Zo kan je onthouden waar je je auto hebt geparkeerd

Article
maandag, 29 april 2024 om 17:00
parkeerplaats autos
We maken het bijna allemaal wel een keer mee: je wil terug lopen naar je auto, maar je bent helemaal vergeten waar je hem hebt geparkeerd. Maar met deze tips kan je altijd je auto terugvinden.
Een familie uit Brabant is momenteel al ruim anderhalve week op zoek naar hun geparkeerde auto, die ergens in Utrecht is achtergelaten. Het kortetermijngeheugen van de 70-jarige bestuurder is niet meer zo best en probeer dan nog maar eens de precieze parkeerlocatie terug te vinden.
Maar zelfs met een gezond geheugen, kan het plotseling voorkomen dat je niet meer weet waar je auto staat. Heb je hem gezet in een andere straat dan normaal, heb je geparkeerd op een gigantische car park of heb je hem op een goedkoop plekje neergezet vlak voordat je op vakantie ging? Je kan zomaar een lastige zoektocht voor je kiezen krijgen.
Daarom is het geen overbodige luxe om een geheugensteuntje te hebben voor de parkeerlocatie van je auto. Met de onderstaande manieren kan je eenvoudig weer je auto terugvinden en hoef je niet alleen een beroep te doen om je eigen geheugen.

Google Maps

Een van de makkelijkste methodes is Google Maps, de populaire app van de zoekmachinegigant. Veel Nederlanders gebruiken Google Maps al om te navigeren naar hun plaats van bestemming, dus om vervolgens ook in de app te markeren waar je je auto neerzet is weinig extra moeite.
Tik op het blauwe bolletje dat je eigen locatie aangeeft en je krijgt een aantal opties te zien. Kies vervolgens voor ‘Save parking’ of ‘Je parkeerplek opslaan’ en de app onthoud die precieze plek als je parkeerplek.
Wil je later weer terugkeren naar je auto en kan je wel een reminder gebruiken, typ dan ‘Parkeerlocatie’ in de zoekbalk. Google Maps zal je daarna snel en gemakkelijk naar je auto leiden.

Google Assistant

Ook een andere app van Google kan uitkomst bieden als je wil onthouden waar je je auto parkeert. De stemassistent van het bedrijf, Google Assistant, heeft namelijk een ingebouwde functie om je parkeerlocatie op te slaan.
Open de app of zeg ‘Hey Google’ om de aandacht te trekken van de assistent. Vervolgens kan je via een voice command de app opdragen om te onthouden waar je je auto neerzet of een bepaalde locatie in een parkeergarage (bijvoorbeeld vak B32). Je moet hiervoor overigens wel eerst je locatie hebben ingesteld op je smartphone.
Als je vervolgens later weer je auto wil vinden, kan je eenvoudig aan Google Assistant vragen waar je ook alweer je auto hebt neergezet. Wil je heel lollig doen, dan kan je ook de naam van een bepaalde film uit 2000 gebruiken.

Apple AirTag

De twee apps van Google werken met software, maar je kan ook de hardware-kant op gaan. Wil je zeer nauwkeurig via GPS-tracking bijhouden waar je auto is, dan kan je daarvoor een Apple AirTag gebruiken.
Als de AirTag is geactiveerd, dan kan je de locatie van het apparaatje terugvinden op de kaart in de Zoek Mijn-app. Wanneer je eenmaal dichtbij de tracker bent, dan kan je iPhone je er met een pijltje naartoe brengen. Je ziet niet alleen de richting, maar ook hoe ver je verwijderd bent van je auto.
Het nadeel van een Apple AirTag is dat je wel in het bezit moet zijn van een iPhone en het per tag een paar tientjes kost, terwijl de apps van Google gratis zijn. Het voordeel is wel dat je precies op de hoogte blijft van de locatie van je auto, ook als hij gestolen wordt.
Apple AirTag - 1 stuk Image
Apple AirTag - 1 stuk
EUR34.99
Op voorraad
Koop op bol.

Maak een foto

WIl je niet afhankelijk zijn van locatiegegevens, internet of een relatief duur apparaatje, dan is er ook nog een heel simpele manier om te onthouden waar je je auto hebt geparkeerd. Maak namelijk gewoon een foto van de straatnaam waar je auto staat of het parkeervak in de garage. Op die manier weet je snel en eenvoudig waar je (grofweg) geparkeerd staat.
Deze methode is alleen niet helemaal foolproof. Hoewel het goed werkt als je bijvoorbeeld in een vrij korte straat staat, is het minder handig als je je auto hebt neergezet in een straat die een aantal kilometer lang is. Of wat te denken van een grote parkeerplaats bij een winkelcentrum of woonboulevard. Daar is niet altijd een duidelijk herkenningspunt te vinden of wordt er niet gebruikgemaakt van een systeem met letters en cijfers.
De beste manier is dan ook om meerdere methodes met elkaar te combineren. Noteer je parkeerplaats bijvoorbeeld met Google Maps en maak nog even een foto van de straatnaam waar hij geparkeerd staat. Je zal dan nagenoeg altijd wel je auto terug kunnen vinden.