De 100 beste games van het decennium – #90 tot en met #81

  Het decennium zit er bijna op en de afgelopen jaren zijn er meer dan tal van geweldige en invloedrijke games verschenen. Maar wat waren nu de 100 beste games van het decennium? XGN.nl zet ze voor jou op een rijtje in een mooie top 10, met vandaag de nummers 90 tot en met 81.

  Lees hier de nummers 100 tot en met 91.

  90. Thumper

  Een gewelddadig ritmische titel. Het klinkt uniek en bijzonder en dat is Thumper ook. In de muzikale game moet jij goed luisteren naar de deuntjes en op het juiste moment de muzieknoten op jouw scherm aanraken. Het doet denken aan de vele Guitar Hero-titels, maar in Thumper gaat het allemaal een stukje sneller.

  Hiernaast moet je namelijk ook nog diverse objecten ontwijken, via gebogen muren de bocht pakken en zelfs vijanden verslaan. En om het allemaal nog baanbrekender te maken, geeft ontwikkelaar Drool jou ook slechts één leven. Eén verkeerde bocht of te laat een tegenstander zien en je mag weer opnieuw beginnen bij een checkpoint. Maar zodra je een level haalt, dan vloeit er een magnifiek gevoel door je lichaam. Daarom verdient Thumper een plekje in de 100 beste games van het decennium.

  Microsoft

  89. Outlast

  Bij horrorgames draait het vooral om de atmosfeer die wordt gecreëerd. Amnesia: The Dark Descent wist dit in het vorige decennium uitstekend te doen en Outlast volgt braaf in diens voetsporen. Als onderzoeksjournalist Miles Upshurr mag jij een psychiatrische ziekenhuis gaan verkennen. Hier wachten enkele horrorclichés op jou, zoals gestoorde dokters en patiënten die compleet zijn doorgedraaid.

  De duisternis is niet je vriend, maar gelukkig heb je wel een camera met nachtvisie waarmee jij de omgeving kan bekijken. Het maakt de zoektocht naar de waarheid iets dragelijker, maar tegelijkertijd moet jij ook rekening houden met het aantal batterijen dat je hebt. Tot op de dag van vandaag zijn er nog vele Let’s Plays van Outlast, waarin je gamers ziet in angst ziet reageren voor de vele schrikmomenten.

  88. Yakuza 6: The Song of Life

  Op het eerste gezicht lijkt het een interessant principe: een serie rondom het leven van een yakuza-lid, de Japanse criminele organisatie. Toch is de serie vooral in het Westen niet al te bekend en er is geen hype rondom de titels zoals bij Grand Theft Auto wel het geval is. Dat is een doodzonde, want de Yakuza-titels vertellen een meeslepend verhaal rondom Kazuma Kiryu en zijn perikelen.

  Behalve dit heeft de game ook tal van minigames die jij kan spelen en bevat Yakuza een excellent vechtsysteem met diverse moves, waarmee Kiryu zijn vijanden tot pulp slaat. Het zesde deel uit reeks is dan ook een culminatie van alle voorgaande delen: een heerlijk vechtsysteem, tientallen minigames waar jij uren mee aan de slag kan en een ontroerend verhaal dat je met tranen achterlaat.


  87. Superhot

  Het aspect van tijd staat in vele games al centraal, maar de manier hoe ontwikkelaar Superhot Team het toepast voor haar game Superhot zagen wij nog niet eerder. De first-person shooter ziet er op het eerste gezicht minimalistisch uit, maar de kicker komt pas als je beweegt: dan vloeit de tijd ook. Dit betekent dat als jij rond rent, jij tientallen tegenstanders op je dak krijgt.

  In Superhot moet je dus goed gaan nadenken over de volgende stap die jij zet. Met een fles in je hand kan jij een vijand uitschakelen, waarna zijn wapen door de lucht vliegt. Vang deze snel, schakel iemand anders uit en gooi na vier kogels het lege pistool op een andere vijand. De stunts die jij uitvoert zijn fenomenaal en het lijkt soms alsof je John Wick zelf bent. Een interessante premisse en daardoor krijgt Superhot een plek in de 100 beste games van het decennium.

  86. Wolfenstein: The New Order

  Het is misschien lastig voor te stellen in het hedendaagse gamelandschap, maar de eerste Wolfenstein-titel was een top-down game met stealth-elementen. Pas sinds Wolfenstein 3D draait het om B.J. Blazkowicz die honderden nazi’s de dood injaagt met zijn geweren. In de opvolger Return to Castle Wolfenstein gebeurt dit ook nog veel, maar daarna viel de serie een beetje stil.

  In 2009 is er nog Wolfenstein, maar de serie keert pas echt terug in vorm met Wolfenstein: The New Order. MachineGames ontwerpt een actievolle avonturengame, al blijft het doel hetzelfde: nazi’s uitschakelen. De game gaat ook dieper in op B.J. Blazkowicz en zijn verhaal en schotelt zelfs een alternatieve wereld voor, waarin nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog wint. Het resultaat is een enerverend verhaal gecombineerd met heerlijke gunplay.

  85. Papers, Please

  Als douaneambtenaar de vele paspoorten die voor jouw neus liggen controleren en bepalen wie er wel of niet het land binnen mag. Dit is het uitgangspunt van indie-game Papers, Please, waarin jij als ambtenaar deze keuze moet maken. Die lijkt simpel op het eerste gezicht, want het correct binnenlaten van bewoners of reizigers levert geld op voor jouw gezin en het maken van fouten heeft een negatief effect op jouw salaris.

  Maar wat als er een smekende echtgenoot voor je paspoorthokje staat die het land in wil om in contact te komen met zijn zieke vrouw? De keuze wordt op dat moment een stuk lastiger en dat is precies het doel van maker Lucas Pope. Papers, Please laat jou worstelen met zulke vraagstukken en hoort thuis in de 100 beste games van het decennium.

  84. Tom Clancy's Rainbow Six Siege

  Na het succes van de twee Vegas-titels was de vraag om een nieuwe Rainbox Six-titel groot. Ubisoft begint dan ook snel aan de ontwikkeling van Patriots, een game die zou draaien om een terroristische organisatie genaamd de True Patriots, die New York lastigvallen. Zou draaien om ja, want Patriots wordt in 2014 geannuleerd door de Franse gamemaker.

  De ontwikkelaar wilde een reboot voor de franchise en komt uiteindelijk met Rainbow Six Siege, een titel die vooral draait om de bloedstollende multiplayer en tactieken die jij moet toepassen. De strijd tussen aanvallers en verdedigers vergt het uiterste van jou en de game is nog steeds razend populair en wordt door vele miljoenen nog dagelijks gespeeld.

  83. Diablo III

  Fans van Diablo zaten vol verlangen te wachten op een nieuwe toevoeging in de dungeon crawler reeks. Het geduld werd flink getest en in 2008, toen Diablo III al zeven jaar in ontwikkeling was, kondigde Blizzard het nieuwe gedeelte aan. En er zullen weinig titels in deze lijst zijn die hetzelfde pad hebben bewandeld als Diablo III.

  Maar al te graag wilden de enthousiaste Diablo-supporters de game liefhebben bij de lancering, maar door de altijd online functie, niet werkende servers en een veilinghuis waar spelers echt geld konden inzetten, was er best pittige kritiek. Blizzard leerde van haar fouten, paste game-elementen aan en en heeft sindsdien een solide dungeon crawler neergezet die op bijna elke console nu te vinden is. Het proces en de verbeteringen zorgen voor uitstekende titel en één die in de 100 beste games van het decennium thuishoort.

  82. The Stanley Parable

  De invloed van Half-Life 2 blijft immens met het aantal mods dat gebaseerd is op de Source engine uit Valve’s titel. The Stanley Parable zit ook in dat lijstje en met de game gooit de Amerikaanse gamemaker Davey Wreden vele principes overboord. Als Stanley bepaal jij namelijk compleet zelf wat jij doet en de game past zich aan naar jouw keuzes.

  Dit is natuurlijk iets wat je wel vaker ziet in games, maar niet in deze vorm. Als kantoorslaaf beweegt Stanley door een immens gebouw en kan hij kiezen: volg jij jouw eigen weg of laat jij je leiden door de Britse verteller? Een wandeling met Stanley door het kantoor is dan ook een ervaring die jij absoluut niet mag missen en mag ontbreken in de 100 beste games van het decennium.

  81. Super Smash Bros. Ultimate

  Wat zou het toch tof en geweldig zijn als Mario, Link en Donkey Kong eens tegen elkaar vechten! Dat moet Masahiro Sakurai in de jaren 90 hebben gedacht toen hij begon met de opzet van Super Smash Bros. Inmiddels is de reeks één van de succesvolste vechtseries aller tijden en in 2018 verscheen het vijfde deel in de franchise: Super Smash Bros. Ultimate.

  Ultimate bevat alle personages uit de voorgaande games en voegt zelfs nieuwe vechters toe aan het immense rooster. Als gamer heb jij de keuze uit maar liefst 80 personages, waarmee jij de vijanden het scherm uit moet rammen. Met zoveel personages is er een keuze voor iedereen, het vechten werkt nog fijner en er zit zelfs een complete singleplayermodus in.

  Top 100 beste games van het decennium - Welke moeten er volgens jou in?

  Dit waren de nummers 90 tot en met 81 van de 100 beste games van het decennium. Kom morgen terug voor de nummers 80 tot en met 71 van de beste games van het decennium.

  Welke titel moet volgens jou in de 100 beste games van het decennium staan? Geef jouw mening hieronder!

  Thumper

  Verkijgbaar vanaf 13 october 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.