Beste activiteit in Zürich: bijlwerpen?!

Article
zondag, 20 maart 2022 om 11:00
18032022atxra1f1647593626
Fans van de serie Vikings of fervent Assassin’s Creed: Valhalla spelers hebben zich vast al eens afgevraagd hoe het is om zelf eens een bijl te gooien. Wij maakten de Viking in ons los en gooiden flink wat bijlen bij Axtra in Zürich!

Darten met bijlen

Darten in het groot. Zo kun je bijlwerpen misschien het beste omschrijven. Waar je normaal gesproken met een dartpijltje op een bord gooit om die befaamde 180 te halen, mag je bij bijlwerpen op een soortgelijk, maar groter, bord gooien. Het enige dat je nodig hebt is een gezellige groep van twee of meer spelers, dichte schoenen en een beetje richtingsgevoel en dan ben je er al bijna klaar voor.
Bijl gooien is net als bij darts een activiteit voor jong en oud, groot of klein, sterk of niet. Bijlwerpen draait niet zozeer om kracht, maar des te meer om techniek. Na wat veiligheidsinstructies krijg je aan het begin van de sessie wat handvaten aangereikt. Denk aan hoe je de werpbijlen van ongeveer 600 gram moet vasthouden, hoe je moet werpen en wat je kunt doen om je worp bij te stellen als je bijl niet goed uitkomt bij het bord.
Zo wordt er verteld dat je niet vanuit de pols gooit zoals bij darts het geval is, maar vanuit de schouder. Waar een dartpijl rechtdoor op het doel af zoeft, moet een bijl draaien om goed in het doel terecht te komen. Dit kan met twee handen gedaan worden, maar ook met één hand. Komt de bijl niet goed in het bord, dan is vaak een stapje naar voren of naar achteren al het recept voor meer succes.
15032022 axtra3f1647360213

Techniek maakt koning

Na de uitleg kan er met de bijl geworpen worden en dan zul je merken dat dit niet heel makkelijk is voor een beginner. Het bijltje erbij neergooien is er niet bij, want als je een paar keer gegooid hebt, merk je dat je bijlen steeds vaker in het doel zullen blijven steken. Dit gebeurt bij bijna iedereen, of je nou met twee handen blijft gooien, met één hand gooit, een aanloopje neemt of een andere techniek gebruikt.
Als een bijl dan in het bord blijft zitten, smaakt het direct naar meer. Maar net als je denkt dat je de techniek redelijk onder de knie hebt, krijg je een uitleg voor trick shots voor je kiezen. Je kunt de bijl namelijk op ontelbaar manieren gooien. Denk aan een onderhandse worp die toepasselijk The Bowler heet, een worp met twee bijlen tegelijk en meer. Allemaal toffe dingen als je het kunt, maar ook dingen die nogal wat oefening vergen, wil je er succes mee boeken. Bij bijlwerpen geldt dan ook: iedereen kan het leren, maar techniek maakt koning.
Nu was een sessie van een uurtje niet genoeg voor twee personen om dit uitgebreid te testen, laat staan voor een groep. Ons advies zou dan ook zijn om een langere sessie te boeken, zodat iedereen er uitgebreid mee aan de slag kan.
18032022axtra3f1647593501

De strijdbijl erbij pakken

Die langere sessie maakt ook meteen wat meer ruimte voor het laatste en leukste element van bijlwerpen. Bijlwerpen is namelijk een erkende sport die zich perfect leent voor een wedstrijd. Sterker nog, er worden regelmatig NK’s en WK’s gehouden en Axtra is in Zwitserland de enige partij die een aangesloten is heeft bij de World Axe Throwing League (WATL), de overkoepelende organisatie die de toernooien organiseert.
Er is tijdens een urban axe throwing sessie dan ook ruimte voor een heus wedstrijdje om te bepalen wie nou het beste in contact staat met zijn innerlijke Viking.Tijdens een minitoernooi kan er gekeken worden naar de score per aantal beurten, waarbij elke ring een vaste score waard is, of kan er een soort darts-puntensysteem gehanteerd worden. De Bulls- eye is een van de hoogste scores en meteen ook het lastigs te raken, maar er is een nog lastigere plek op het bord in de vorm van een klein bolletje, de Sniper-shot. Wij kwamen in de buurt van dit doel, maar kregen het in de korte tijd dat we bezig waren niet voor elkaar om deze ook daadwerkelijk af te vinken.
18032022axtra2f1647593657

Ideaal voor een feestje of een teamuitje

Dit laatste en het wedstrijdelement is eigenlijk al reden genoeg om nog eens terug te keren voor een herkansing. Los daarvan is bijlwerpen een unieke ervaring die zich perfect leent voor een teamuitje, vrijgezellenfeest of gewoon een uitstapje met vrienden. Je hebt met honderd proces zekerheid plezier, leert iets en kunt showen aan je vrienden of collega’s wie er nou echt de baas is (als je niet verliest).
Aantal personen: 2 - 40 personen
Prijs: 40 euro per persoon per uur
Rolstoelvriendelijk: ja
Ben je toevallig in Zürich en zoek je een toffe activiteit naast skieën, snowboarden of natuurlijk de apres ski? Dan zit je bij Axtra goed! Voor meer informatie over Urban Axe Throwing kun je op de website van Axtra terecht. Er zijn arrangementen vanaf 1 uur en afhankelijk van de grootte van de groep is het tarief mogelijk lager.

Populair Nieuws