'Apple stapt volledig op USB-C over'

News
maandag, 16 mei 2022 om 13:30
apple airpods in de toekomst geluids en waterdicht 134763 1
Volgens analist Ming-Chi Kuo staat Apple op het punt om de Lightning-aansluiting helemaal overboord te gooien en alleen nog USB-C te gebruiken voor AirPods en meer.
Naast de iPhones zou Apple ook overwegen in de nabije toekomst AirPods, accessoires en andere devices van USB-C poorten te voorzien, in plaats van de Lightning-poorten die Apple nu standaard gebruikt. Dat beweert althans een analist van TF Securities, Ming-Chi Kuo, in een serie tweets. Apple gebruikt al jaren de eigen ontwikkelde Lighting poort, maar die is inmiddels al 10 jaar oud en is nu aan vervanging toe.
Apple is sowieso al van plan op de USB-C poort per 2023 te introduceren op de iPhones, maar daar zouden nu dus meerdere accessoires, waaronder de AirPods, Magic Keyboard Trackpad, muis en de MagSafe Batterij bij komen. Wanneer dat zou moeten gebeuren geeft Ming-Chi niet aan, behalve dat het in de 'nabije toekomst' zou moeten gebeuren.
apple 3595520 1920f1587030881

Gaat Apple helemaal over op USB-C?

De Lighting poort is een doorn in het oog van vele Apple gebruikers. Doordat de poort proprietary is van Apple zijn aansluitkabels die hiervan gebruik maken vaak erg duur. Bovendien zijn lightning kabels behoorlijk fragiel waardoor ze minder lang meegaan en minder makkelijk uitwisselbaar zijn dan USB-C kabels.
De EU is druk bezig het gebruik van USB-C verplicht te maken op veel elektronica, dus hiermee lijkt Apple alvast voor te sorteren op deze wijziging. De Lighting poort is inmiddels ruim 10 jaar oud en technologisch voorbij gestreefd door de USB-C, die bovendien nu ook verplicht modulair opgebouwd is, waarbij adapter en kabel los vervangbaard zijn.
Mocht de EU regelgeving daadwerkelijk actief worden, dan is het nog steeds toegestaan om een Lighting of andere product-eigen poort te gebruiken, mits er daarnaast minimaal één USB-C poort aanwezig is. Het lijkt er dus op dat Apple eieren voor zijn geld kiest en dan maar helemaal overstapt op de UBS-C standaard.