Vijf bordspellen om de lente mee te vieren

Article
zaterdag, 08 april 2023 om 15:00
everdell doosf1622395062
Het is lente. Dat betekent dat de bloemetjes gaan bloeien en fruit aan de bomen hangt. De eendjes en konijnen hebben jonkies en het weer is aangenaam. Ook zijn er veel meer insecten, en zit iedereen met hooikoorts permanent verstopt. Wij nemen het goede en het slechte, en nemen het als thema voor een selectie bordspellen om aan te raden. Vrolijk pasen!

Dixit: konijnen

Voor ons schetst weinig meer een beeld van de lente dan een groepje (jonge) konijnen die vrolijk rond aan het huppelen zijn. En aangezien je in Dixit ook konijnen bent leek het ons een goede plek om deze lijst mee te openen. Oké, dus je gebruikt ze alleen om punten bij te houden. Dit is dan ook het eerste spel op de lijst.
In Dixit is hebben de spelers een hand vol kaarten. Op die kaarten staan enkel prachtig geïllustreerde afbeeldingen die van alles kunnen zijn. Elke beurt is er een hoofdspeler, die een van de afbeeldingen op hand semivaag beschrijft en de bijbehorende kaart gesloten op tafel legt. Alle andere spelers leggen ook gedekt een kaart bij die zo goed mogelijk aan die beschrijving voldoet, waarna de kaarten geschud en opengedraaid worden. Dan mag iedereen behalve de hoofdspeler raden om welke kaart het gaat. Raad je het goed, dan krijg je punten. Raadt iemand verkeerd op jouw kaart, dan krijg je ook punten. Maar als iedereen het goed of fout krijgt ontvangt de hoofdspeler helemaal niets en de rest wel, dus beschrijf je plaatje niet té goed.
Dixit is leuk om te spelen met je vrienden. Door de beschrijvingen die gegeven worden leren jullie verrassend veel over elkaar. En als je Odyssey gebruikt in plaats van (of samen met) het basisspel kunnen er maarliefst twaalf spelers meedoen. Bovendien ben je ook buiten jouw beurt actief betrokken, waardoor je niet de hele tijd zit te wachten. Dus het is ideaal voor grote vriendengroepen of aangetrouwde familie. Daarnaast zijn de regels simpel genoeg dat ook de ukkies en de vrienden die nog altijd denken dat Monopoly hét voorbeeld van een spel is prima mee kunnen doen.
dixit startopstellingf1634051464

Hibachi: Barbecue

Hoe het met jullie zit weten we niet, maar wij houden wel van een goede barbecue. Als er een tuin en goed weer is vinden we het absoluut een reden om de gril aan te zetten en er een lekker avondje van te maken. En goed weer, dat hoort bij de lente. Dus hebben we ook Hibachi toegevoegd aan deze lijst.
Hibachi is een Japanse vorm van barbecue waar je heerlijke maaltijden mee kan maken. In het spel zijn jullie allemaal chefs en is het doel drie orders te vervullen voor je concullega's dat doen. Maar om een order te vervullen moet je aan ingrediënten komen, en in Hibachi kom je daaraan door met pokerchips ernaar te gooien en vervolgens te hopen dat niemand anders je eraf stoot. Of je kan natuurlijk juist lekker gaan botsen om je tegenstanders te etteren.
Hibachi is hilarisch omdat alles zo heerlijk mis kan gaan. Je weet precies wat je moet doen om alles op zijn plek te krijgen, maar omdat je daarvoor moet mikken en gooien pakt het vaak niet zo uit. Dan lacht iedereen je uit, en jij lacht ook stilletjes mee. Aan de andere kant gaat het soms ook precies volgens plan, en dan geeft de hele tafel je applaus. Het maakt niet uit dat jullie tegenstanders zijn, want Hibachi gaat veel meer om de reis dan de bestemming.
inhoudf1644496292

Hive: Insecten

Als jij last hebt van arachnofobie of de overkoepelende entomofobie is de lente misschien wat minder aangenaam. Er zijn veel meer insecten, en ze komen ook je huis in. Fruitvliegjes, muggen, noem ze maar op. Om deze ongemak te eren wijden we onze derde entry aan Hive.
Hive is een spel voor twee spelers. Elke beurt mag je een insect op het 'bord' plaatsen, of een van jouw insecten verplaatsen. We zetten 'bord' tussen aanhalingstekens omdat die er niet echt is. Of nou ja, de insecten vormen samen het bord. Het doel is om je tegenstanders koningin te omsingelen.
In essentie is Hive een soort hele rare versie van schaken. Elk insect beweegt anders, en je hebt van elk maar een of twee. Er is geen kanselement, dus dit is een spel van pure strategie. Als je je tegenstander te slim af bent win je, en geen dobbelsteen die dat voor je kan verpesten. Ook is de manier waarop het bord werkt en daardoor hoe de positie van de insecten jouw en je tegenstanders opties verandert interessant. Dit is een spel voor doordenkers en planners die een keertje wat anders willen dan het klassieke schaken.
hive speelstukkenf1680801148

Photosynthesis: plantengroei

In de lente bloeien de bloemen en zijn de bladerdekken van de bossen lekker gevuld met groene blaadjes. Vervelend als je hooikoorts hebt, maar je kan ook niet ontkennen dat het er prachtig uitziet. Dus hebben wij voor jullie een spel uitgezocht dat een levend bos vormt dat groeit, krimpt en er ondertussen prachtig uit ziet.
In Photosynthesis zijn de spelers elk een soort boom, en is het de bedoeling jouw boomsoort zo goed mogelijk te laten groeien in het bos. Als je hebt opgelet met biologie weet je al wat hier een grote factor in gaat spelen: zonlicht. Bomen (en andere planten) zetten dit om in energie, die jij vervolgens mag gebruiken om je bomen te laten groeien of om zaadjes te laten versprijden. Ook werpen deze stijve jongens schaduwen, waardoor ze elkaar ook zon ontnemen. Stel jouw roots goed op en blokkeer je tegenstanders takkendingen zodat zij geen zon ontvangen en jij wel om dit strategische spel te winnen. Oh en de zon gaat rond, dus timing is ook belangrijk.
Ook in Photosynthesis is er geen element van kans. Bovendien kunnen bomen niet lopen. Het zijn geen Enten! Dus moet je goed nadenken over waar jij je zuurverdiende zonne-energie aan besteedt, en waar je jouw zaadjes uitzaait. Zelfs welke bomen je laat groeien maakt uit, want een hogere boom vangt meer wind, maar vooral ook zonlicht. Photosynthesis is dus hoog taktisch, voor strategische doordenkers.
photosynthesis mooi bordf1637175080

Everdell: Diertjes

"Hebban olla uogala nestas hagunnan hinase hic enda thu?" Je hebt dit regeltje misschien wel eens eerder gehoord tijdens Nederlands op de middelbare. Het betekent 'hebben alle vogels hun nestje gebouwd behalve jij en ik?' En hoewel de middeleeuwse monnik het niet letterlijk over een vogelnest had, hebben wij dat wel. Want in de lente moeten alle nestjes klaar zijn voor de babydiertjes die eraan komen. Met dat in ons achterhoofd willen wij het hebben over Everdell.
In Everdell is elke speler de burgemeester van een fabeltjesstadje. Het is pas lente, maar je wil het bouwen natuurlijk niet uitstellen tot de winter. Want dan is de winterslaap. Uiteindelijk blijft er maar één stadje staan, dus moet jij de beste bouwen. Dit doe je door grondstoffen te verzamelen met je werkers en die vervolgens te gebruiken om gebouwen te bouwen of critters werk aan te bieden in jouw stad. Pas alleen wel op, want je hebt maar zoveel acties per ronde en bovendien mag je maar 25 dingen in je stad plaatsen. Dus efficientie is belangrijk.
Everdell heeft prachtige speelstukken die ook nog eens goed aanvoelen. Dit maakt het haast een speeltje, zo lekker is het om ermee te spelen. Daaronder ligt ook een lekker spelletje dat misschien iets ingewikkelder is dan de rest op deze lijst, maar in de praktijk best lekker weg speelt. Everdell is voor spelers die een tikkeltje meer ervaring hebben met bordspellen, maar niet alles tot in de puntjes uit willen denken zoals bij Photosynthesis. Het is ook voor mensen die pracht en praal wel kunnen waarderen, en dat ook met hun handen willen ervaren.
everdell startopstelling

Zomertijd

Dit waren vijf spellen met een lentethema. Weet jij nog bordspellen die absoluut op deze lijst horen? Laat het dan vooral weten in de comments. Maar zelfs als je dat niet doet wensen wij je een vrolijk pasen en een fijne lente!

Populair Nieuws