Deze 5 features moet de iPhone 15 hebben

Article
zaterdag, 15 oktober 2022 om 9:00
iphone 14 pro plus colorsf1670947103
De iPhone 14 ligt nog maar even in de winkel, maar de iPhone 15 is ongetwijfeld al in ontwikkeling. De vraag is, zeker na de wat teleurstellende iPhone 14, wat voor features de iPhone 15 krijgt. Wat ons betreft zijn deze zeer welkom.

Dynamic Island en always-on voor iedereen

Of de overstap van iPhone 13 naar 14 de kosten en moeite waard is, hangt sterk af van het model dat je kiest. De gewone iPhone 14 is op wat kleine details na bijna niet te onderscheiden van de iPhone 13, maar de iPhone 14 Pro komt met nieuwe features in de vorm van een always-on display en het nieuwe Dynamic Island. Dit zouden we bij de iPhone 15 graag op alle modellen willen zien.
Het is op zich niet ondenkbaar dat Apple dat inderdaad gaat doen. Het zou niet de eerste keer zijn dat pro-features even later naar de gewone modellen komen. Maar tegelijkertijd zou het een typische Apple-zet zijn om deze features wat langer Pro-exclusief te houden. Vooral met het always-on display, wat op Android-telefoons al jaren vrij gebruikelijk is, vinden we het eigenlijk hoognodig dat alle iPhones het krijgen.
iphone 14 prof1672917626

Een nieuw design

Er waren even geruchten dat de iPhone 14 een nieuw design zou krijgen, maar dat is niet het geval gebleken. In de Pro-modellen heeft de notch plaatsgemaakt voor het Dynamic Island, of liever de uitsnede waar het Dynamic Island omheen is gemaakt. Maar in grote lijnen is het design voor de iPhone 14 voor het derde jaar op rij hetzelfde.
Dat zouden we dan ook graag anders zien in de volgende iPhone, al was het maar om de eentonigheid te doorbreken. Toch hopen we ook dat een nieuw design meer toegevoegde waarde heeft. Het Dynamic Island bewijst dat een kleine verandering een hele nieuwe feature teweeg kan brengen, dus het lijkt ons interessant om te zien wat de volgende grote verandering allemaal met zich mee brengt.
20220920 iphone 14 pro 6f1663700070

USB-C

Je batterij is bijna leeg, maar gelukkig ben je niet op een onbewoond eiland. Er is vast wel iemand in de klas, op het werk, of in huis die hierop was voorbereid. Je vraagt of iemand een iPhone oplader te leen heeft, maar helaas: al hun telefoons hebben USB-C. Kon iemand nou maar verplichten dat alle telefoonopladers op alle telefoons passen.
Oh wacht, dat kan: de EU gaat opladen via USB-C voor elektronica verplichten. Dat gaat alleen pas in de herfst van 2024 in, dus apple zou de iPhone 15 nog gewoon met Lightning op de markt kunnen brengen. Maar we zouden graag zien dat Apple voor deze keer een klein beetje vooruit denkt. Een iPhone kan lang genoeg meegaan tot in een Europa waar USB-C de standaard is.
Toegegeven, er zijn geruchten dat Apple al werkt aan USB-C voor de iPhone. Het bedrijf zou de overstap volgens sommige analisten zelfs al een tijdje willen maken. Maar soms wordt dit soort veranderingen dan toch niet doorgevoerd, dus wij duimen dat Apple de iPhone 15 USB-C geeft. We weten dat het kan.
20220920 iphone 14 pro 2f1663699993

Periscooplenzen

Apple houdt wel van een camerasnufje. Of het nou software is of een nieuwe lens, elke iPhone verbeterd de camera wel op één of andere manier. Bij het standaardmodel van de iPhone 14 scheelde het zelfs niet veel of een betere selfiecamera was de enige verandering ten opzichte van de iPhone 13.
Desondanks is er nog altijd geen iPhone met een periscooplens. Voor wie niet op de hoogte is: een periscooplens maakt het mogelijk om veel betere optische zoom op je telefoon te krijgen. Voor optische zoom heb je namelijk veel bewegende delen nodig en door spiegels te gebruiken als in een periscoop kun je die bewegende delen kwijt in je telefoon zonder dat je een veel dikkere behuizing nodig hebt. Verschillende Android telefoons gerbruiken dit soort lenzen al.
Ook Apple zou er naar verluidt al mee bezig zijn. Het duurt alleen even, want eerdere schattingen dat de lenzen met de iPhone 14 geïntroduceerd zouden worden moesten worden bijgesteld. Hopelijk kunnen ze de iPhone 15 wel halen, want een grote cameraverbetering is wat ons betreft welkom.
2022 09 15 iphone 14f1670935818

Een betaalbare iPhone 15

Als er één ding is wat we toch eigenlijk wel gek vinden aan de iPhone 14 is het de prijs. Apple heeft een reputatie voor hoge prijzen, maar het valt dit jaar extra op. Om de één of andere reden kost de goedkoopste iPhone 14 meer dan 1000 euro en dat is toch echt wel gortig. We zeggen het nogmaals: hij is nauwelijks veranderd ten opzichte van de iPhone 13, dus hij zou eigenlijk bijna goedkoper moeten zijn.
Nou hebben we natuurlijk te maken met inflatie en leveringsproblemen bij veel techbedrijven. Maar de meeste smartphonefabrikanten slagen er nog steeds in om een vlaggenschip op de markt te brengen dat minder dan 1000 euro kost. Apple doet of iets heel erg verkeerd met de productiekosten en de winstmarge van de iPhone, of je betaalt je werkelijk scheel aan de naam.
Het is een trend die we graag weer de andere kant op zien gaan bij de iPhone 15. Want het kan toch eigenlijk niet dat alleen de iPhone SE nog enigszins in de buurt komt van betaalbaarheid.

Populair Nieuws