Bordspel van de week: Dixit

Article
zondag, 17 oktober 2021 om 17:00
dixit startopstellingf1634051464
Sommige mensen kunnen uren naar een schilderij staren, en komen dan zelfs met de vreemdste, vaak poëtische beschrijvingen. Als ze daar dan over vertellen kan het best mooi zijn om gewoon te luisteren naar waar zij mee komen. Zelfs als jij zelf niet zoveel interesse hebt in het kunstwerk. Maar het kan natuurlijk ook fijn zijn om te ontdekken dat iemand hetzelfde ziet als jij. Je hebt plots een metgezel die de wereld op een bepaalde hoek hetzelfde ziet als jij. En dat is fijn.
Met dat in ons achterhoofd gaan wij een kijkje nemen naar Dixit in deze editie van bordspel van de week. Dat gevoel ligt namelijk aan het hart van het spel. In Dixit probeer je anderen niet te slim af te zijn, en hoop je ook niet meer geluk te hebben. Je beschrijft een kunstwerk en kijkt wie begrijpt waar je het over hebt. Het is een kijkje in het hoofd van je vrienden, maar op een abstracte manier en leuke manier.

Waarom Dixit?

Kan jij een mooie illustratie wel waarderen? Vind je het leuk om deze illustraties op vreemde manieren te beschrijven? Zoek je graag uit wat je vrienden bedoelen als ze iets raars zeggen? Ben je op zoek naar een spel waar winnen eigenlijk niet echt uitmaakt? Heb je een redelijk grote vriendengroep, en zoek je iets simpels om met zijn allen te spelen? Dan is Dixit misschien wel wat voor jou.
Potjes Dixit duren niet lang, en ze kunnen gemakkelijk gespeeld worden terwijl je bijkletst met vrienden die je tijdens de coronaperiode niet zoveel gesproken hebt. Maar net als de plaatjes op de kaarten heeft het wel een zekere schoonheid. Elke ronde is een puzzel die jullie met zijn allen creëren en dan per persoon proberen op te lossen. En iedereen heeft een ander stukje van de oplossing. Omdat het gaat om de fantasie en verbanden die een speler legt, kan alles in jullie leven een hint zijn. De keer dat jullie met zijn allen naar de bios gingen om Dune te kijken. Of misschien verwijst het wel naar een van Ella's favoriete nummers.
Dixit is bedoeld voor een groepje vrienden dat graag met elkaar omgaat en elkaar redelijk kent. In 'Binnengrappen en persoonlijke ervaringen' komen we erop terug, maar houd in je achterhoofd dat dit spel leuker is als je het speelt met mensen die je kent en saaier wordt als je het speelt met vreemden.
dixit startopstellingf1634051464

Wat is Dixit?

Dixit is verdeeld in rondes, en in elke ronde is er een verteller. Die kiest een kaart uit iemands hand, legt het gesloten op tafel en beschrijft het. De rest kiest, op basis van die beschrijving, ook een kaart uit hun handen en voegt die bij de stapel. De verteller schudt ze, en legt dan alles open. Daarna moet iedereen raden welke kaart van de verteller is. Raad je het goed, dan krijg je punten. Denkt iemand dat het gaat om jouw kaart, dan krijg je ook een punt.
Voor de verteller is het iets ingewikkelder. Die krijgt namelijk punten als iemand het goed raadt, maar niet als iedereen het goed heeft. Je moet daarom op zoek naar een zekere balans. Als je te duidelijk bent weet iedereen waarschijnlijk wat je bedoelt. Maar als je te vaag bent heeft misschien niemand het goed. En in beide gevallen ben jij de enige die geen punten verdient.
dixit radenf1634051518

Wat is het punt?

De punten zijn noodzakelijk om iedereen te motiveren zijn best te doen, maar eerlijk gezegd maakt niets minder uit dan winnen in Dixit. Het is vergelijkbaar met Cards Against Humanity. Uiteindelijk gaat het om de verhalen die je creëert, en niet om wie er met de winst naar huis gaat.
Het punt is misschien meer de prachtige afbeeldingen, en dat Dixit je aanmoedigt ze uitgebreid te bestuderen. Al gauw merk je op dat elke kaart barst van de grote, maar ook kleine details die je kan gebruiken voor je semivage beschrijving. Wat je ermee doet is helemaal aan jou. Maar in onze ervaring is het wel erg leuk om achteraf uit te leggen wat je bedoelde.
dixit puntenf1634051588

Binnengrappen en persoonlijke ervaringen

Dus jij bent deze beurt de verteller. Je bestudeert de kaarten in je hand en denkt na over een semivage beschrijving die je kan geven. Waar ga je voor? Hoe weet je dat Merel je wel begrijpt, maar Mees niet?
Vaak slaan we terug op binnengrappen en persoonlijke ervaringen. Als je iets hebt meegemaakt met Merel en was niemand anders erbij, dan kan je jouw beschrijving daarop baseren. Maar pas wel op, want niet iedereen vindt het even leuk als je deze methode blijft gebruiken. Zeker als je jouw beschrijvingen steeds richt op je partner, met wie je uiteraard veel meer tijd besteedt.
Het is daarom beter als je iedereen in de groep kent, in plaats van een of twee. Dan heb je niet alleen unieke ervaringen met ze gedeeld, je hebt ook een idee van hoe iedereen denkt. Spellen zijn leuker als iedereen betrokken is, en met Dixit is dat niet anders. Kies je toch voor iets waar alleen jij en je partner iets mee te maken hebben? Zorg er dan ook voor dat er een leuk verhaal achter zit dat je achteraf kan vertellen. Dan trek je iedereen het spel weer in.
dixit kaarten

Uitbreidingen en edities

Dixit heeft twee edities en tientallen uitbreidingen. Als je het spel even googlet vind je al gauw dat de keuze reuze is. Heb je ze allemaal nodig? Absoluut niet. De uitbreidingen voegen alleen meer plaatjes toe aan de selectie. Als jij en je vrienden het spel vaak genoeg gespeeld hebben, of een specifieke kunststijl mooi vinden kan je natuurlijk altijd een setje toevoegen. Maar inhoudelijk verandert het spel niet. Dus het is puur aan jullie.
Er is een klein verschil tussen Dixit en Dixit Odyssey in dat Odyssey twaalf spelers ondersteunt en de originele versie 'maar' acht. Om die reden zouden we eigenlijk altijd voor Odyssey gaan. Zeker omdat ze gek genoeg even veel geld kosten. Maar als de plaatjes van het origineel je meer aanspreken moet je vooral gaan voor wat je oog trekt. Je kan wel beiden kopen en ze behandelen als uitbreidingen, maar dan ben je wel tien euro duurder uit voor iets dat gewoon hetzelfde is.
En als je vindt dat je toe bent aan een uitbreiding, raden we je aan even door wat foto's heen te gaan. Elke uitbreiding voegt even veel kaarten toe (84), maar ze hebben vaak wel een bepaalde stijl. Dus het komt neer om wat jij mooi vindt, of wat je om andere redenen aanspreekt. Kijk even op de achterkant wat in de doos zit. Op bol.com kan je even door de foto's gaan. En als je in een winkel zit is er misschien een open doos waar je doorheen kan bladeren als je het lief vraagt. Lokale winkeliers helpen je altijd graag, dus dat raden we zeker aan!
Dit was een kijkje naar Dixit. Op moment van schrijven kan je zowel de originele versie als Odyssey verkrijgen voor €29,95 bij bol.com. Vond je dit artikel leuk, en zou je wel meer willen lezen over bordspellen? Neem dan eens een kijkje naar de andere artikelen van bordspel van de week, of misschien wel bordspel zondag. Als dit op de site staat zijn we waarschijnlijk net terug van Essen Spiel, dus daar kan je binnenkort ook een artikel over verwachten. En binnenkort beginnen we eindelijk met echte bordspelreviews! Heb je vragen, opmerkingen of voorstellen voor een nieuwe editie? Laat het dan vooral weten in de comments.