De 100 beste games van het decennium - #40 tot en met #31

  Het decennium zit er bijna op en de afgelopen jaren zijn er meer dan tal van geweldige en invloedrijke games verschenen. Wij zetten de 100 beste games van het decennium op een rij. Nummers 40 tot en met 31.

  Lees hier de nummers 50 tot en met 41.

  40. Dishonored 2

  Het stealth-genre begon in de jaren 90 voeten aan de grond te krijgen met Tenchu: Stealth Assassins, Metal Gear Solid en natuurlijk Thief: The Dark Project. Die laatstgenoemde titel is uniek in zijn opzet, want in Thief zie en doe je alles vanuit first-person view, terwijl je bij andere stealth-titels vaak vanuit third-person of van bovenaf speelt.

  Ontwikkelaar Arkane Studios wil de formule van maker Looking Glass Studios, de studio achter Thief, achterna en besluit tien jaar na dato te beginnen aan een project genaamd Dishonored. Als speler krijg jij alle vrijheid om te doen wat jij wilt en kan jij kiezen voor een sluiproute naar jouw uiteindelijke doel of om met veel geweld en bloed je bestemming te bereiken.

  Het vervolg is zelfs beter dan het origineel en introduceert nieuwe uitmuntende manieren om door de levels te stuiven, vijanden uit te schakelen en grotere levels die innovatief en spectaculair zijn. Dishonored 2 is een vervolg zoals het hoort te zijn: grootser dan de voorloper en met enkele aanpassingen van de kenmerkende gameplayelementen die in Dishonored ook langskwamen.

  39. Rocket League

  De officiële beschrijving van Rocket League is ‘voetbal, maar dan met raket aangedreven auto’s’. Al snel volgt dan de hamvraag: hoe kan een game met rammende autootjes een groot succes worden? Maker Psyonix heeft met voorloper Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars de fundering gelegd voor Rocket League en weet precies wat zij moet doen.

  Ten eerste draait de marketingmachine een stuk beter rondom Rocket League. Niet alleen de naam is simpeler en makkelijker te onthouden, maar de voetbaltitel met voertuigen wordt beter gepresenteerd. Sinds Rocket League in 2015 verscheen is de game groot geworden en heeft zij haar impact achtergelaten met een eigen esport-toernooi, waar jij autootjes halsbrekende en zwevende stunts ziet uitvoeren.

  Rocket League is ook belangrijk geweest voor crossplay tussen de verschillende consoles en vanaf februari 2019 kunnen gamers op een PlayStation tegen Switch-bezitters of Xbox One-gamers een potje spelen. Hierdoor is de impact van Rocket League fors en de titel behoort dan ook tot de 100 beste games van het decennium.

  38. Hollow Knight

  Misschien ken je de snelle en groene kevertjes uit de Mummy-films? Deze wezentjes zijn doodseng en wisten met uiterste precisie onder je huid te kruipen om je van binnenuit op te eten. Hollow Knight doet bijna precies hetzelfde, maar nestelt zich alleen in jouw hoofd om daar lang te blijven zitten. Na verloop van tijd denk je alleen nog maar aan die voortreffelijke en exceptionele metroidvania.

  Als een zogenaamde Knight zwerf jij door een immense wereld die tjokvol zit met verstopte stekkies, geheime doorgangen, machtige en imponerende eindbazen en een gamewereld die zich langzaam voor jou uitvouwt. In het begin ben je een klein wezentje dat bij het minste geringste sterft, maar naarmate de game vordert, groei jij in kracht. Een uitmuntende game die door slechts drie (?!) mensen is gemaakt. Elke metroidvania-liefhebber moet het insect genaamd Hollow Knight toelaten tot zijn hoofd.

  Microsoft

  37. BioShock Infinite

  Een top 100 beste games van het decennium kan niet zonder BioShock en Ken Levine. In 2007 zetten de gamemaker en zijn studio Irrational Games zichzelf op de kaart met een merkwaardig en memorabel verhaal inclusief een specifieke filosofie. Dat de game, en vooral de stad onder de zee Rapture, schitterend oogt met een afwisseling tussen diverse gaven en schietijzers werkt natuurlijk ook mee.

  BioShock Infinite is het langverwachte vervolg van Levine en Irrational Games. Samen met jouw behulpzame en ongewone kompaan Elizabeth loop jij door de magnifieke luchtstad Columbia. Wederom krijg je een diepgaand verhaal met markante ontwikkelingen in een schitterend vormgegeven stad en een solide vechtsysteem. Bovendien behoort Elizabeth simpelweg tot één van de beste gamekompanen ooit en dat is slechts één van de redenen dat de game in de top 100 beste games van het decennium hoort.

  36. Persona 5

  Sinds de jaren 80 wordt er een onderscheid gemaakt tussen de RPG’s die uit het westen komen en de Japanse RPG’s, oftewel de JRPG. De grootste verschillen zijn te vinden in de hoofdpersonages die al zijn ingekleurd en waarmee jij het verhaal moet volgen en de turn-based combat. De Final Fantasy-reeks, Ni No Kuni en Persona behoren volgens deze beschrijving tot het JRPG-genre.

  Die laatste serie zal voor velen het onbekendst klinken, maar de Persona-reeks draait al een tijdje mee. Met Persona 5 wil ontwikkelaar Atlus de spelers nog meer vrijheid geven in combinatie met unieke gaven voor een groep studenten. De game wordt gelauwerd om haar verhaal, visuele en kunstzinnige presentatie en de muziek en zette het JRPG in 2017 weer op de kaart. In 2020 verschijnt Persona 5 Royal, een uitgebreide versie van de titel. Voor gamers die deze titel hebben gemist is er volgend jaar dus nog een kans!

  35. Mario Kart 8 Deluxe

  Karten met vrienden is leuk en met zo’n klein wagentje razendsnel over een parcours racen in Mario Kart is misschien nog wel leuker. Fans van de reeks zaten met smart te wachten op een nieuw deel van de franchise tot Mario Kart 8 in 2014 uitkwam op de Wii U. Inmiddels weten we het allemaal en was de Wii U geen succes. Dit betekende niet het einde voor de racetitel!

  Want op de Switch kreeg Mario Kart 8 nieuwe racewieltjes met een nieuw doel om gamers op de bank, in de trein of op het vliegtuig te vermaken. De game kan eindeloos worden gespeeld en met de random items die je krijgt is de racer een perfecte combinatie tussen pure vaardigheid en geluk. Met diens strakke controle en kleurrijke graphics is Mario Kart 8 Deluxe een titel die niet geheel onverwacht de 100 beste games van het decennium komt binnen scheuren.

  34. PlayerUnknown's Battlegrounds

  Het is al een tijdje gaande dat wij online tegen andere gamers kunnen spelen, maar wat als er nu een modus is waarbij het principe ‘last man standing’ echt telt? Geïnspireerd door de Japanse film Battle Royale gaat Brendan “PlayerUnknown” Greene aan de slag met diverse mods die het basisprincipe van deze film naar voren brengen. Honderd spelers strijden op een slagveld dat steeds kleiner wordt tegen elkaar tot er nog maar één staat.

  PlayerUnknown Battlegrounds is zo’n game en is één van de eerste titels die met het battle royale genre op de proppen kwam. Samen met negenennegentig anderen kom je op een eiland via vliegtuig en moet jij wapens en andere middelen vinden om zolang mogelijk te overleven. Het succes van PUBG is immens en de game is één van de meest-gespeelde titels ooit met meer dan 400 miljoen gamers online. Tot op de dag van vandaag wordt de game veel gespeeld tot er slechts één kampioen op het strijdtoneel staat.

  33. Bloodborne

  Na Demon Souls en Dark Souls gaat Hidetaka Miyazaki aan de slag met een exclusieve titel voor de PlayStation 4. Het Victoriaans geïnspireerde wereldje van Bloodborne lijkt wel alsof H.P. Lovecraft en Bram Stoker een duister wezen hebben gebaard, waarin jij als Hunter mag ronddwalen. Verwacht veel elementen die je ook in Dark Souls ziet, zoals een genadeloze moeilijkheidsgraad, een bijna onnavolgbaar verhaal en uitmuntende gameplay.

  Maar Miyazaki wilde Bloodborne iets anders inrichten en spelers agressiever laten spelen. Niet langer kan jij schuilen achter je schild, want als Hunter is de aanval de beste tactiek. Met een pistool in je linkerhand kan jij vijanden tijdelijk neer krijgen en dan veel schade doen. Xbox-gamers en PC-spelers zullen diep zuchten als zij het meesterwerk dat Bloodborne heet op de PlayStation 4 zien fonkelen. Bloodborne hoort dan ook thuis in de 100 beste games van het decennium en voor de vele liefhebbers is het wachten op het langverwachte vervolg.

  32. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  Het moest de zwanenzang van Hideo Kojima zijn; zijn magnum opus. De Japanse gamemaker heeft zijn project, zijn liefdevolle kindje, zien opgroeien in twintig jaar tijd. Een gamemaker die soms ver zijn tijd vooruit is en in The Phantom Pain komt dat er allemaal uit: een groots, emotioneel en magnifiek verhaal, onvergetelijke personages en een ongeëvenaarde vrijheid.

  Moest ja, want de ruzie tussen Kojima en Konami had toen al een bepaald kookpunt bereikt waardoor mensen in de omgeving wisten: dit komt niet meer goed. Het is de laatste Metal Gear-titel waar Kojima’s stempel zo opgedrukt zit en daar zal The Phantom Pain om onthouden worden. Dé beloofde en grandioze game die nog steeds groots was, maar niet zijn complete potentie wist te halen. Desalniettemin een game die aantoont dat Kojima één van de beste gamemakers in onze tijd is.

  31. The Walking Dead: Season One

  Al meerdere jaren worden gamers lekker gemaakt met de belofte dat ‘jouw keuze ertoe doet’. Vaak wordt er een beetje halfslachtig geknikt met de gedachtegang dat het wel zo zou zijn, want dit zagen we nog niet terug in titels. Totdat Telltale Games met The Walking Dead aankwam, een game die zich in de wereld van The Walking Dead afspeelt en waarin jouw keuzes wel degelijk essentieel zijn.

  The Walking Dead vertelt een emotioneel en aangrijpend verhaal over Lee en het jonge meisje Clementine en draait om morele keuzes die jij als personage moet maken. Red jij iemand, wat misschien het einde van jouw eigen leven kan betekenen? Dit is dé kracht van The Walking Dead in combinatie met het verhaal. De serie kreeg meerdere vervolgen, maar de magie van het eerste seizoen blijft ongeëvenaard. Eén van de games die sowieso in de top 100 beste games van het decennium moet staan.

  Top 100 beste games van het decennium – Welke moeten er volgens jou in?

  Dit waren de nummers 40 tot en met 31 van de 100 beste games van het decennium. Kom morgen terug voor de nummers 30 tot en met 21 van de beste games van het decennium.

  Welke titel moet volgens jou in de 100 beste games van het decennium staan? Geef jouw mening hieronder!

  Dishonored 2

  Verkijgbaar vanaf 11 november 2016

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.