Wat is Tiger King op Netflix nou precies?

  Je hebt ondertussen vast al wel eens gehoord van een bepaalde 'Carole Baskin' en een man met een blond matje en een gigantisch ego. We hebben het natuurlijk over de ontzettend populaire Netflix serie Tiger King. Wat is Tiger King op Netflix eigenlijk en waarom is het zo populair? Wij leggen het hier voor je uit!

  Netflix

  Wat is Tiger King?

  Naast het produceren van de meest succesvolle series zoals Stranger Things en The Witcher staat Netflix er ook om bekend dat ze onwijs goede en interessante documentaires uitbrengt. Zo was de mini docu-serie 'Don't Fuck with Cats' een tijdje geleden ook het onderwerp van heel veel gesprekken. Momenteel is Tiger King de nieuwste Netflix-hit.

  In deze Netflix docu volgen we Joe Exotic, een excentrieke zoo-keeper. Al snel komen we erachter dat Joe alles behalve een 'normale' zoo-keeper is. De passie van Joe is het fokken en verzamelen van wilde katachtigen. Daarnaast blijkt Joe het geweldig te vinden om in de spotlights te staan en is hij dol op aandacht.

  Waar de documentaire al snel nog interessanter wordt, is wanneer we worden voorgesteld aan Carole Baskin. Aan het begin van de docu lijkt zij de complete tegenpool van Joe te zijn. Carole Baskin is het hoofd van de non-profit organisatie Big Cat Rescue. Exotic en Baskin blijken dus een enorme hekel aan elkaar te hebben en doen er alles aan om elkaar het leven zuur te maken.

  Hoeveel afleveringen heeft Tiger King?

  Hoe meer je van de docu-serie kijkt, hoe gekker het verhaal wordt. Er gebeuren veel dingen die je vanaf het begin totaal niet aan ziet komen, hierdoor is het ontzettend makkelijk om meteen meer van het verhaal te willen zien. Aangezien er in totaal acht afleveringen zijn van ongeveer 50 minuten is Tiger King ook een serie om makkelijk te bingen. In principe kun je de laatste zelfs overslaan.

  Die laatste aflevering is een speciale achtste aflevering. Deze werd kort na de oorspronkelijke uitzending op het platform uitgebracht. Gezien de serie al ontzettend populair was voor de uitgave van die laatste afleveringen, waren er dan ook grote verwachtingen. Ook is er een serie over de documentaire in de maak met Nicolas Cage in de hoofdrol.

  Netflix

  Wat maakt het zo populair?

  Sinds release blijkt Tiger King net zo populair te zijn als Stranger Things. De reden dat veel mensen zo geïnteresseerd en enthousiast over deze docu-serie zijn, is omdat de hele serie iets is wat we nog nooit eerder hebben gezien. Wanneer je denkt aan zoo-keepers en het onderhouden van grote katachtigen, zijn oplichting, verdenking van moord en types als Joe Exotic waarschijnlijk wel het laatste waar je aan zou denken. Het wordt zelfs zo bizar dat één van de personages een presidentieel pardon aan wil vragen bij Donald Trump, president van de Verenigde Staten.

  Het is dan ook ontzettend onvoorspelbaar. Bepaalde situaties die in de serie voorkomen zijn zelfs zo heftig dat je mond ervan open valt. Tegen de tijd dat je alle gekte hebt gezien, is het vooral leuk om het vervolgens nog eens allemaal met vrienden en familie na te bespreken. 'Heb ik dit nou echt gezien?' en 'Denk je echt dat ze hem heeft vermoord?' zijn vragen die je veel in gesprekken terug kan horen.

  Netflix

  Opvallende types

  De 'personages' die we in de docu-serie tegenkomen zijn vaak ook vermakelijk om naar te kijken. Joe Exotic, ofwel de 'Tiger King' is een goed voorbeeld hiervan. Exotic is totaal niet wat je van de Tiger King zou verwachten. Hij beschrijft zichzelf dan ook als een homoseksuele redneck met een matje die constant een geweer rondslingert.

  Naast het verzorgen van de grote katachtigen doet Joe er alles aan om beroemd te worden, dit probeert hij door de gekste dingen te doen. Al vrij snel in de serie komen we er bijvoorbeeld achter dat Joe aan een zangcarrière werkt en het belangrijk vind om veel gave videoclips op te nemen. Later in de serie probeert Joe zelfs de politiek in te gaan en mee te doen aan de presidentiële verkiezingen. Veel kijkers vinden Joe daarom ontzettend komisch om naar te kijken.

  Toch zou Tiger King niet compleet zijn zonder Joe's ergste rivaal Carole Baskin die nadat de serie uitkwam ontzettend veel aandacht in de media erbij kreeg. Het was misschien niet de originele bedoeling om haar zo belangrijk te maken in de serie, maar fans kunnen niet ophouden over het feit dat Carole eerst heel onschuldig leek met de beste bedoelingen totdat er veel meer aan de hand bleek te zijn rondom haar verhaal.

  Een van de meest besproken onderwerpen uit de serie gaat over de geruchten dat Carole Baskin haar eigen man zou hebben vermoord. Net als veel andere personen uit de serie, vinden fans haar verhaal toch wel heel erg verdacht en geloven dat Baskin haar man echt aan de tijgers zou hebben gevoerd. Op de dag van vandaag is dat gerucht nog steeds niet bevestigd...

  Netflix

  De controversie

  Toch zijn er een aantal mensen die hun vraagtekens achter de serie zetten. Is het wel goed om mensen zoals Joe Exotic en Carole Baskin zoveel aandacht te geven? Veel critici vinden het niet gepast dat vrijwel alle aandacht naar de personen in de serie terwijl de katachtigen, en hoe zij behandeld worden, uiteindelijk veel meer op de achtergrond komen te vallen. Daarnaast is er ook critici die vinden dat er een verkeerde 'schurk' is uitgekozen in Tiger King.

  Veel kijkers genieten van Joe Exotic's komische trekjes en over hoe dramatisch hij kan zijn. Maar er zijn ook minder leuke trekjes aan dit figuur die toch best problematisch blijken te zijn. Zo zou hij een gevaar zijn met zijn geweren en te impulsief reageren. Daarnaast zou zijn haat voor Carole Baskin volgens sommige kijkers veel te ver gaan.

  Daarnaast waren er ook een paar kleinere klachten. Al vrij vroeg in de serie maken we kennis met Kelci “Saff” Saffery, een medewerker van Joe die een paar jaar geleden haar hand is verloren toen een tijger haar aanviel. Zelf is Kelci een van de meest onproblematische personen die in de serie voorkomt, maar een aantal fans waren minder blij dat Netflix haar 'verkeerde' naam zou hebben gebruikt. Kelci Saffery zou namelijk transgender zijn en gaat als man genaamd 'Saff' door het leven.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.