‘PS5 games worden na de zomer stukken beter’

News
dinsdag, 16 april 2024 om 10:00
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531
Er gaan al een tijdje geruchten dat er een PS5 Pro in de maak is. In de afgelopen weken ligt er weer flink olie op het vuur dankzij gelekte specificaties. Nu zegt Tom Warren van The Verge meer te weten over wat Sony zelf aan ontwikkelaars zegt over de console.
Warren schrijft over de volledige specificaties van de PS5 Pro. Zoals eerder gemeld is de grafische kaart flink verbeterd: interne documenten van Sony zeggen dat hij zo’n 45 procent sneller is dan wat er nu in de PS5 zit. De nieuwe GPU zou er vooral op zijn gericht om betere ray tracing mogelijk te maken en hogere resoluties te halen bij hogere framerates.
De processor zou hetzelfde zijn, maar in een nieuwe modus gebruikt kunnen worden die hem tot 10 procent sneller maakt. In die modus moet de nieuwe grafische kaart wel iets inleveren, maar het gaat volgens Sony om ongeveer 1 procent slechtere performance. Games kunnen ook gebruik maken van meer RAM, wat vooral goed is voor de nieuwe PSSR-upscaling feature.

‘Alle games moeten deze zomer voor PS5 Pro zijn’

Games die grote voordelen halen uit de verbeterde hardware, kunnen een PS5 Pro Enhanced-label krijgen. Ontwikkelaars zouden nu testkits van de PS5 Pro kunnen bestellen om te kijken of hun games dat label kunnen krijgen. Dat moet al heel snel resultaat leveren.
Sony verwacht namelijk dat alle games die in augustus worden ingediend om op PS5 te verschijnen, compatibel zijn met de PS5 Pro. Dat wil niet zeggen dat er vanaf dat moment al games in de winkel liggen die op de PS5 Pro beter draaien. Nadat een game is ingediend, gaat er nog wat tijd overheen voor hij uitkomt.
Maar naar verluidt komt de PS5 Pro dit jaar nog uit. Hij zou in het najaar moeten verschijnen. Ontwikkelaars kunnen hun bestaande games ook PS5 Pro Enhanced maken via een patch. Waarschijnlijk bestaat het aanbod games dat bij lancering geschikt is voor PS5 Pro vooral uit die titels en kunnen spelers daarna van bijna all first-party titels verwachten dat ze PS5 Pro Enhanced worden.