Het einde van de iPhone Lightning-poort is nabij

News
dinsdag, 07 juni 2022 om 15:45
iphonef1596807742
Er is jarenlang gedonder over oplaadkabels en oplaadpoorten, vandaag is daar eindelijk een einde aangekomen. De EU landen en hun wettenmakers zijn namelijk akkoord over een wet omtrent oplaadpoorten en -kabels. De wet moet ervoor zorgen dat alle iPhones en Android smartphones overstappen naar USB-C oplaadpoorten voor de herfst van 2024.
Op dinsdag 7 juni is de wet officieel aangenomen. Het Europees Parlement is het er over eens dat:
  1. Oplaadpoorten voor kleine en middengrote toestellen gelijk moeten zijn
  2. Oplaadsnelheid voor apparaten die gebruik maken van fast-charging gelijk moeten zijn
  3. Je moet kunnen kiezen of je bij aankoop van een nieuwe toestel een oplaadkabel krijgt
Deze regels gaan gelden voor de herfst van 2024. Dan zullen dus alle tablets, smartphones, camera's en andere kleine toestellen werken met een USB-C-aansluiting. Verder zorgt deze wet voor een besparing van 250 miljoen euro aan e-waste.
Apple is helaas niet zo blij met de nieuwe wet. Apple moet nu overstappen van haar lightning-poorten naar de standaard USB-C waar de meeste Android smartphones al op werken. Het probleem voor Apple is dat al hun iPhone -modellen werken met de lightning-poort en de bijbehorende kabel. De kabels zijn voor Apple natuurlijk ook nog een stukje extra inkomen die ze gaan verliezen, er zijn dus genoeg redenen voor Apple om te blijven vechten tegen dit voorstel.
Apple hoeft niet alleen te treuren, Samsung en Huawei moeten hoogstwaarschijnlijk ook aanpassingen gaan maken. Het gaat daarbij niet om de telefoons, maar om de laptops van de fabrikanten. Het wetsvoorstel stelt namelijk dat ook laptops moeten gaan werken om een uniforme oplaadkabel, zodat er geen twintig verschillende soorten meer hoeven te zijn. Verschillende fabrikanten van laptops werken momenteel als met een USB-C-poort

Ook standaard voor wireless in de EU

De wettenmakers van de EU lieten ook weten dat ze draadloos opladen ook uniform willen maken, alleen brengt dit wat problemen mee zich mee, aangezien de technologie achter draadloos opladen hier nog niet klaar voor is. De wettenmakers willen graag rond 2025 dat alles gelijk getrokken wordt. De commissie die over de gelijktrekking gaat wil graag iets langer de tijd, omdat het volgens hen qua technologie lastig is. Wireless is dus nog geen onderdeel van de wet die al wel gaat gelden.