Nieuwe PS5 Pro feature kan gebruikt worden voor 'alle PlayStation games'

News
woensdag, 20 maart 2024 om 16:00
Het lijkt erop dat de PS5 Pro een DLSS-achtige feature krijgt genaamd PSSR. En die feature is naar verluidt te gebruiken voor alle PlayStation games, niet alleen PS5 titels.
Er gaan al een lange tijd geruchten dat de PlayStation 5 een mid-gen upgrade krijgt in de vorm van een PS5 Pro. Deze week is er een grote leak geweest over de nieuwe versie, met een releaseperiode en veel details over de specificaties. De belangrijkste informatie betreft PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling), een DLSS-achtige feature waar al een paar geruchten over gingen, maar nu echt bevestigd lijkt te zijn.
Met de feature kan de resolutie van een game kunstmatig omhoog worden geschaald, waardoor de framerate een stuk hoger is dan zonder PSSR. Het doel zou met de feature zijn om 4K 60 fps mogelijk te maken of 8K 30 fps op de PS5 Pro - met nog veel hogere doelen op toekomstige consoles. Momenteel draait de PlayStation 5 4K voornamelijk op 30 fps.
Volgens Digital Foundry blijkt de feature bovendien niet beperkt tot alleen PS5 games. Met terugwerkende kracht zouden alle PlayStation games kunnen profiteren van de technologie.]

“Uit onthullingen van ontwikkelaars blijkt dat de techniek kan worden teruggezet naar elke bestaande PlayStation-game. Dit staat haaks op de 'back compat plus'-functies die werden toegevoegd aan PS4-games die op PS5 draaien, waarbij games op moderne ontwikkelomgevingen (SDK's) moesten draaien. Dit kan van cruciaal belang zijn bij het upgraden van bestaande PS5-games die last hebben van problemen met de beeldkwaliteit.”

Nog even geduld hebben

Met de leaks kijken nog meer spelers uit naar de komst van de PS5 Pro. Naar verluidt moeten we alleen nog wel even wachten. Het zou namelijk de bedoeling zijn om de verbeterde console eind 2024 uit te brengen. Sony zal dan waarschijnlijk willen profiteren van de feestdagen.