‘Apple komt pas na iPhone 14 met grote cameraverbetering’

News
donderdag, 14 juli 2022 om 12:00
iphone 13 premiera 2 scaledjpg 344325628f1632137263
Smartphonefabrikanten besteden veel aandacht aan het verbeteren van de camera’s op hun telefoons. Ook Apple is bezig met de nodige verbeteringen, maar neemt daar wel de tijd voor. Een nieuw soort camera waar het bedrijf aan werkt hoeven we volgens een analist nog niet in de iPhone 14 te verwachten.
Dat smartphones dun zijn is fijn voor de consument, maar heeft nadelige gevolgen voor camera’s. In een dun apparaat is namelijk weinig ruimte voor de bewegende delen die nodig zijn voor optische zoom. Dit terwijl optische zoom veel betere beeldkwaliteit levert dan digitale zoom.
Om daar wat aan te doen gebruiken veel smartphonefabrikanten al een tijdje een periscooplens, waarbij spiegels het mogelijk maken om optische zoom te krijgen in een dun apparaat. Apple werkt daar ook aan, maar hoewel eerder geschat werd dat deze lens in 2022 geïntroduceerd kon worden, zegt Analist Ming-Chi Kuo nu dat we de periscooplens niet in de iPhone 14 hoeven te verwachten. Hij komt pas in de iPhone 15, die in 2023 wordt verwacht.
Overigens zul je de periscooplens ook niet in elke iPhone 15 zien, maar alleen in de iPhone 15 Pro Max. Uiteindelijk zal de periscooplens ook in andere iPhones terecht komen. Vanaf de iPhone 16 verwacht Kuo de lens in zowel de Pro Max als de ‘gewone’ Pro te zien.

Pro-model vanaf iPhone 14 stukken beter

Als het klopt dat de periscooplens alleen in de Pro Max gebruikt wordt, vergroot dat de kloof tussen gewone iPhones en pro-modellen behoorlijk. Er zou namelijk ook al een verschil zijn in wat voor chip de telefoons krijgen. Naar verwachting wordt het vanaf de iPhone 14 de standaard om alleen Pro-modellen de nieuwste processor te geven.