Dit is er allemaal al duurder geworden in 2022

Article
zaterdag, 24 september 2022 om 15:00
pexels kerde severin 5961216f1633603917
Door inflatie, stijgende energie- en vervoerskosten en de oorlog in Oekraïne zijn er veel dingen al duurder geworden - ook in de game en techwereld. Deze producten zijn allemaal al in prijs gestegen in 2022!

PlayStation 5

Eén van de grootste en meest populaire producten in de game-industrie die een prijsverhoging heeft gekregen is de PlayStation 5. Dat gebeurde nog vrij recent in augustus. Sony gaf als reden voor de prijsverhoging de globale economie, waaronder de hoge inflatie en de stijgende prijzen voor energie en vervoer. Het wordt daardoor duurder voor het bedrijf om de PS5 overal ter wereld aan te kunnen bieden - en we weten al bijna twee jaar dat dat laatste een uitdaging is.
Sony heeft alleen wel een opvallende beslissing gemaakt bij het verhogen van de prijs van de PlayStation 5. De normale versie van de next-gen console wordt bijvoorbeeld in Europa 549,99 euro en ook in veel andere regio’s gaat de prijs evenredig omhoog, waaronder Japan, Australië, het Verenigd Koninkrijk, China en Canada. Sony heeft alleen besloten om de Verenigde Staten, één van de grootste markten, uit te sluiten van de prijsverhoging.
Waarom het Japanse bedrijf daarvoor heeft gekozen blijft een raadsel. Sony heeft er namelijk geen uitleg voor gegeven. Mogelijk vreest het bedrijf toch meer concurrentie van Microsoft in de Verenigde Staten, dat er tot nu toe voor heeft gekozen om de Xbox Series X/S niet duurder te maken.
20220920 iphone 14 pro 1f1672759713

iPhone 14 en de App Store

Technisch gezien kunnen we niet zeggen dat de iPhone 14 van Apple al een prijsverhoging heeft gekregen in 2022. De gloednieuwe smartphone heeft immers nog steeds dezelfde prijs als op release vorige week. Toch is de iPhone wel een stuk duurder dit jaar.
Waar de normale iPhone 13 vorig jaar namelijk nog een prijskaartje had van 909 euro, begint de iPhone 14 dit jaar maar liefst bij 1019 euro. Dat is een stijging van meer dan honderd euro, terwijl de nieuwe smartphone opvallend weinig nieuwe features kent dit jaar. Zelfs het uiterlijk van de twee iPhones is identiek.
Volgens Apple komt de flinke prijsstijging dan ook puur door de waarde van de euro. In de Verenigde Staten is er namelijk geen verhoging voor de smartphone, omdat de dollar momenteel sterk staat ten opzichte van de Europese munt. Nu zijn we alleen wel benieuwd of de iPhone 14 hier weer goedkoper wordt wanneer de waarde van de euro stijgt…
Apple heeft daarnaast ook besloten om apps in de App Store duurder te maken. Applicaties die eerst nog 0,99 cent kosten, worden vanaf 5 oktober 1,19 euro. Hiervoor wordt dezelfde reden gegeven als met de iPhone 14, waardoor de VS ook deze prijsstijging overslaat.
assassins creed mirage rooftop battlef1662996413

Games van Ubisoft

Liefhebbers van de titels van Ubisoft moeten helaas ook meer gaan betalen vanaf nu. De Franse uitgever heeft namelijk besloten om haar games duurder te maken, maar niet allemaal. Volgens CEO Yves Guillemot zullen ‘grote AAA titels voor next-gen’ in de toekomst een prijskaartje krijgen van 70 dollar. Vaak vertaalt die prijs zich vervolgens naar 80 euro in Europa.
De prijsverhoging gaat in met de release van Skull and Bones. Dat is vrij opvallend, omdat de game eigenlijk al jaren geleden uit had moeten komen en naar verluidt lang in development hell heeft gezeten. De verwachting is dan ook dat de game het niet goed gaat doen en met een hogere prijs lijkt de titel al helemaal dead on arrival.
Misschien nog vreemder is dat Ubisoft heeft aangekondigd dat Assassin’s Creed Mirage niet duurder gaat worden. Ook niet als het gaat om de next-gen versies van de game. En dat terwijl Assassin’s Creed juist de grootste franchise van de uitgever is en steevast als warme broodjes over de toonbank vliegt.
meta oculus quest 2f1658910142

Meta Quest 2 VR-bril

Het eerste tech product dat in 2022 duurder is geworden, is de Meta Quest 2 VR-bril. Het enorme bedrijf achter ondere andere Facebook, Instagram en WhatsApp heeft aangegeven dat de wereldwijde inflatie de reden is voor de prijsverhoging.
Het opvallende aan de keuze van Meta, is dat de VR-bril ondertussen alweer twee jaar oud is. Normaal wordt een tech product rond die tijd juist goedkoper, niet duurder. Daarnaast is het ook een flinke prijsverhoging geweest. In Nederland is de Meta Quest 2 van 350 euro naar 449 euro gegaan. Als goedmakertje krijgen klanten wel de VR-game Beat Saber er gratis bij.

Populair Nieuws

Laatste Reacties