Apple heeft met de
iPhone 14 reeks weer vier nieuwe toestellen uitgebracht. Instapmodel is dit keer niet de mini, maar de iPhone 14. De nieuwe smartphone brengt zoals elk jaar wat upgrades met zich mee, maar dit jaar zijn die wel erg minimaal. Of de iPhone 14 een interessante overstap is lees je in deze iPhone 14 review.
Nagenoeg hetzelfde modelletje
Op het eerste oog ziet de iPhone 14 eruit als het vorige model, de iPhone 13. Het model heeft dezelfde hoekige randen, een Lightning aansluiting om op te laden, een groot scherm op de voorkant en een tweetal camera’s op de achterkant. Het verschil in het model zit voornamelijk in de dikte van de smartphone en het gewicht. De iPhone 14 is namelijk iets dikker dan zijn voorganger met 146,7 x 71,5 x 7,8 millimeter. Het recyclen van een iPhone 13 hoesje zit er dus net niet in. De iPhone 14 is met 172 gram iets lichter, al is die ene gram verwaarloosbaar.
Het toestel wordt geleverd in een aantal kleuren en uitvoeringen. Net als de iPhone 13 kun je de iPhone 14 in de bekende zwarte, witte en rode kleur kopen, maar dit jaar is er ook ruimte voor een lichtpaarse en een blauwe tint. Wat betreft het geheugen stap je in op 128GB of kies je voor de 256GB of 512GB variant die respectievelijk 130 of 390 euro meer kosten.
Kleine wijzigingen aan de binnenkant
Wat betreft het display en de kracht onder de motorkap is de iPhone ook niet echt gewijzigd. Nog steeds siert een 60Hz 6,1 inch Super Retina XDR-scherm met een resolutie van 2532 x 1170 en Ceramic Shield de voorkant van je telefoon. Het scherm is in tegenstelling tot dat van de iPhone 14 Pro niet aangepakt en voorzien van een adaptieve refresh rate en ProMotion. Sterker nog, de iPhone 13 Pro biedt een beter scherm en dat toestel is net 200 euro in prijs gedaald. Ook de notch die de selfiecamera verstopt is gelijk gebleven aan die van de iPhone 13.
De krachtbron die onder het scherm schuilt is door Apple verder nagenoeg niet aangepast. De iPhone 13 maakte al gebruik van een A15 Bionic chip en diezelfde chip komt nu terug in dit model. Het enige verschil is dat er nu een CPU van 5 cores aan gekoppeld is die alles iets beter laat presteren. Zo gaat de accu bij normaal gebruik enkele uren langer mee. Het is een minimale upgrade, maar gelukkig niet de enige onder de motorkap.
De warmte die het toestel genereert wordt namelijk door een nieuw systeem afgevoerd waardoor je toestel iets minder snel warm wordt. Wij merkten dat de temperatuur van de iPhone 14 vooral tijdens het gamen toch langzaam stijgt, maar dat het toestel niet zo warm wordt als zijn voorgangers.
Al met al voelt het alsof Apple met de iPhone 14 vooral een wat grotere iPhone Mini neer heeft willen zetten de focus met verbeteringen juist op de andere modellen heeft gelegd. Op zijn minst de toevoeging van het Dynamic Island, die de iPhone 14 Pro wel heeft gekregen, had bij dit nieuwe model niet misstaan.
Stabielere camera’s
Apple heeft op het gebied van de camera’s bij de iPhone 14 de grootste veranderingen doorgevoerd. Waar het toestel nog steeds gebruik maakt van een 12 Megapixel selfiecamera en ook de twee camera’s op de achterkant nog steeds 12 Megapixel kiekjes schieten (met een groothoeklens en een ultragroothoeklens), is de sensor een stuk groter geworden. Het toestel schiet daardoor bij schemering betere foto’s waarbij details sterker uit de verf komen. De selfiecamera presteert wat beter door een verbeterde TrueDepth sensor en de nieuw toegevoegde autofocus voor deze lens. De camera op de voorkant zelf is niet veranderd. Apple weet de camera’s van de iPhone 14 op deze manier naar een niveau te tillen dat zowel overdag als in de avond verrassend goed presteert.
Ook zijn er onder andere nieuwe modi voor video toegevoegd zoals de actiemodus. Deze laat je betere (4K-) opnames maken terwijl je zelf beweegt. Ideaal als je aan de wandel gaat dus, maar bij slecht licht presteert de actiemodus niet heel denderend. De Cinematic Mode van het toestel is op zijn beurt uitgebreid naar 4K met 30fps, wat ervoor zorgt dat de beelden in deze modus net wat vloeiender ogen.
iOS 16 en een handjevol nieuwe features
De iPhone 14 draait standaard op
iOS 16 die het toestel voorziet van enkele handige nieuwe functies. Zo is er een nieuw vergrendelingsscherm en kun je widgets gebruiken terwijl je telefoon op slot is. Verder brengt iOS 16 een update naar Apple Maps en meer. Hoewel iOS 16 een goede upgrade is ten opzichte van 15 is het zo dat vorige modellen zoals de iPhone 11,12 én 13 ook de upgrade naar iOS 16 krijgen met dus dezelfde nieuwe functies.
Nieuwe features van de iPhone 14 zijn daardoor erg schaars, maar niet helemaal absent. Zo beschikt het toestel over satellietcommunicatie om contact op te nemen met de alarmdiensten en is er crashdetectie aanwezig. De eerstgenoemde laat je in het uitzonderlijke geval dat je geen bereik hebt toch contact leggen met de nooddiensten als dat vereist is. Het is alleen jammer dat dit (voorlopig) niet in Nederland werkt, maar alleen in de Verenigde Staten en Canada bruikbaar is.
Crashdetectie werkt gelukkig wel in Nederland. Deze functie laat de iPhone detecteren of je een auto ongeluk hebt gehad. Via een prompt kun je vervolgens aangeven dat je in orde bent. Doe je dat niet, dan belt de iPhone vanzelf de nooddiensten. Een goede functie die mogelijk levens redt, maar eentje die wij niet hebben getest en een die jij hopelijk ook niet hoeft te gebruiken.
iPhone 14 review – geen overstap waard
Terwijl Apple echt wel wat veranderingen heeft doorgevoerd bij de iPhone 14, raden wij een overstap naar dit model niet aan. De vernieuwingen zijn simpelweg veel te klein. Voor hetzelfde geldt heb je momenteel een iPhone 13 Pro en die biedt je een beter display en betere camera’s. Of je gaat meteen voor de 14 Pro die 300 euro meer kost en de upgrade groter maakt.
Cijfer: 6