Dit missen de Russen allemaal op entertainment-vlak

Article
zondag, 20 maart 2022 om 12:00
the batman review 2fcpf1647361598
Sinds de Russische invasie van Oekraïne nemen steeds meer bedrijven maatregelen tegen het land, zo ook op entertainmentgebied. De Russen raken steeds meer entertainment kwijt. We hebben alles wat ze zullen missen voor je op een rijtje gezet.

Geen films van grote filmstudio’s in bioscopen

Grote studio’s als Disney, Warner Bros. Sony, Universal Pictures en Paramount hebben allen laten weten voorlopig geen nieuwe films uit te brengen in Rusland. Dit betekent dat Pixars Turning Red en Warner Bros.’ The Batman die onlangs in de rest van de wereld uitkwamen niet te zien zullen zijn. Ook werden Morbius en Sonic the Hedgehog 2 respectievelijk door Sony en Paramount gecanceld.
Het is niet duidelijk hoelang de boycots zullen duren, maar hier zijn nog een aantal andere grote films die de Russen mogelijk gaan missen:
  • Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (6 april)
  • The Bad Guys (27 april)
  • Doctor Strange in the Multiverse of Madness (4 mei)
  • The Bob’s Burgers Movie (25 mei)
  • Jurassic World Dominion (9 juni)
  • Lightyear (15 juni)
  • Elvis (23 juni)
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971

Streamingdiensten geblokkeerd

Naast de bioscopen kunnen Russen ook niet langer bij verschillende streamingdiensten terecht voor hun vermaak. Netflix was de eerste die zijn dienst offline haalde in het land. Al snel volgden ook Amazon Prime Video en Crunchyroll. Disney+, HBO Max en Viaplay waren al niet beschikbaar in het land.
Naast alle titels die al beschikbaar waren op de Russische versies van de diensten, missen de Russen een hoop nieuwe afleveringen en films. Zo kwam onlangs The Adam Project uit op Netflix en kunnen we eind deze maand genieten van seizoen 2 van het populaire kostuumdrama Bridgerton. Komende maanden zullen ook Russian Doll seizoen 2, Stranger Things seizoen 4 deel 1, Peaky Blinders seizoen 6 en The Umbrella Academy seizoen 3 op de streamingdienst verschijnen.
Op Amazon Prime Video daarentegen hebben de Russen de laatste twee afleveringen van The Marvelous Mrs. Maisel seizoen 4 gemist. Ook seizoen 2 van Upload en de veelgeprezen horrorfilm Master zijn niet in Rusland te zien.
Apple TV+ is vooralsnog in Rusland beschikbaar. Wel sloot Apple eerder al zijn Apple Stores, zowel fysiek als online. Het is dus aannemelijk dat ook Apple binnenkort zijn streamingdienst offline haalt.
discoveryf1609836576

Discovery Channel, Animal Planet, Eurosport en andere Discovery-zenders uit de lucht

Verschillende Discovery ‘entertainment brands’, waaronder Animal Planet, TLC en Eurosport, worden in Rusland gedistribueerd via Media Alliance, een samenwerking met de Russische Nationale Media Groep. Deze groep is eigenaar van de grootste omroep in het land, de pro-Kremlin Channel One.
Discovery heeft nu al zijn werk in het land stopgezet. Daarmee verliezen de Russen toegang tot Discovery’s zenders, waaronder Discovery Channel, Animal Planet, Eurosport en TLC.
kirby and the forgotten landf1632478275

Geen nieuwe games meer

Wat betreft games zullen de Russen de komende tijd voornamelijk met games die ze al hebben aan de slag kunnen. De Nintendo eShop en PlayStation Store zijn gesloten en beide bedrijven exporteren ook geen producten meer naar het land. Voor Sony deze beslissing nam besloot het bedrijf al Gran Turismo 7 niet uit te brengen. Ook Microsoft, Activision Blizzard, Ubisoft, Epic Games en CD Projekt RED hebben de verkoop stilgezet.
Take-Two gaat zelfs nog een stapje verder: ook games die al aangeschaft zijn kunnen niet meer geïnstalleerd worden. Hiermee raakt het land een van zijn populairste games kwijt: Grand Theft Auto 5.
De Russen kunnen ook geen Pokémon meer vangen of Pikmins verzorgen in respectievelijk Pokémon Go en Pikmin Bloom. Alle Niantic games zijn in het land offline gehaald.
Hoewel de Russen wel nog een potje FIFA kunnen spelen, kan dat niet met een Russisch team of club. EA heeft namelijk alle Russische nationale teams en clubs uit FIFA 22, FIFA Mobile, FIFA Online en NHL 22 verwijderd. De game aanschaffen is niet meer mogelijk: ook EA verkoopt zijn games niet meer.
Zoals gezegd is het niet duidelijk hoelang de boycots zullen duren, maar hier zijn een aantal nieuwe en aankomende games die de Russen (mogelijk) niet kunnen spelen:
  • Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin
  • Kirby and the Forgotten Land (25 maart)
  • Tiny Tina’s Wonderlands (25 maart)
  • Nintendo Switch Sports (29 april)
  • Mario Strikers Battle League (10 juni)
  • Splatoon 3 (zomer 2022)

BBC, ITV en ALL3 Media verlenen geen licenties meer

De drie grootste Europese televisiebedrijven, goed aan honderden uren aan televisie, hebben alle drie besloten om geen programma’s meer aan Rusland te verkopen.
De BBC eist zelfs dat Russische zenders geen programma’s uitzenden waarvan de rechten al zijn gekocht, waaronder Doctor Who en de Russische versie van Strictly Come Dancing (Tantsy So Zvyozdami). Er is geen garantie dat de zenders hier ook gehoor aan zullen geven, dus het is goed mogelijk dat de Russen deze programma’s niet hoeven te missen.
esc2016 russia 03f1647362126

Niet meedoen aan het Songfestival

De Russen zijn dit jaar niet bij het Songfestival aanwezig. Deze beslissing werd genomen nadat publieke omroepen uit verschillende landen, waaronder Nederland, opgeroepen hadden om Rusland van het evenement te weren. Een paar dagen na dit besluit werden de Russische omroepen VGTRK, C1R en RDO met onmiddellijke ingang geschorst als leden van de European Broadcasting Union (EBU). Als de schorsing van kracht blijft kan het land ook komende jaren niet meedoen aan het liedjesfestijn.
apps business cellphone cellular telephone 533446f1628681802

Niet uren door social media scrollen

Zelfs social media zullen voor weinig vermaak zorgen. Facebook, Twitter en Instagram zijn alle drie geblokkeerd in het land. Facebook zou de Russische wet op vrije stroom van informatie geschonden hebben door de accounts van Russische staatsmedia te blokkeren. Daarnaast speelt moederbedrijf Meta’s beslissing om posts op zowel Facebook als Instagram toe te staan waarin wordt opgeroepen tot geweld tegen Russische soldaten mee.
Twitter is om een soortgelijke reden geblokkeerd. Het platform wordt ervan beschuldigd de regels over ‘oproepen tot rellen en extremistische activiteiten’ te hebben geschonden.
TikTok is wel nog beschikbaar, maar Russische gebruikers kunnen alleen oude content die in hun eigen land is gemaakt zien. Live-streamen en nieuwe TikToks uploaden is niet meer mogelijk. Het bedrijf nam deze beslissing om zijn gebruikers te beschermen tegen een nieuwe Russische wet die nepnieuws verbiedt. Wie ‘onjuiste informatie’ over de Russische troepen verspreid of oproept tot sancties tegen het land riskeert een gevangenisstraf die kan oplopen tot 15 jaar.