De 100 beste games van het decennium - #20 tot en met #11

  Het decennium zit er bijna op en de afgelopen jaren zijn er meer dan tal van geweldige en invloedrijke games verschenen. Maar wat waren nu de 100 beste games van het decennium? XGN.nl zet ze voor jou op een rijtje in een mooie top 10, met vandaag de nummers 20 tot en met 11!

  Lees hier de nummers 30 tot en met 21.

  20. Florence

  Al sinds de komst van games zijn er ontwikkelaars geweest die het medium zien als een eigenzinnige kunstvorm, een communicatiekanaal waar een persoon iets unieks kan kneden en neerzetten. Maker Ken Weong is zo’n persoon die zichzelf al op de kaart zette met de puzzeltitel Monument Valley en met Florence gaat de beste man verder met de eerdergenoemde filosofie.

  Florence draait om de vijfentwintigjarige Florence Yeoh die een relatie wil opbouwen met celliste Krish. De titel vertelt een emotioneel verhaal over een alledaagse romance, maar met puzzels en minigames blijf je constant onder de indruk van het magnifieke verhaal. De relatie en gameplay zijn hand in hand en de eerste date is ongemakkelijk, waardoor de puzzel ontzettend lastig is. Maar naarmate het gesprek floreert en het ongemak verdwijnt, wordt de opgave makkelijker.

  19. Horizon: Zero Dawn

  Neerlands trots Guerrilla Games liet in 2017 zien dat zij meer kan dan alleen Killzone. De studio staat voor velen toch bekend als dé gamemaker achter deze first-person shooter, maar profileert zichzelf met Horizon: Zero Dawn. Een magnifieke titel die jou in de voeten van Aloy zet en haar ontdekkingsreis om erachter te komen wat er met de wereld is gebeurd. Een wereld die op dat moment wordt beheerst door mechanische monsters.

  De game raakte enigszins ondergesneeuwd door The Legend of Zelda: Breath of the Wild, maar wist toch een groot publiek te bereiken. Het eindresultaat is een immense titel met tal van mechanische bakbeesten die jou het leven zuur kunnen maken gecombineerd met een schitterend verhaal en een fantastische Ashly Burch als Aloy. Een verplichting voor elke PlayStation 4-gamer en een titel die niet mag ontbreken in de 100 beste games van het decennium.

  18. Spelunky

  In het afgelopen decennium zagen wij steeds meer de opkomst van de zogenaamde roguelites; games waarbij de wereld gerandomiseerd wordt en jij het einde van het level moet bereiken. The Binding of Isaac, Dead Cells en Enter the Gungeon zijn slechts enkele voorbeelden van het genre. Maar voor velen begon het met slechts één titel: Spelunky.

  Elk level is compleet anders, maar het doel blijft steeds hetzelfde: bereik zo snel mogelijk het einde! Met allerlei objecten als bommen, wapens en natuurlijk klimgordels moet jij door diverse grotten en omgevingen dwalen en de exit vinden. Combineer dat met een heleboel geheimen en de constante verrassing en je hebt één van de meest innovatieve titels van het afgelopen decennium.

  Jorge Figueroa

  17. Marvel’s Spider-Man

  Als de enige echte Peter Parker door de straten van New York City rondslingeren, wie wil dat nu niet? De laatste Spider-Man-titel verscheen in 2010 en was Spider-Man: Shattered Dimensions, dus voor vele liefhebbers van de vriendelijke buurtwachter stond een nieuwe game hoog op het verlanglijstje. Ontwikkelaar Insomniac Games willigde dat verzoek in.

  De studio achter Sunset Overdrive werkte vier jaar aan de titel en al bij het tonen van de eerste beelden waren de reacties enthousiast en overweldigend. Het leverde in 2018 één van de beste superheldengames ooit af; een strak combatsysteem, waarin jij dwarrelt en springt als Spider-Man, een meeslepend verhaal en het imponerende slingeren door de straten verveelt nooit. Het is een cliché, maar het voelt echt alsof jij Spider-Man bent.

  steamXO

  16. Undertale

  De opkomst van de indie-titel is niet nieuw en begon al tussen de jaren 2000 en 2010. Maar ook de afgelopen tien jaar zijn er meerdere kleine titels van onafhankelijke makers, vaak een team van drie mensen of soms zelfs één, verschenen. Jarenlang sleutelen en werken deze ontwikkelaars met liefde en passie aan hun project om het vervolgens uit te brengen.

  Velen hopen op een groot succes en bij maker Toby Fox is dat niet anders geweest. De Amerikaan heeft lange tijd aan Undertale gewerkt en wilde een game afleveren die slechts twee uur duurde. Het eindresultaat? Een enorme game met tal van eindes, meerdere manieren om één van de eindes te behalen en een episch en majestueus verhaal tjokvol met humor en memorabele personages. Het is dan ook één van de 100 beste games van het afgelopen decennium.

  BagoGames

  15. Uncharted 4: A Thief’s End

  Het slotstuk van de Uncharted-reeks vinden wij terug op plek 15 in deze 100 beste games van het decennium. Voor nu is dit het laatste avontuur van Nathan Drake met Naughty Dog aan het roer en net zoals bij de drie eerdere titels krijgen we een episch avontuur voorgeschoteld, met Drake die in allerlei grootse situaties terechtkomt.

  In Uncharted 4: A Thief’s End verlaat schattenjager Nathan Drake het comfortabele leventje dat hij met zijn vrouw Elena heeft opgebouwd. Samen met zijn broer Samuel, en natuurlijk oudgediende Sully, gaat hij op zoek naar de mythische plek van de verloren schat van Henry Avery. Uncharted 4 is de eerste Uncharted die voor de PlayStation 4 is gemaakt en dat merk je: schitterende en oogstrelende graphics en dat typische Uncharted-sausje. Elke PlayStation 4-gamer moet Uncharted op de console zien ronken!

  14. P.T.

  Liefhebbers van de Silent Hill-serie waren in hun nopjes. Geluiden en geruchten dat gamemaker Hideo Kojima, bekend van de Metal Gear Solid franchise, aan de slag zou gaan met het nieuwste deel van Silent Hill. Maar voordat het zover was, kon men eerst aan de slag met een mysterieuze playable teaser genaamd P.T.

  De titel verscheen ineens in de PlayStation Store door Kojima Productions onder het pseudoniem 7708 Studio. Gamers die aan de slag gingen met P.T. kregen een angstaanjagend voorbeeld van Kojima’s ideeën, puzzels en horrorelementen. Niet alleen daardoor behoort het project in de 100 beste games van het decennium, maar vooral door de mythische aard die het spel kreeg.

  Door de ruzie tussen Kojima en Konami haalde laatstgenoemde P.T. van de PlayStation Store af. Gamers die de game niet hadden gedownload hadden pech, aangezien je de game nu niet meer kon spelen. PlayStation-consoles met de demo erop werden voor gigantische bedragen aangeboden en gamers wilden de titel ontzettend graag spelen. Een project dat in de 100 beste games van het decennium moet zitten.

  Nintendo

  13. Super Mario Odyssey

  2017 is het jaar dat Nintendo bewees dat een vaste formule soms flink gehusseld moet en kan worden. In tegenstelling tot de voorgaande Mario-titels is Super Mario Odyssey weer een open game, waar jij als de besnorde loodgieter door enkele schitterende werelden kan springen, zwemmen en glijden. Samen met je nieuwste kompaan, het hoedje Cappy, kun je nu zelfs monsters overnemen en hun krachten gebruiken.

  De innovatie die Nintendo uit haar hoge hoed tovert is van een fantastisch niveau dat je zelf ook net zo hoog springt als Mario. Super Mario Odyssey is voor velen een terugkeer naar vorm en heeft veel weg van de andere open wereld Mario-titels, zoals Super Mario 64 en Super Mario Sunshine. Een verdiende dertiende plek in deze 100 beste games van het decennium.

  Nintendo

  12. Gone Home

  Direct na de release zorgde het project van ontwikkelaar The Fullbright Company voor een fikse discussie. Want wat is op een gegeven moment nog een game? Moet er een vastgestelde vorm van interactiviteit zijn die je in een game verwacht of is het mogelijk om een meer kunstzinnige vorm te hanteren? Een constructie die buiten bepaalde grenzen wil treden en juist daardoor de voorloper is van een nieuw genre?

  Het gaat hier natuurlijk om Gone Home, één van de eerste zogenaamde walking simulators. Waar What Remains of Edith Finch nog een bepaalde interactiviteit heeft, daar ontbreekt het aan bij Gone Home. In deze game moet jij als jonge vrouw door een huis dwalen om via items en dagboeken te leren wat er met jouw familie is gebeurd. Samen met diverse thema’s, zoals geaardheid en familie, is Gone Home het voorbeeld van een titel die breekt met de vastgestelde afbakeningen van wat een game moet zijn.

  11. Red Dead Redemption 2

  Na de release van Red Dead Redemption begint voor vele cowboys het lange wachten. Rockstar Games neemt namelijk de tijd voor haar projecten en het was dan ook niet duidelijk of er een nieuwe Red Dead zou verschijnen. Maar kort na de release van Red Dead Redemption begon de studio aan het immense project.

  Dat project duurde enkele jaren en in 2016 laat Rockstar een glimp van Red Dead Redemption 2 zien. De hypetrein begint al direct te denderen en voor velen staat 2017 in het teken van de nieuwe Wilde Westen-titel. Maar zoals we Rockstar inmiddels wel een beetje kennen, wordt de game twee keer uitgesteld. Pas in oktober van 2018 krijgen wij de controle over Arthur Morgan, de hoofdrolspeler.

  Toch vinden velen het wachten niet erg, want met Red Dead Redemption 2 laat Rockstar Games zien waar zij toe in staat is. Een game die je grafisch gezien wegblaast met een immense open wereld waar jij kunt gaan staan en doen wat jij wilt. Vissen, jagen, missies doen, vreemdelingen helpen of gewoon ravotten; het kan allemaal. En door die vrijheid verdient de game een plek in de top 100 beste games van het decennium.

  Top 100 games van het decennium - Welke moeten er volgens jou in?

  Dit waren de nummers 20 tot en met 11 van de 100 beste games van het decennium. Kom morgen terug voor de allerlaatste top 10, waarin de tien beste games van het decennium bekend worden gemaakt. Wie zal er op 1 staan?

  Welke titel moet volgens jou in de 100 beste games van het decennium staan? Geef jouw mening hieronder!

  Florence

  Verkijgbaar vanaf 14 february 2018

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.