De beste games van 2019 volgens Luuc ten Velde

  Wat is 2019 weer een heerlijk jaar geweest voor games zeg! Vanaf het begin van het jaar verschenen er toppers voor in de console en dus moest deze lijst wel geschreven worden. Dit zijn de beste games van 2019 volgens ondergetekende, Luuc ten Velde.

  Als het op gamen aankomt zijn er een aantal manieren waarmee je me snel kunt inpakken. Geef me een goed verhaal, maak me aan het janken of schotel me gameplay voor die zo strak in elkaar steekt en je hebt al snel een stapje voor. Dit jaar waren er meer dan genoeg games die dat wisten te doen, dus laten we maar snel beginnen met mijn lijst van de beste games van 2019.

  10. The Outer Worlds

  We trappen deze lijst af met de RPG waar ik me ontzettend heb vermaakt het afgelopen jaar: The Outer Worlds. De game was voor mij een warme deken die me terug deed denken aan Fallout vanwege de bekende mechanics. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk gezien Obsidian Entertainment verantwoordelijk was voor Fallout: New Vegas.

  Dit keer kreeg de ontwikkelaar gelukkig de vrijheid om een compleet eigen wereld op poten te zetten en dat is op fantastische wijze gedaan. De personages zijn bijzonder gestoord, de humor is duisterder dan de nacht en ik genoot met volle teugen. Een tweede deel zou in mijn ogen dan ook niet misstaan.

  9. Days Gone

  Van de ene RPG gaan we door naar de andere, namelijk Days Gone. De Bend Studio-titel is eigenlijk Open World: The Video Game, maar dat vond ik eigenlijk wel tof. Zoals ik in de review al duidelijk maakte genoot ik onwijs van de open wereld vol met Freakers en het is dankzij de verschillende verhaallijnen (ieder met progressiebalken) dat ik helemaal in de wereld werd gezogen.

  Op natuurlijke wijze leken de verhalen in elkaar over te lopen waardoor ik zonder dat ik er erg in had ineens negen uur achter onafgebroken aan het gamen was. De game heeft dan ook meer dan genoeg om te doen en nu de bugs verdwenen zijn is het zeker een titel die ik mensen kan aanraden. Mocht je Days Gone gemist hebben, ga terug om de titel te spelen.

  8. Catherine: Full Body

  Plek acht in mijn beste games van 2019 lijst gaat naar Catherine: Full Body. Deze remaster/remake van de 2011-titel voegt net genoeg toe dat ik een plekje aan dit doldwaze avontuur gun. Met Rin als toevoeging ontstaat er een nog gekkere liefdesverhouding die het verhaal opschudt waarvan ik met teugen genoot.

  Daarbij is het puzzelen in de verknipte droomwereld nog steeds uitdagend en zijn de aanpassingen op het puzzelsysteem een welkome verandering voor terugkerende spelers. Hoewel ik zelf niet lang ben blijven hangen na de release, snap ik wel dat veel mensen kunnen genieten van de multiplayer. Wie zin heeft in een bijzonder avontuur van Atlus (de studio achter Persona 5) kan met Catherine zijn geluk niet op.

  7. Sayonara Wild Hearts

  Het is goed mogelijk dat je niet weet wat Sayonara Wild Hearts is en dat is bijzonder jammer. Het is een toffe indietitel die op Apple Arcade (en later andere platformen) uitkwam die me wist te grijpen door de constant veranderende gameplay. Van racer tot fighter tot platformer, het gaat alle kanten op in Sayonara Wild Hearts.

  Het tofste aan de game is in mijn ogen de rode draad, namelijk dat deze game een speelbare soundtrack is. De muziek staat centraal en is onwijs tof om naar te luisteren. Combineer dat met een toffe artstyle en een leuk verhaal en je hebt zeker een van de beste games van 2019 in mijn ogen.

  6. Untitled Goose Game

  Ja, dat lees je goed. THE GOOSE IS LOOSE in mijn lijst met beste games van 2019. Vanaf het moment dat deze titel werd aangekondigd wist ik dat ik met deze verschrikkelijke gans op stap zou gaan. Het bizarre concept en de simpele artstyle trokken me erg en op de dag van de release koos ik dan ook voor Untitled Goose Game en niet voor Link’s Awakening.

  Wat volgde was een fantastisch puzzelavontuur met een relaxerende soundtrack waarmee ik me onwijs heb vermaakt. Kon ik eindelijk mijn ware aard tonen als een irritante gans die mensen de stuipen op het lijf jaagde? Reken maar van yes en laten we allemaal hopen op een vervolg. Honk, honk!

  5. Borderlands 3

  We zijn alweer bij mijn top vijf beste games van 2019 aangekomen en daar op de vijfde plek vinden we Borderlands 3. De titel waarover ik dit jaar flink verslag heb mogen doen scoort hoge ogen dankzij de sublieme wijze waarop Borderlands naar 2019 is gebracht. Wie teruggaat naar deel 2 of het origineel merkt gelijk dat deze vast zitten in een andere tijd.

  Deel 3 brengt namelijk het gedeelde loot-systeem dat zoveel problemen oplost, sliden tijdens het schieten en maakt de omgevingen een onderdeel van de gameplay. Het zijn dit soort veranderingen waardoor ik terug blijf keren naar Borderlands 3. De game speelt als een trein (zolang je geen splitscreen gebruikt) en ik zie mezelf de game nog vele uren spelen. Al helemaal met de komst van de DLC’s.

  The Pokémon Company

  4. Pokémon Shield

  Een andere game waar ik nog veel tijd in zal steken is Pokémon Shield. Een van de twee Gen 8 games die eerder dit jaar verscheen wist me helemaal in te pakken en inmiddels heb ik al een goede zestig uur in de titel zitten. Als mega Pokemon-fan is dat dan ook niet verwonderlijk.

  Toch wist de game zelf me wel te verbazen door een paar goede vernieuwingen, waarvan de Wild Area de grootste is natuurlijk. Deze wist me omver te blazen en bevat meer dan genoeg plezier om me nog maanden te laten spelen. Samen met vrienden Gigantimax Pokémon verslaan is een genot en ze vervolgens in PvP de grond in stampen is nog tien keer beter!

  3. Star Wars Jedi: Fallen Order

  Op de derde plek staat Star Wars Jedi: Fallen Order. Mijn Star Wars hart is groot en werd dit jaar getrakteerd op vele nieuwe projecten binnen het universum. De beste daarvan is in mijn ogen het verhaal van Cal Kestis die op de vlucht is voor de Empire en een plek moet vinden in het universum als Jedi.

  Het toffe verhaal in combinatie met de bikkelharde gameplay wist me omver te blazen en zelfs na het verhaal wilde ik verder spelen. De wereld is opgebouwd als een Metroidvania met meer dan genoeg om te ontdekken na de credits. Ik ben dan ook zeker van plan om dit nog meer te gaan doen tijdens de feestdagen.

  2. Death Stranding

  Het zilver in mijn lijst met de beste games van 2019 gaat naar Death Stranding. De nieuwe titel van grootmeester Hideo Kojima leek in eerste instantie totaal de plank mis te slaan voor mij, maar naarmate ik meer tijd in de game stak begon het allemaal te klikken. De puzzelstukjes kwamen op hun plek terecht en ik begon te genieten.

  In de week dat ik de game speelde voor de review was er niets anders waaraan ik kon denken. Het eerste waarmee ik wakker werd was met de vraag hoe het verhaal van Sam Porter Bridges verder zou gaan en het laatste voordat ik in slaap viel was een gedachtespinsel over Mad Mikkelsens fantastische acteerkunsten in de game. Ik leefde Death Stranding en genoot (na een uurtje of vijf) van ieder moment.

  De gameplay die je constant uitdaagt om na te denken over hoe je je een weg zou banen door het oogstrelende landschap in combinatie met een meesterlijke soundtrack zorgde in mijn ogen voor een van de beste games van het jaar. Zelfs als de gameplay je minder trekt is er genoeg reden om te spelen. Het verhaal en de acteerprestaties zijn het waard om mee te maken.

  1. Kingdom Hearts III

  Uiteindelijk is er maar een game die ik op de eerste plek kon zetten en dat is natuurlijk Kingdom Hearts III. De Square Enix-Disney mashup waar ik al jaren naar uitkeek kwam eindelijk begin dit jaar op de mat en dus was het tijd om op avontuur te gaan met Sora. De gameplay is precies wat je van Kingdom Hearts verwacht: niet zulke strakke gevechten, maar wel constant billen knijpen.

  Daarbij werd een verhaal voorgeschoteld dat eindelijk het verhaal dat al 17 jaar in de maak is afsluit. Dat deze ondanks de gecompliceerde geschiedenis toch zo goed is, valt een wonder te noemen in mijn ogen. Misschien heeft het te maken met het grafische pracht en praal dat van ongekende kwaliteit is of is het de sublieme soundtrack.

  Waarschijnlijk is de grootste reden voor het succes de selectie van Disney-werelden die je constant vooruit duwen in het verhaal. Met Olaf in de sneeuw spelen of met Hercules Olympus redden; het is allemaal fantastisch in mijn ogen. Ik ben dan ook wel een groot Disney (en Kingdom Hearts-fan) dus ja, deze keuze komt niet onverwachts. Kingdom Hearts III is mijn Game of the Year!

  Het beste van 2019 voor jou op een rij!

  Nu 2019 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2019! Houd de site in de gaten voor dagelijks om 12.00 en 16.00 uur een nieuwe lijst met het beste van wat 2019 ons heeft gebracht.

  The Outer Worlds

  Verkijgbaar vanaf 25 october 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.