Zijn er games waarvoor je straks een PS5 Pro nodig hebt?

Article
maandag, 29 april 2024 om 19:00
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531
Het lijkt vrij waarschijnlijk dat Sony een verbeterde versie van de PS5 uitbrengt. Die moet games een stuk mooier maken en beter laten draaien. Maar betekent dat ook dat er games zullen zijn die alleen op de vernieuwde console draaien?
Het bestaan van de PlayStation 5 Pro lijkt vrijwel zeker. De console kan waarschijnlijk nog betere plaatjes en stabielere performance leveren dan de huidige versie. Naar verluidt wil Sony na de zomer dat alle nieuwe games rekening houden met de extra kracht van de PS5 Pro.
Maar betekent dat ook dat er games zullen zijn die misschien helemaal niet speelbaar zijn op de normale PS5? Het is geen onlogische gedachte dat een beetje extra kracht net het verschil kan maken tussen een game die wel of juist niet op de standaard PS5 kan draaien. Toch lijkt het niet heel waarschijnlijk dat de PS5 Pro exclusieve games krijgt.
playstation 5 8f1603819759

Geen precedent

De PS5 Pro zou niet de eerste keer zijn dat er binnen dezelfde generatie een console uitkomt die krachtiger is dan het eerste model. PlayStation, Xbox en Nintendo hebben alle drie wel eens een Pro-console uitgebracht, zij het niet altijd met de Pro-naam. Soms zijn er ook inderdaad exclusieve games voor de verbeterde versies, zoals bij de New Nintendo 3DS uit 2015.
Maar bij Sony is zoiets nog niet gebeurd, in ieder geval niet bij de PS4 Pro. Er waren genoeg games die betere prestaties beloofden op een PS4 Pro, maar tot het bittere einde is elke PS4 game speelbaar geweest op het standaardmodel. Het was in de laatste jaren soms een beetje behelpen op de originele PS4, maar de games werkten wel.
Eenzelfde situatie lijkt waarschijnlijk bij de PS5 en de PS5 Pro. Voor zover bekend vraagt Sony ontwikkelaars om rekening te houden met de PS5 Pro en zijn er richtlijnen voor wat een game moet bieden om “PS5 Pro enhanced” te heten. Maar dat suggereert nog niet dat er games exclusief voor PS5 Pro zullen zijn.
close up playstation 5 ps5 dualsensef1604590553

Hardware-verschil niet bijzonder groot

Het ziet er ook niet naar uit dat de PS5 Pro al te veel krachtiger is dan de bestaande PS5. Veel componenten zouden hetzelfde zijn, waaronder de processor. Het grootste verschil zit hem naar verluidt in de grafische kaart, die op de PS5 Pro betere ray-tracing en 4K-resolutie bij 60 fps mogelijk maakt.
Momenteel is er weinig dat erop wijst dat de PS5 Pro games kan draaien die totaal onmogelijk zijn op de PS5. Ray-tracing is er bijvoorbeeld al op de PS5, maar dus kennelijk niet zo goed als op de Pro-versie. Ook zijn zowel 4K als 60 fps opties op de huidige console, alleen is het bij veel games niet tegelijk mogelijk.

PS5 Pro exclusives financieel niet handig

Verder is het natuurlijk twijfelachtig of het voor Sony wel handig is om een PS5 Pro exclusive te maken. Voor zover bekend is maar een klein deel van alle verkochte PS4-consoles een PS4 Pro geweest. Elke game die exclusief voor een Pro-console gemaakt wordt, beperkt alleen maar onnodig zijn bereik.
Dat lijkt misschien een manier om meer Pro-consoles te verkopen, maar op de verkoop van een game verdient Sony in verhouding meer dan op een console. Het is dus een stuk fijner voor Sony’s portemonnee als alle PS5-eigenaren potentiële spelers zijn voor een nieuwe game. Daar weegt een paar enthousiastelingen die een Pro-console koopt voor een klein aantal exclusives niet tegenop.

Populair Nieuws