De 100 beste games van het decennium - #60 tot en met #51

  Het decennium zit er bijna op en de afgelopen jaren zijn er meer dan tal van geweldige en invloedrijke games verschenen. Maar wat waren nu de 100 beste games van het decennium? XGN.nl zet ze voor jou op een rijtje in een mooie top 10, met vandaag de nummers 60 tot en met 51.

  Lees hier de nummers 70 tot en met 61.

  60. Outer Wilds

  Deze top tien, waarin de nummers 60 tot en met 51 van de 100 beste games van het decennium sieren, wordt afgetrapt met één van de meest recente games: Outer Wilds. In de Outer Wilds ben jij een naamloos personage dat allerlei planeten en oude beschavingen ontdekt, terwijl de klok tikt. De zon wordt namelijk elke 22 minuten een supernova en ontploft daarna, waarna jij sterft. Hierna kan je weer opnieuw beginnen met jouw verkenningsreis.

  Maar dit herhalingsproces dient als les, want zo leer je steeds meer over het universum, de planeten en samenlevingen die ooit floreerden in een ver verleden. De Outer Wilds laat je eigenlijk elke keer hetzelfde doen, maar dit voelt nooit saai of vervelend aan. Jouw doel is het redden van het universum en als je daarvoor meerdere keren sterft: dikke prima.

  59. Hitman (2016)

  Als je aan Hitman denkt, gaat je gedachtegang toch al snel naar de kale huurmoordenaar Agent 47. Vanaf 2000 stapten wij in het strakke pak van de man zonder naam en dat decennium zag meerdere titels verschijnen als Contracts en Blood Money. In 2012 was daar Absolution, maar daar ontbreekt één groot element: de vrijheid die Hitman kenmerkt.

  In de games krijg jij namelijk meerdere opties om jouw doelwitten uit te schakelen en kan jij vogelvrij, met de juiste kleding aan, door een level dwalen. Vergiftig iemand, blaas hem op met een bom of schiet hem van afstand neer. De opties zijn eindeloos en met de episodische afleveringen van Hitman in 2016 zette IO Interactive zichzelf op de kaart. Parijs, Marrakesh of het Japanse eiland Hokkaido: je mag het allemaal zien en ervaren.

  Nintendo

  58. LA Noire

  Detective spelen, velen vinden het fascinerend. Op zoek naar sporen, bewijs verzamelen en natuurlijk verdachten ondervragen. Het Australische Team Bondi wil dit verwezenlijken met LA Noire en kondigt de titel in 2005 aan. Na een heleboel gehannes achter de schermen en flink wat klachten over de werkdruk, verschijnt LA Noire in 2011.

  Jij staat in de schoenen van detective Cole Phelps en mag in een open wereld misdaden oplossen en achter criminelen aanjagen. Daarbij doe je al het eerdergenoemde, maar de kracht van LA Noire lag toentertijd in de gezichtsuitdrukkingen. Met meer dan 32 camera’s probeerde de maker een zo echt mogelijk gezicht neer te zetten, waarna jij moest kijken of iemand loog, twijfelde of de waarheid sprak. Een waardevolle toevoeging voor de 100 beste games van het decennium.

  Nintendo

  57. Xenoblade Chronicles

  Zou Xenoblade Chronicles ook groot zijn geworden zonder Operation Rainfall? Het is een vraag die Nintendo zichzelf wel een paar keer zal stellen, maar de immense toewijding van fans betekende dat titels als Xenoblade Chronicles, The Last Story en Pandora’s Tower naar het westen kwamen. Tot op dat moment had het Japanse bedrijf geen enkele intentie om Xenoblade Chronicles in Europa of Noord-Amerika uit te brengen.

  Gelukkig hebben zij dat wel gedaan en daar heeft Operation Rainfall, een campagne van fans om de games daar uit te brengen, aan bijgedragen. Hierdoor konden wij genieten van het grootse Xenoblade Chronicles, waarin jij op de bevroren lichamen van twee giganten een episch verhaal ziet ontrafelen. Chronicles wordt tot vandaag één van de beste RPG’s van de laatste jaren genoemd.

  56. Her Story

  Het ontrafelen van een verhaal kan op meerdere manieren plaatsvinden, maar Her Story is in dat opzicht wel erg uniek. Als rechercheur krijg jij de taak om een zaak van een vermiste man op te lossen. Hiervoor krijg jij een database aan clips te zien, waarin de vrouw van de man wordt geïnterviewd, maar deze staan niet in chronologische volgorde.

  Aan jou de taak om de antwoorden van de vrouw in context te plaatsen en erachter te komen wat er nu precies is gebeurd. De live action die wordt gecombineerd met het oubollige menu van de computer zorgen voor een bepaalde charme dat het lijkt alsof je een echte misdaadfilm aan het bekijken bent, terwijl jij de controle over de knoppen hebt.

  55. Return of the Obra Dinn

  Lucas Pope staat al eerder in deze top 100 beste games van het decennium met Papers, Please en ook zijn tweede titel is een waardige toevoeging. Return of the Obra Dinn is een bijzonder project met een eigenaardige stijl en draait wederom om een hoofdpersoon die jij niet zo snel in een game zou zien.

  Als belastingambtenaar krijg jij namelijk de taak om het schip de Obra Dinn te inspecteren, maar hier komt het puzzelelement naar voren. Het schip is leeg en jij moet de 60 mensen identificeren met een speciaal horloge dat de laatste momenten voor iemands dood laat zien. Het is absoluut geen makkelijke taak en jij moet namen elimineren, functies in je hoofd houden en de inrichting van het schip zelf in de gaten houden. Een opwindend avontuur op een rumoerig schip.

  54. Fallout: New Vegas

  Een schier onmogelijke taak voor maker Obsidian Entertainment leek het: het succes van Fallout 3 proberen te evenaren met een andere Fallout-titel. Natuurlijk is Obsidian een grootmacht op het gebied van RPG’s, maar het blijft geen makkelijke klus. Toch slaagt de Amerikaanse ontwikkelaar er met vlag en wimpel in, want velen hebben nu nog warme herinnering aan New Vegas.

  Als een naamloze koerier word jij voor dood achtergelaten in een greppel en mag jij uit gaan vinden wat er nu precies is gebeurd. In de klassieke RPG zoektocht van Fallout: New Vegas dwaal jij over uitgestrekte vlaktes, loop je interessante personages tegen het lijf en vind je tal van zijmissies. Grafisch is het geen pracht en praal, maar door de boeiende en merkwaardige personages en het fantastische verhaal blijf je dwalen. Dwalen over die uitgestrekte vlaktes.

  Nintendo

  53. DOOM

  Hoe maak je de grootvader van de first-person shooters weer relevant? Een lastig vraagstukje, maar ontwikkelaar id Software weet waar haar krachten liggen. De reboot van de franchise is terugkeer naar vorm, waarin jij als de Doom Guy door verschillende levels stuift en allerlei demonen afslacht. Ondertussen word je voortgedreven door een fantastische en bombastische soundtrack, waardoor de aderen in je lichaam opzwellen en zelfs de strijd willen aangaan.

  De reacties op de eerste demo op de E3 2015 zijn dan ook razend enthousiast en vele gameliefhebbers kijken dan al snel watertandend uit naar DOOM. Voeg daar ook nog de zogenaamde ‘glory kills’ aan toe, waardoor je monsters op de meest uiteenlopende manieren afmaakt, en je hebt een shooter die zichzelf tegelijkertijd belachelijk maakt en serieus neemt.

  52. Journey

  Communiceren doen wij vaak via taal, maar natuurlijk is non-verbale communicatie ook een belangrijk onderdeel. Wijzen, knikken of wegdraaiende ogen zijn slechts enkele tekenen die iets aangeven, iets meedelen. Een game waarin jij op een reis gaat, de Journey, naar een berg in de verte draait om dit laatste principe.

  Jij kan namelijk andere mensen tegenkomen, maar niet met elkaar praten. Via een muzikale toon kan je wel iets aangeven en elkaar helpen. Dat is bijzonder in een game die niet direct erg duidelijk is, maar wel erg intuïtief aanvoelt en waar geen enkele ontdekkingsreis hetzelfde is. Journey liet ons zien dat een verhaal op de meest bijzondere manieren kan ontstaan; of dat nu alleen is of met de hulp van anderen. Een titel die verplicht in de 100 beste games van het decennium moet zitten.

  51. Batman: Arkham City

  Superheldengames stonden vaak bekend als bijster slechte games, simpele projecten die direct na een film uitkwamen om nog wat extra geld binnen te harken. Dat veranderde in 2009 met Batman: Arkham Aslyum toen Rocksteady Studios liet zien hoe je een superheldentitel maakt: een pakkend verhaal, een memorabel vechtsysteem en een briljante sfeer.

  De tweede titel uit de Arkham-reeks volgt twee jaar later met Arkham City. Waar Arkham Asylum jou nog beperkt laat qua vrijheid op het eiland, laat de maker de teugels nu wat vieren. In Arkam City mag jij gaan en staan waar jij maar wilt. Tal van zijmissies, honderden verzamelobjecten voor de Riddler en een bloedstollend verhaal dat eindigt met een enorme twist. De verwachtingen voor Arkham Knight waren door dit deel zo hooggespannen.

  Top 100 beste games van het decennium – Welke moeten er volgens jou in?

  Dit waren de nummers 60 tot en met 51 van de 100 beste games van het decennium. Kom morgen terug voor de nummers 50 tot en met 41 van de beste games van het decennium.

  Welke titel moet volgens jou in de 100 beste games van het decennium staan? Geef jouw mening hieronder!

  Outer Wilds

  Verkijgbaar vanaf 30 may 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.