De 100 beste games van het decennium - #50 tot en met #41

  Het decennium zit er bijna op en de afgelopen jaren zijn er meer dan tal van geweldige en invloedrijke games verschenen. Wij zetten de 100 beste games van het decennium op een rij. Nummers 50 tot en met 41.

  Yacht Club Games

  Lees hier de nummers 60 tot en met 51.

  50. Shovel Knight

  Dat waren nog eens tijden voor de oudere gamer. In een donker kamertje met een ronkende NES-console, waar je Link op en neer zag huppelen in Zelda II: The Adventure of met Trevor Belmont op de ondode Dracula jaagt. Daarna rondspringen met Scrooge McDuck in Ducktales en je eigen avonturen creëren die je later dolenthousiast aan je vrienden vertelt.

  Voor Yacht Club Games is dit de inspiratie voor een Kickstarter rondom de game Shovel Knight, die al snel een enorm succes wordt. De game grijpt terug naar een verloren tijdperk en heeft strakke controls, fantastische graphics die rechtstreeks uit de NES lijken te komen, boeiende personages en een mieterse soundtrack. Met nog enkele vervolgen die eraan komen is Shovel Knight aan het einde van het decennium nog ontzettend relevant.

  Microsoft

  49. Far Cry 3

  Het lijkt wel het script van een horrorfilm: een groep vrienden gaat samen op vakantie naar een tropische eilandengroep, maar belandt op een pirateneiland en moet vechten om te overleven. Jij blijft als enige over en moet één voor één jouw vrienden bevrijden, terwijl een moordlustige piratenleider je constant pest en tot waanzin drijft.

  Met Far Cry 3 laat Ubisoft de kracht zien van een fantastische antagonist, want de psychopathische Vaas is één van de meest memorabele en herkenbare slechteriken van dit decennium. Dan zijn de gedenkwaardige en levendige wereld en strakke gameplay slechts extra toevoegingen. Het is het begin van de uiteenlopende bad guys waar Far Cry vaak mee pronkt sinds Far Cry 3.

  48. Amnesia: The Dark Descent

  Waar zouden vele populaire YouTubers als PewdiePie, Markiplier en nog tig anderen zijn zonder deze game? De titel die hoogstpersoonlijk verantwoordelijk is voor de geluidsklachten bij vele tere gamersoortjes door het soms kinderlijke geschreeuw van enkele mannen of vrouwen. Amnesia: The Dark Descent is een angstaanjagende game met één meesterlijk aspect: diens atmosfeer.

  Deze huiveringwekkende setting is niet alleen gebaseerd op de duistere omgevingen en de vele horrorelementen die de revue passeren, maar vooral door te focussen op een slechte visie en gruwelijke geluiden. Als hoofdpersonage Arthur zwerf je door een immens Pruisisch kasteel en moet jij constant wegrennen en jezelf verstoppen voor een huiveringwekkend monster. Een verplichte toevoeging voor de 100 beste games van het decennium.

  47. Titanfall 2

  Wat een heisa rond 2010, toen Vince Zampella en Jason West met slaande deuren bij Infinity Ward vertrokken. De game-industrie stond ondersteboven en elke gamesite schreef en smulde van het spektakel tussen de twee gamemakers en het moederbedrijf van Infinity Ward: Activision. De ware toedracht is officieel nog steeds niet bekend, maar het betekende de komst van een nieuwe studio: Respawn Entertainment.

  De twee heren begonnen daarna snel aan hun nieuwe project, een game met piloten en mechs. Titanfall werd goed ontvangen, maar met het tweede deel liet Respawn Entertainment zien wat zij in huis heeft. Een fenomenale en indrukwekkende singleplayer-ervaring gemixt met de grootse elementen die je uit Modern Warfare kent. Zampella en West zijn het nog niet verleerd en Titanfall 2 is één van de beste games van 2016, maar raakte ondergesneeuwd door Battlefield 1 en Call of Duty: Infinite Warfare.

  46. No Man’s Sky

  Elke wereld in elk universum is te ontdekken, te betreden en er is altijd wel iets te doen. Ontdek op jouw dooie gemak werelden, verzamel grondstoffen of strijd tegen diverse monsters. De marketingcampagne van No Man’s Sky draaide op volle toeren en trok karren met enthousiaste fans aan. Onder leiding van Sean Murray, de oprichter van Hello Games, waren de verwachtingen torenhoog.

  Maar de game ging gebukt onder deze verwachtingen en werd niet al te best ontvangen. De game voelde voor velen onaf en er waren zelfs gamers die Hello Games en Murray wilden aanklagen voor valse advertising. Sindsdien heeft de studio hard gewerkt om het respect terug te krijgen en in de drie jaar na de release zijn er gratis updates uitgekomen in de vorm van Next en Beyond. De invloed van No Man’s Sky, en vooral zijn campagne, is groot en daarom behoort de game tot de 100 beste games van het decennium.

  Ubisoft

  45. Assassin’s Creed Odyssey

  Het is 2014 en Assassin’s Creed Unity is net verschenen. De reacties zijn matig en vele gamers maken grappen over de vele bugs in de titel en Ubisoft weet dat het beter moet met de reeks. Syndicate, een jaar later, wordt al wat beter ontvangen, maar in 2017 volgt de grootste vernieuwing voor Assassin’s Creed met Origins. En op die route die met Origins is ingezet, gaat Assassin’s Creed Odyssey verder.

  Als Kassandra of Alexios maak jij de Peloponnesische Oorlog, terwijl Ubisoft met Odyssey meer een volwaardige RPG-kant opgaat. De immense wereld die jij vogelvrij mag verkennen met schitterende grafische beelden, zorgen voor openvallende monden en laten de ambities van Ubisoft zien als het om de langdurige reeks gaat.

  Nintendo

  44. Celeste

  Schijn bedriegt bij het kleurrijke Celeste, want na enkele levels komt de ware aard van het spel naar boven. Hoofdpersonage Madeline wil laten zien dat zij iets waard is en probeert zonder enige vorm van ervaring een berg te beklimmen. Maar de berg heeft magische krachten en laat de duistere kant van het meisje zien en gaat dieper in op de depressie en paniekaanvallen die Madeline ervaart.

  Het is niet alleen zware kost in Celeste, want het platformen werkt uitstekend en gaat soms razendsnel met de unieke dash-actie, waardoor je een extra sprong krijgt. Voeg daar ook een pompende en fenomenale soundtrack aan toe en je hebt één van de meest uitdagende en gedenkwaardige platformers. Voor elke platformliefhebber is Celeste een verplicht nummertje en een waardevolle toevoeging voor de 100 beste games van het decennium-lijst.

  43. NieR: Automata

  De eeuwige oorlog tussen mens en machine heeft al meerdere films, games, stripboeken en series opgebracht. Het meest bekende is natuurlijk de Terminator-franchise, maar wat als je nou thema’s als nihilisme en de kwaadaardige impuls van mensen om iets te vernietigen hieraan toevoegt? Gamemaker Yoko Taro wilde dit combineren met een actievolle titel en kwam met NieR: Automata.

  In principe is NieR: Automata een mengelmoes van genres, met RPG-elementen, hack and slash­-aspecten en zelfs hinten van actie-avonturen. Maar het belangrijkste voor Taro was dat de game een waardige opvolger was van Nier met betere combat. En dat is de game zeker, samen met een bijzonder verhaal en magische muzikale tonen. Een project dat je maar eens in de zoveel tijd tegenkomt.

  42. Destiny 2

  De eerste nieuwe IP van Bungie ging gebukt onder immense verwachtingen. Niet alleen komt dat door de eerdere games van de maker van Halo, maar ook door de voorspellingen die het bedrijf zelf de wereld in bracht. Een enorme open wereld, een diepgaand verhaal dat zich kan meten met het universum van Halo en een unieke en bijzondere combinatie tussen PvP en PvE-elementen.

  Die eerste poging pakt oké uit, maar met de directe opvolger weet Bungie precies wat zij wil en welke route zij wil volgen. De eerste Destiny moet dan ook worden gezien als ontwikkelingstraject, terwijl Bungie met Destiny 2 meer weet wat zij wil. Een vaste stroom aan content met een robuuster verhaal, een fantastisch en heerlijk schietsysteem en de combinatie tussen PvE en PvP-elementen. Fans wachten elke keer weer op een nieuwe en uitgebreide Raid en Bungie’s titel hoort thuis in de 100 beste games van het decennium.

  41. Resident Evil 7: Biohazard

  Eigenlijk is het ook een onbegonnen taak, een opvolger maken van Resident Evil 4. Die game wordt nu nog steeds als het huzarenstukje van de horrorfranchise gezien en de twee vervolgen, Resident Evil 5 en 6, probeerden die actievolle kant vast te houden. Maar met de laatste volwaardige toevoeging wil Capcom laten zien dat het bedrijf nog steeds in het bezit is van van horrorkroon.

  Resident Evil 7 grijpt dan ook weer terug naar haar horrorwortels en draait om verkenning en overleven. Om het nog wat angstaanjagender te maken is het de eerste Resident Evil-titel die gebruikmaakt van first-person view. Met huiveringwekkende jumpscares en magnifieke graphics bewees Capcom dat Resident Evil nog niet oubollig is. En dat de franchise als een ware zombie nog leeft als je het niet verwacht.

  Top 100 games van het decennium - Welke moeten er volgens jou in?

  Dit waren de nummers 50 tot en met 41 van de 100 beste games van het decennium. Kom morgen terug voor de nummers 40 tot en met 31 van de beste games van het decennium.

  Welke titel moet volgens jou in de 100 beste games van het decennium staan? Geef jouw mening hieronder!

  Shovel Knight

  Verkijgbaar vanaf 5 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.