De 100 beste games van het decennium – #30 tot en met #21

Article
vrijdag, 27 december 2019 om 14:00
ss ccc4ce6edd4c454b6ce7b0757e633b63aa93921d1920x1080f1577300791
Het decennium zit er bijna op en de afgelopen jaren zijn er meer dan tal van geweldige en invloedrijke games verschenen. Maar wat waren nu de 100 beste games van het decennium? XGN.nl zet ze voor jou op een rijtje in een mooie top 10, met vandaag de nummers 30 tot en met 21!

30. Counter Strike: Global Offensive

De impact van Half-Life blijft aanwezig en in 2000 was daar een mod van de baanbrekende titel genaamd Counter-Strike. Twaalf jaar later bracht Valve een ander deel in die franchise uit, genaamd Counter-Strike: Global Offensive, waarin een team van terroristen strijd tegen de counter-terroristen. Sommige spelers kunnen de diverse mappen uit CS:GO wel dromen.
Maar met CS:GO is de first-person shooter serie pas echt groot geworden en zelfs zeven jaar na dato zijn er nog miljoenen gamers die elke maand inloggen om een epische strijd aan te gaan. Ontwikkelaar Valve organiseert ook volop toernooien waar de game volop sprankelt. En dat een game na al die tijd nog zoveel wordt gespeeld, geeft wel een teken van diens grootsheid.
ss a3ddf22cda3bd722df77dbdd58dbec393906b6541920x1080f1698745842

29. Stardew Valley

Het maken van jouw idyllische wereldje met een leuk boerderijtje, tjokvol met diverse groenten en planten en het opbouwen van relaties met buurtgenoten. De franchise van Harvest Moon staat er bekend om, maar de Amerikaan Eric Barone was dat gevoel weer kwijtgeraakt. Er was namelijk al lange tijd geen nieuw deel uit de Harvest Moon-serie verschenen, dus hij besloot het heft in eigen handen te nemen.
En gedurende vier jaar ontwikkelde Barone in zijn eentje zijn liefdeskindje, Stardew Valley. Een titel waarin het maken van jouw perfecte wereld centraal staat, terwijl jij er té veel activiteiten naast kunt doen. Vissen, de mijn ontdekken, relaties opbouwen, queesten doen en wat nog meer niet. Nog nooit was het zo leuk om een eigen boerderij te starten en daarom staat Stardew Valley in de top 100 beste games van het decennium.
what remains of edith finch gratis in de epic games store 144933

28. What Remains of Edith Finch?

Het genre van de walking simulator is groot geworden in het afgelopen decennium, met titels als Firewatch, Gone Home en Dear Esther. Maar de impact van What Remains of Edith Finch is misschien wel één van de meest impactvolle. Het massieve en bizarre huis van de familie Finch verbergt vele geheimen en elk familielid heeft zijn of haar eigen verhaal te vertellen. En elk relaas is dan een minilevel dat jou compleet opzuigt.
De game weet gameplay perfect te combineren met het opwindende en mysterieuze verhaal van de Finch-familie. Zo mixt het level rondom Lewis Finch twee verhaallijnen die door elkaar lopen en dat doet ontwikkelaar Giant Sparrow op een onvergetelijke en prachtige manier. De titel is het teken dat games ook als kunstvorm mogen worden aanschouwd in het huidige gamelandschap.
ss 34a428cdd26113e8645b77331d9fc82fcc50a4a21920x1080f1577301617

27. Divinity: Original Sin 2

Het is een grap die je wel vaker voorbij ziet komen op het internet. Als er een grote RPG bijna verschijnt, zullen er vele spelers minstens een paar uur hun eigengemaakte personage aan het aanpassen zijn, voordat ze met de game beginnen. De opties bij sommige titels zijn eindeloos, maar Divinity: Original Sin 2 brengt dit naar een compleet nieuw niveau met ontzettend veel keuzes in de game zelf.
Toch is de vrijheid van Original Sin 2 de grote blikvanger en kan jij er ontzettend veel doen. De titel combineert het hardleerse van oude RPG’s als Baldur’s Gate met een pakkend verhaal, boeiende personages en een tactische en uitdagend vechtsysteem. Niet voor niets wordt Divinity: Original Sin 2 één van de beste RPG’s van de laatste jaren genoemd.
h2x1 nswitch theelderscrollsvskyrim image1600wf1577301459

26. The Elder Scrolls V: Skyrim

Bethesda zal het absoluut niet zo gepland hebben. Een ontzaglijke titel, waarin jij een Dragonborn bent die de wereld van Tamriel moet beschermen tegen een almachtige draak, wordt vooral herkend door één personage: de wachter die beaamt dat hij ook een avonturier was zoals jij, totdat hij een pijl in zijn knie kreeg.
Verder is The Elder Scrolls V: Skyrim een titel die duidelijk uit de stal van Bethesda komt. De RPG waar jij kunt gaan en staan waar jij maar wilt, missies kunt doen en allerlei voorwerpen kan maken heeft dat typische Bethesda-sausje. De impact van de game is niet alleen te zien in de vele memes, maar ook het feit dat de ontwikkelaar op de E3 van 2018 zelfs nog grappen over het spel maakte. Het is tekenend voor de invloed van Skyrim en daarom een verplichting voor de 100 beste games van het decennium-lijstje.
dota2723patch

25. Dota 2

De kracht van DotA, en tegelijkertijd Valve, is dat de maker de keuze en vrijheid geeft aan diens fans om met nieuwe opties en ideeën te komen. Denk bijvoorbeeld aan het eerdergenoemde Counter-Strike of Garry’s Mod, waar meerdere titels uit voortkwamen die gebaseerd zijn op de Source engine van het Amerikaanse bedrijf.
Zo is de eerste DotA een mod van Warcraft III en wordt die titel gezien als één van de eerste games die het MOBA-genre groot maakte. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven en met Dota 2 laat Valve zien hoe goed het bedrijf in vervolgen is. De game blijft trouw aan diens voorganger, maar voegt ook genoeg nieuwe elementen toe om toch verfrissend en uitdagend te zijn. Op dit moment is Dota 2 zelfs nog één van de meest gespeelde games op Steam.
red dead redemption 2 5aeae3c409f5cf1577301521

24. Red Dead Redemption

Voor vele gamers is dit de eerste Red Dead waarmee zij in aanraking zijn gekomen, maar het is officieel de tweede titel die het label Red Dead draagt. Rockstar Games ruilde de auto’s en schietpartijen in het heden in voor een diepgaand verhaal, een bombastische soundtrack en een kolossale wereld die vrij is om te verkennen in het Wilde Westen. Het is ook de titel waardoor er torenhoge verwachtingen waren voor Red Dead Redemption 2.
Niet alleen heeft het dat kenmerkende Rockstar-gen wat door de hele titel stroomt, Red Dead Redemption kreeg op het zombiehoogtepunt ook één van de beste DLC’s die ooit is verschenen. Met Undead Nightmare doken gamers weer die grootse wereld in om nu te strijden tegen legers aan hersenvretende wezens. Een game die thuishoort in de 100 beste games van het decennium.
maxresdefaultf1577301148

23. Portal 2

Waar de eerste Portal al snel een cultstatus kreeg door de fantastische puzzels, het creëren van portalen en de gortdroge en zwarte humor van GLaDOS, daar is deel twee in vele opzichten een verbetering. De puzzels zijn nog uitgebreider en bevatten een perfecte leercurve voor elke speler. Het begint namelijk op een rustig tempo, maar voor je het weet spring, glijd en ren je door diverse kamers terwijl jouw portalgun overuren maakt.
Ook de toevoeging van het robotje Wheatley en Aperture-oprichter Cave Johnson, respectievelijk vertolkt door Stephen Merchant en J.K. Simmons, zijn fantastisch en zorgen voor een charme-offensief dat ongekend is. Portal 2 bevat ook een toffe en bijzondere multiplayer die draait om communicatie en coördinatie. Samenwerken is dan ook essentieel om het einde van de levels te bereiken.
super mario galaxy 2 gameplay4 1f1577301067

22. Super Mario Galaxy 2

Na de eerste Super Mario Galaxy begint maker Nintendo aan een update-versie voor de game, genaamd Super Mario Galaxy More. Maar gaandeweg het ontwikkelingsproces komt het Japanse bedrijf erachter dat zij té veel ideeën heeft. De relatief korte productieperiode loopt dan ook al snel uit naar een tweeëneenhalf-jarige tijdsspanne van maken en schrappen.
Het wordt vooral maken en de game bevat al het goede van Super Mario Galaxy, maar heeft meer dynamische omgevingen, power-ups en zelfs Yoshi. Het wordt vooral maken en wederom mag jij als Mario langs verschillende sterrenstelsels reizen om zoveel mogelijk sterren te verzamelen en natuurlijk Princess Peach te redden van de kwaadaardige Bowser. Nintendo laat hiermee zien hoe je een opvolger maakt: grootser met meer grandeur en daarom staat Super Mario Galaxy 2 in de 100 beste games van het decennium.
h2x1 nswitchds overwatchlegendaryedition image1600wf1577301018

21. Overwatch

Zoals wij eerder al in deze top 100 beste games van het decennium aangaven, is het multiplayerelement steeds groter geworden. De opkomst van MOBA-titels, evenals het battle royale genre, zijn hier perfecte voorbeelden van. En een grootmacht op het gebied van online is toch wel Blizzard, die met haar ‘hero-shooter’ Overwatch veel aandacht trok en dagelijks nog steeds trekt.
De game is makkelijk om te begrijpen, schotelt je meer dan dertig speelbare personages voor die allemaal een unieke gave hebben en schitterende cartoonachtige graphics. Overwatch betekent voor velen dan ook een uurtje plezier of een epische strijd, waar de kleinste fout fataal kan zijn. Sinds de release in 2016 is de game ook een gezag op het gebied van esports.

Top 100 beste games van het decennium – Welke moeten er volgens jou in?

Dit waren de nummers 20 tot en met 21 van de 100 beste games van het decennium. Kom morgen terug voor de nummers 20 tot en met 11 van de beste games van het decennium.
Welke titel moet volgens jou in de 100 beste games van het decennium staan? Geef jouw mening hieronder!