3. Een moordlustige man die uit is op wraak en iedereen die op zijn pad staat vernietigd? Of een getormenteerde man die weer liefde wilt voelen en daarvoor erg ver wil gaan?

  Het antwoord zal er ongeveer tussenin hebben gelegen en in 2018 krijgen wij een andere Kratos voorgeschoteld. De brutaliteit en vechtlust van de Son of Sparta is er nog steeds, maar we krijgen ook een emotioneel en meeslepend verhaal voorgeschoteld, waarin Kratos en zoon Atreus een bijzondere en liefdevolle relatie laten zien.

  De voice-acting is fenomenaal, de Noorse mythologie en werelden zijn schitterend vormgegeven en het vechtsysteem werkt zo soepel als een warm mes dat door de boter glijdt. Alleen is dat mes in God of War een terugkerende bijl die fantastisch werkt. Een toptitel die echt in de 100 beste games van het decennium hoort.

  8. The Last of Us

  Voordat het decennium begon, kwam het nog niet voor dat de stemacteurs en -actrices synoniem waren verbonden aan een titel. Maar Naughty Dog probeerde het, waagde de sprong en deed het. Bij The Last of Us stond het al snel in beeld: Troy Baker en Ashley Johnson. Een duo dat een magnifieke prestatie neerzet met hun geloofwaardige en bijna levensechte personages.

  Joel en Ellie komen echt tot leven op jouw televisiescherm, maar vanaf de eerste seconden zit je al in de game gezogen. Het emotionele aspect komt al snel de hoek om kijken met een begin dat echt met jouw hartsnaren speelt en je even doet slikken. The Last of Us is dan ook een standaard geworden voor het vertellen van een verhaal, waardoor jij aan het scherm gekluisterd zit. Angstaanjagende momenten worden afgewisseld met hartverwarmende stukjes en constant wil en eis je meer van Naughty Dog.

  Die drang naar meer wordt hopelijk beantwoord met The Last of Us Part II, maar de verwachtingen voor de opvolger zijn nu al torenhoog door het sublieme The Last of Us.

  7. Dark Souls

  Demon Souls is de illustere voorganger, maar met Dark Souls zette Hidetaka Miyazaki zichzelf en FromSoftware op de kaart als absolute gamegrootmacht. De genadeloze moeilijkheidsgraad, brute eindbaasgevechten en de constante schreeuw van fans om ‘git gud’ te worden komen allemaal voort uit Dark Souls. De serie putte inspiratie uit andere franchisen, maar het is uiteindelijk Dark Souls die het Souls-genre op de kaart zet.

  Daarnaast heeft Dark Souls een wereld die compleet met elkaar verbonden is en kan je zo ongeveer elke kant op die jij wilt, mits je het overleeft natuurlijk. Met bonfires, die een terugkerend element zijn in andere FromSoftware-games zoals Bloodborne en Sekiro: Shadows Die Twice, en een interessante invulling van de multiplayer heeft de Japanse ontwikkelaar getoond dat er nog steeds vraag is naar mythische en actievolle RPG's. Een game die een immense stempel heeft achtergelaten op de game-industrie en die verplicht is in dit 100 beste games van het decennium-lijstje.

  EA

  6. Mass Effect 2

  BioWare was dé koning van de RPG rond de wisseling van het decennium. Knights of the Old Republic 2, Mass Effect, Dragon Age; het hield maar niet op voor de Canadese studio. Met Mass Effect 2 begeeft de studio zich meer in een actievolle richting en het succes is immens. Gamers waren vol lof over het meeslepende verhaal, de interessante personages en de keuzevrijheid die jij kreeg.

  De tweede Mass Effect is dan ook actievoller ten opzichte van de eerste en laat zien dat BioWare leert van enkele kritiekpunten. De AI is een stuk beter dan in het eerste deel en de saaie en geestdodende stukjes met de MAKO zitten gelukkig niet in Mass Effect 2. Voor velen zal deze titel dan ook een warm gevoel opwekken en tegelijkertijd de hoop aanwakkeren dat de gamemaker na het mindere Mass Effect: Andromeda en Anthem ooit weer die top gaat bereiken.

  5. Pokémon GO

  Ineens zag je ze overal op straat lopen. Hordes aan mensen, verdeelt in kleine aantallen of grotere groepen die eindeloos op hun scherm aan het staren waren. “Daar zit een Gyrados! Snel!”, waarna meerdere mensen hard begonnen te rennen. In de zomer van 2016 was het geen raar gezicht. Pokémon GO had de wereld in haar greep en er verschenen zelfs specifieke locaties waar de beste pocket monsters zaten.

  De voetafdruk die de mobiele titel dan ook achterliet is immens en voor het einde van 2016 stond de titel al op meer dan 500 miljoen apparaten. Maar de titel kwam ook negatief in het nieuws door enorme opstoppingen en ongelukken op de wegen. De grootste hype rondom de kleine wezentjes ligt inmiddels al ver achter ons, maar maandenlang was Pokémon GO dé rage.

  BagoGames

  4. The Witcher 3: Wild Hunt

  Wij durven wel te zeggen dat een groot gedeelte van de hype voor Cyberpunk 2077 door deze titel komt. Met The Witcher 3: Wild Hunt zette het Poolse CD Projekt RED zich definitief op de kaart als een gamestudio die nu als grootmacht mag worden beschouwd. Met een intens en memorabel verhaal plus de schitterende werelden waar jij in kunt dwalen, word jij de enige, echte Geralt of Rivia.

  Maar The Witcher 3: Wild Hhunt bevat nog meer, zoals diepgaande gameplay die zelfs invloed heeft uitgeoefend op de nummer 3 in deze lijst. Monsters bestrijden klinkt makkelijk, maar in praktijk is het wel wat lastiger. Maak jouw eigen potions en attributen om zo goed mogelijk de strijd aan te gaan.

  De immense game is voor velen één van de beste games van het afgelopen decennium, maar CD Projekt RED had nog iets in petto: twee meeslepende en majestueuze DLC’s en vooral Blood and Wine wordt gezien als misschien wel dé beste DLC ooit. Een game die echt niet mag ontbreken in de 100 beste games van het decennium.

  Brett Chalupa

  3. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

  Het was voor het eerst sinds Twilight Princess dat Nintendo tegelijkertijd een kersverse console uitbracht en een nieuwe Zelda-titel. Voor Nintendo-fans was dit toentertijd dan ook één van de redenen om de console te halen. Want de formule van Zelda staat al jaren als een huis, maar Nintendo besloot dit rigoureus te veranderen.

  Niet langer zijn er de klassieke kerkers waar jij doorheen dwaalt, een item vindt en daarmee de eindbaas van de betreffende dungeon uitschakelt. Nee, jij krijgt al jouw items in het begin en na een korte introductie ligt de wereld aan jouw voeten.

  Wil jij direct het ultieme kwaad in de vorm van Ganon verslaan? Ga je gang! Of dwaal naar hartenlust door de immense en mysterieuze wereld van Breath of the Wild, waar achter elke steen een geheim kan zitten. Het eerste moment dat een gigantische draak door de lucht dwaalt zal bij vele Zelda-fans op het netvlies gebrand staan, evenals de gigantische Divine Beasts. Dé terugkeer van The Legend of Zelda staat op nummer 3 in de 100 beste games van het decennium.

  2. GTA V

  Inmiddels ligt de release van Grand Theft Auto V zes jaar achter ons, maar nog steeds wordt de laatste telg uit de GTA-serie door miljoenen gespeeld. Het is dan ook niet verrassend dat Rockstar Games’ titel één van de bestverkopende games van de laatste twintig jaar is. Binnen drie dagen bracht de game zelfs meer dan 1 miljard dollar op en daarmee is het één van de snelst verkopende producten in de entertainmentindustrie.

  Met drie hoofdpersonages krijg je een groots en boeiend verhaal voor je kiezen en op elk moment kan jij wisselen tussen Michael, Trevor en Franklin. Er is altijd wel wat te doen in de wereld van GTA V en op dit moment zijn er nog tal van spelers die dagelijks in GTA Online dwalen, missies doen, epische heists uitvoeren of simpelweg het een andere speler lastigvallen op een humoristische wijze. Jij maakt de keuzes en dat doe je inmiddels al zes jaar.

  BagoGames

  1. Minecraft

  Toch is er maar één de beste game van het afgelopen decennium en de impact van het simpele Minecraft is immens. De titel is dé best verkochte game aller tijden, met meer dan 180 miljoen kopieën over een scala aan platformen. Tien jaar geleden kroop de game net uit haar ontwikkelingsfase, maar inmiddels is het dé game voor creativiteit en zaligheid.

  Bijna elke gamer is wel in aanraking gekomen met Minecraft en zelfs dan is het opnieuw bouwen van een huis, opzoek gaan naar mineralen en waardevolle objecten of het verjagen van creepers, skeletten en wolven leuk en fantastisch. Behalve dat levert Minecraft ook een schat aan YouTube-video’s op met meer dan miljarden views.

  De invloed van Minecraft is dan ook niet te meten en ontzaglijk en het is dé game die het afgelopen decennium kenmerkt. Want een titel die onlangs zijn blokkerige graphics en geluidjes zo'n impact achterlaat, in combinatie met tal van spin-offs, merchandise en zelfs een jaarlijkse conferentie, is een ware grootmacht.

  Dit waren de 100 beste games van het decennium

  Dit waren de 100 beste games van het decennium. We hebben vele titels voorbij zien komen; van grootse titels als God of War, The Legend of Zelda: Breath of the Wild tot aan kleine indie-titels als Stardew Valley en Hotline Miami. Lees hieronder nog eens rustig de gehele top 100 door!

  Lees hier de nummers 100 tot en met 91.

  Lees hier de nummers 90 tot en met 81.

  Lees hier de nummers 80 tot en met 71.

  Lees hier de nummers 70 tot en met 61.

  Lees hier de nummers 60 tot en met 51.

  Lees hier de nummers 50 tot en met 41.

  Lees hier de nummers 40 tot en met 31.

  Lees hier de nummers 30 tot en met 21.

  Lees hier de nummers 20 tot en met 11.

  Fortnite Battle Royale

  Verkijgbaar vanaf 26 september 2017

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.