De 100 beste games van het decennium - #100 tot en met #91

Article
vrijdag, 20 december 2019 om 14:00
bayonette 1 1920x1080f1576527932
Het decennium zit er bijna op en de afgelopen jaren zijn er meer dan tal van geweldige en invloedrijke games verschenen. Maar wat waren nu de top 100 beste games van het decennium? XGN.nl zet ze dagelijks voor jou op een rijtje in een mooie top 10, met vandaag de aftrap: de nummers 100 tot en met 91!

100. Bayonetta 2

De Nintendo Wii U zal voor velen de geschiedenis ingaan als een console die het wel probeerde, maar er toch niet in slaagde een marktaandeel af te snoepen van de concurrentie. Grotendeels ligt dit aan een gebrek van echte Nintendo-titels die bijvoorbeeld wel op de Switch verschenen, zoals Super Mario Odyssey en natuurlijk Breath of the Wild; al verscheen deze game ook op de Wii U.
Maar met het vervolg op Bayonetta had het bedrijf uit Japan het goed geregeld. De eerste game is nog op meerdere consoles te vinden, maar Bayonetta 2 is een Wii U-exclusieve titel (die na verloop van tijd nu ook op de Switch te vinden is). Bayonetta werd geroemd om haar vechtsysteem, presentatie en bombastische soundtrack en het vervolg tikt ook al die boxjes af. Een aanrader voor liefhebbers van Devil May Cry.
apps5129564916554688590942f1580475480

99. The Binding of Isaac

Wat krijg je als je twee gamemakers een week lang laat worstelen met een project, waarin één gamemaker het geloof en de problemen eromheen in de titel wilt stoppen? Het antwoord is de bijzondere roguelike The Binding of Isaac. Ontwerper Edmund McMillen wilde een game creëren met de positieve en negatieve aspecten van zijn christelijke geloof.
Dit resultaat komt vooral naar voren in het begin van The Binding of Isaac als jij met Isaac op de vlucht bent voor je gelovige moeder. Jij betreedt een kelder die overvol zit met absurde en afgrijselijke monsters en daar begint het avontuur. De kelder wordt elke keer random gegenereerd en bevat iedere speelsessie nieuwe items en krachten om het einde te halen. Maar elke keer wordt het lastig. The Binding of Isaac wordt vaak gezien al een kickstart voor de hernieuwde interesse in het roguelike-genre.
5 verbeterpunten voor the journey in fifa18 108875 4f1576528219

98. FIFA 17

Rond september van elk jaar laait ongeveer weer dezelfde discussie op als het om voetbal gaat: FIFA of PES. Liefhebbers van beide series beargumenteren waarom de ene franchise beter is dan de andere en houden vurige discussies onderling. Bij die eerste serie wilde ontwikkelaar EA iets nieuws toevoegen aan de serie met FIFA 17: een verhaalmodus.
In deze verhaallijn volg jij Alex Hunter, een aanvaller die dolgraag wil vlammen in één van de beste voetbalcompetities van de wereld: de Premier League. Als speler moet jij jouw waarde op het veld laten zien, en ook een klein beetje daarbuiten, om tot de top door te dringen. Het leverde goede kritieken op en de game is zelfs dé snelst verkopende FIFA uit de franchise.
1 mg2vhxjmgytu imx1xcyfqf1576528346

97. Life is Strange

Het is een bijzonder iets, een emotionele verbondenheid voelen met een niet-bestaand personage. Tot aan het begin van deze eeuw waren er wel games die je emotioneel raakten, maar dit decennium is dit sentiment toch enigszins veranderd. Games raken onze hartsnaren nu veel meer op een bepaalde manier en dat kan door het verhaal of de personages komen.
In Life is Strange komt het vooral door de verschillende personages en de relaties die zij onderling met elkaar hebben. De band die Max en Chloe hebben is voor velen hét hoogtepunt van Life is Strange en ontwikkelaar DONTNOD Entertainment schuwt beladen onderwerpen als zelfmoord niet. Een emotioneel avontuur voor elke speler en mede daardoor verdient het een plekje in de top 100 beste games van het decennium.
fire emblem three houses 146947

96. Fire Emblem: Three Houses

De Fire Emblem-serie loopt al bijna dertig jaar, maar toch zullen vele gamers pas sinds 2001 van de franchise hebben gehoord. In dat jaar worden twee personages uit de reeks, Marth en Roy, namelijk toegevoegd aan Super Smash Bros. Melee. Het is het begin van de bekendheid voor Fire Emblem buiten Japan en wat gamers hebben gemist.
En met Fire Emblem: Three Houses laten makers Intelligent Systems en Koei Tecmo zien wat er eigenlijk in onze levens ontbrak. Een enerverende en meeslepende Japanse tactische RPG met een grote focus op individuele personages, romantiek onderling en diepgaande gesprekken. Maar ook een titel die diverse eindes kent, waarin jij essentiële keuzes moet maken. Een echte toevoeging voor het RPG-genre.
h2x1 3ds metroidsamusreturns image1600wf1576528503

95. Metroid: Samus Returns

Metroid-fans zijn het ondertussen wel gewend: lang wachten tot een nieuw deel. Tussen het fenomenale Super Metroid en Metroid Prime zit acht jaar en de laatste grote Metroid-titel is Metroid: Other M uit 2010. Sindsdien wachten de gamers die premiejager Samus Aran een warm hart toedragen op een nieuw deel.
Een compleet nieuwe game kregen zij niet, want Metroid: Samus Returns is een reimagining van Metroid II: Return of Samus. De game ziet er gelikt uit, bevat een countermelee-systeem en je kan nu met meer vrijheid vijanden en objecten beschieten. Een geliefde terugkeer die fans wel zagen zitten en daarom staat Samus Returns in de top 100 beste games van het decennium.
ni no kuni wrath of white witch remasteredf1576528582

94. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch

Wat krijg je als de maker van de Professor Layton-franchise en animatiestudio Stubio Ghibli samenvoegt? Het antwoord is het schitterend vormgegeven Ni No Kuni, een franchise die meerdere titels kent in dit decennium. Maar voor vele RPG-liefhebbers blijft Wrath of the White Witch het meeste bij.
Als Oliver moet jij op een spannende en bewogen reis om jouw moeder te redden. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar met je vrienden die jij kan besturen tijdens gevechten. Wrath of the White Witch combineert de RPG-elementen van Level-5 met het getekende pracht en praal van Studio Ghibli en heeft al vele harten veroverd sinds het in 2013 verscheen. Een remaster verscheen eerder dit jaar in 2019 op de PlayStation 4 en Nintendo Switch.
rayman legends 2ps4f1576528658

93. Rayman Legends

Er zal een hele generatie gamers zijn opgegroeid met Rayman in combinatie met zijn klunzige en schreeuwerige konijnen, de Raving Rabbids. Toch heeft de franchise meer te bieden dan de witte zoogdieren en in 2011 liet Ubisoft zien wat dat is: een uitstekende platformer met schitterende omgevingen en unieke levels in Rayman Origins.
Maar twee jaar later volgt de zwanenzang van de 2D-platformer met Rayman Legends. Het grafische pracht en praal lijkt nét iets mooier en meer oogstrelend, de controle of Rayman iets strakker en de bombastische deuntjes vliegen je gehoorschelpen in als ware oorwurmen. Een bijzondere titel die Rayman weer definitief op de platformerkaart zette.
donkey kong country tropical freeze switch wallpaper 3f1576528737

92. Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Net zoals de vorige titel in deze top 100 beste games van het decennium maakte ook Donkey Kong veel furore in het verleden. De Country-reeks van ontwikkelaar RARE zal bij de wat oudere gamers nog wel warme herinneringen oproepen. En net zoals bij Rayman is Donkey Kong Country Tropical Freeze een terugkeer naar de grootste vorm die het kende in de jaren 90 als uitdagende en haaruittrekkende platformer.
Al zat het de game niet mee. De titel kwam namelijk uit op de geflopte Wii U, maar vond uiteindelijk nieuw elan op de Nintendo Switch. En op die console lijkt het avontuur van de grootse aap met rode stropdas zelf nog meeslepender te zijn dan eerst. De toevoeging van Funky Kong is grappig, maar met Tropical Freeze heeft maker Retro Studios laten zien dat zij het nog steeds kan.
screenshot 06f1576528831

91. Super Meat Boy

Bedenk het maar: een sponzig, rood wezentje dat van hot naar her springt en binnen één klap dood is. Hoe kan je daar een game van maken? Heel simpel. Maak er één van de meest uitdagende platformers van de afgelopen tien jaar van en je hebt Super Meat Boy.
Levels vereisen jouw uiterste precisie, want één verkeerde beweging betekent het einde. Gelukkig kan jij direct weer opnieuw beginnen met poging twee, of zelfs poging tweehonderd, wat een groot deel van de charme van Super Meat Boy is. De lastige sprongen tussen enorme zagen door zullen altijd jouw adrenaline oppompen tot een buitengewoon hoog niveau en het einde van een level zien voelt als een ware overwinning.

Top 100 beste games van het decennium - Welke moeten er volgens jou in?

Dit waren de nummers 100 tot en met 91 van de 100 beste games van het decennium. Kom morgen terug voor de nummers 90 tot en met 81 van de beste games van het decennium.
Welke titel moet volgens jou in de 100 beste games van het decennium staan? Geef jouw mening hieronder!

Populair Nieuws